Taaperon hoitamisen perusteet

Taaperon hoitamisen perusteet

Kirjoittanut: Babysits
6 min lukuaika

Haluatko kerrata perusteet taaperon hoidossa? Katso täältä meidän taaperon hoidon perusteet. Käsittelemme pukemista, vaipanvaihtoa, kiukkukohtauksia, syömistä, ensiapua, ja muuta!

Taaperon hoidon perusteet

Aiheet

Taapron hoidon perusteet


Taaperon pukeminen

Taaperon pukeminen ei ole aina päivän sujuvin hetki. Itse asiassa, se voi olla melko haastavaa. Ota esimerkiksi tästä äidistä joka käyttää jopa 35 minuuttia neuvotellen mitä hänen 3 vuotias tyttärensä pukisi sinä päivänä (kuulostaako tutulta?).

Tämä ei kuitenkaan ole outoa. Ylläolevassa New York Timesin artikkelissa, Sally Hunter, PhD kertoo, “On sisäänrakennettua että taaperot ja esikouluikäiset lapset haluavat olla itsenäisiä.”

Iästä riippuen osallistuminen pukemiseen, tai jopa oman vaatteen valitseminen voi olla tapa harjoittaa itsenäisyyttä. He eivät vaan välttämättä tee aina järkevimpiä valintoja. (Ei, alushousut pään päällä ei ole käytännöllinen asu).

Onneksi on olemassa paljon keinoja joita voimme käyttää auttamaan lapsia pukeutumaan, samalla kun otamme huomioon itsenäisyyden ja prosessissa oppimisen.

Keinot auttamaan lapsia pukeutumaan

  1. Anna heille rajoitettu valikoima - anna heille itsenäisyyden valita rajatusta valikoimasta tilanteeseen sopivia vaatteita
  2. Valitse vaatteita jotka ovat helppoa pukea päälle sekä riisua (jotka eivät rajoita tekemisiä). Esimerkiksi, löysästi istuvat ja joustavat vaatteet.
  3. Jaa pukeminen yksinkertaisiin vaiheisiin. (Jalka vasemman lahkeen läpi, jalka oikean lahkeen läpi, vedä ylöspäin jne.)

Taaperon pukeminen

Lasten iästä riippuen heillä on todennäköisesti erilaiset pätevyydet pukeutumisen suhteen. Tämä liittyy heidän hienomotoristen taitojen kehittymiseen.

Tässä on hyödyllinen opas pukeutumisen yleisiin kehitysvaiheisiin iän mukaan:

  • Yksivuotiaat osaavat yleensä:
    Nostaa kädet esiin hihoja varten ja työntää kädet hihoista ulos, ja pitää jalat ylhäällä kenkiä varten. Riisua sukat ja kengät.
  • Kaksivuotiaat osaavat yleensä:
    Riisua jo avatut takit ja solmimattomat kengät, vetää alas housut (avustettuna), ja löytää käsien paikat t-paidassa.
  • Kolmevuotiaat osaavat yleensä:
    Vetää housut alas (ilman avustusta), pukea t-paita hieman avustettuna, laittaa kengät jalkaan (solmimatta ne), vetää vetoketju auki tai kiinni (lukuunottamatta itse vetoketjun kiinnittämistä yhteen), napittaa isot napit, riisua t-paita ilman tai vähällä avustuksella.

Taaperon vaipan vaihtaminen

Riippuen iästä, vaipat voivat olla osa taaperon pukemisessa (ja riisumisessa).

Kuinka vaippojen pukeminen ja vaihtaminen tapahtuu vaihtelee hieman lapsen iästä ja vaipan tyypistä riippuen.

Tärkeimmät vaiheet - miten pukea vaippa

  1. Anna lapsen makaa selällään puhtaalla, tasaisella alustalla.
  2. Nosta hänen jalat ylös ja liuta vaippa hänen alleen.
  3. Vedä vaipan etuosa vatsan päälle ja kiinnitä teipit vaipan etupuolelle.

Taaperoille jotka käyttävät housuvaippoja, toimii samat ohjeet kuin housuja pukiessa (löydä aukot jaloille ja vedä ylös).*

Tärkeimmät vaiheet miten vaihtaa vaippa

  1. Löydä puhdas ja tasainen alusta, kerää kaikki vaipanvaihtotarvikkeet lähettyville, ja pese kätesi.
  2. Aukaise vaipan teipit, kohota taaperon peppu nostamalla ylös pitäen hellästi kiinni nilkoista, ja ota pois likainen vaippa hänen alta.
  3. Pyyhi vauva edestä taakse ja puhdista koko alue.
  4. Liuta puhdas vaippa hänen pyllyn alle ja kiinnitä uusi vaippa.
  5. Heitä pois likainen vaippa ja puhdista alusta sekä omat ja taaperon kädet.

Vaipan vaihto taaperolle


Kiukkukohtausten käsitteleminen

Kiukkukohtaukset ovat osa taaperon luonnollista käyttäytymistä. Mutta, mitä ovat taaperon kiukkukohtaukset, ja miksi niitä tapahtuu?

Yksinkertaisesti sanottuna kiukkukohtaukset ovat tunnepurkauksia joita taapero käyttää ilmaisemaan itseään. Ne voivat olla aiheutua monesta eri syystä, mukaan lukien väsymys, nälkä, huomiotta jättämisen tunne, ahdistuneisuus.

Yksi tavallisimmista kiukkukohtausten perusteista on turhautuminen tai viha.Kun taaperot kasvavat, he haluavat myös itsenäisyyttä. Kiukkukohtaukset ovat yleinen tapa taaperoille reagoida siihen, että heille ei anneta itsenäisyyttä tai että he eivät saa mitä haluavat.

Mutta miten toimimme taaperon kiukkukohtausten kanssa? Tässä on muutama hyödyllinen vinkki:

Miten välttää taaperon kiukkukohtauksia etukäteen

On useita tapoja välttää kiukkukohtauksia tai vähentää riskiä niiden uusiutumisesta.

Tässä muutama vinkki:

  • Pidä kiinni rutiineista, suunnittele menot ja tapahtumat etukäteen aikana jolloin lapsi on vähemmän todennäköisesti väsynyt, ärtynyt tai nälkäinen.
  • Anna lapsen valita joitain asioita. Näin hän saa tunteen itsenäisyydestä.
  • Vältä tilanteita jotka todennäköisesti aiheuttaa kiukkukohtauksia (kuten esimerkiksi karkkiosasto supermarketissa, jos lapsella on aikaisemmin ollut hermoromahduksia kun hän ei ole saanut haluamansa karkkeja).

Mutta mitä tehdä kun kiukkukohtaus on jo alkanut?

Parhaimmat vinkit selvitä kiukkukohtauksista ovat:
1. Pysy rauhallisena.
2. Yritä kiinnittää lapsen huomio johonkin muuhun.
3. Yritä ymmärtää kiukun syy. Jos tiedät että kiukkukohtaus johtuu nälästä tai janosta, se voi olla suhteellisen helppoa ratkaista.

Taaperon kiukkukohtaukset


Aktiviteetit taaperon kanssa

On olemassa paljon aktiviteetteja, joita voit tehdä taaperon kanssa. Koska taapero on tärkeässä kehitysvaiheessa, monet tässä vaiheessa tapahtuvat aktiviteetit voivat helposti toimia sekä virkistys- että oppimismahdollisuuksina.

Mieti esimerkiksi seuraavia aktiviteetteja:

  • Yksinkertaiset piirustus- ja väritystehtävät
  • Lukeminen
  • Yksinkertaisten leikkien leikkiminen ja mielikuvitusleikit
  • Fyysiset aktiviteetit kuten tanssiminen, juokseminen, hyppiminen

Taaperon akriviteetit

Saadaksesi inspiraatiota, katso meidän aktiviteetit ja askarteluvinkit .


Taaperon syöminen

On tärkeä muistaa että isot palat mitä tahansa ruokia voivat olla vaarallisia alla 4-vuotiaille lapsille.Tämän takia on tärkeää paloitella ruoka (erityisesti kovat ruuat) pieniin paloihin taaperoa varten. Tämä vähentää tukehtumisen riskiä.

Esimerkkejä ruuista joita kannattaa paloitella:

  • Omenat
  • Porkkanat
  • Selleri
  • Vihreät pavut
  • Nakit
  • Viinirypäleet ja kirsikkatomaatit (täytyy leikata neljäsosiin)

Taaperon ruokasuositukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee että taaperoikäiset noudattavat lautasmallia pääruokailussa saadakseen monipuolisesti tarvittavia ravintoaineita:

  • Puolet lautasesta kasviksia
  • Neljännes hiilihydraattipitoista lisäkettä (kuten perunaa, riisiä tai pastaa)
  • Neljännes proteiinin lähdettä (kasviproteiinia, kalaa, broileria tai lihaa).

Nämä ovat yksinkertaiset suuntaviivat, eivätkä välttämättä sovi kaikille lapsille. Suosittelemme aina seuraamaan neuvolan ohjeita, kun on kyse taaperon ruokavalioon liittyvistä kysymyksistä.

Entä kun lapset ovat todella nirsoja syömään? Taaperoikä voi olla myös yleinen vaihe valikoivan syömisen kehittymiselle. Onneksi olemme täällä auttamassa!

Tässä muutama vinkki nirsoille syöjille!

  • Älä kiristä lasta ruualla.
  • Tee ruokailusta yhteinen hetki.
  • Jatka uusien ruokien esittelemistä (voi kestää useita kertoja ennen kuin taapero tottuu uuteen ruokaan).
  • Älä pakota uusia ruokia, mutta kannusta niitä. (Sisällytä hieman uutta tai ei-pidettyä ruokaa muun ruuan kanssa josta lapsi pitää )
    *Tee syömisestä hauskaa tekemällä hauskoja annoksia!

lasten nirsoilu ruokapöydässä


Taaperon turvallisuus ja ensiapu

On olemassa monia taaperon terveyttä ja turvallisuutta koskevia ohjeita joita on otettava huomioon, joista osa on mainittu edellä.

Tässä kertaus niistä ja muista tärkeistä taaperon turvallisuusohjeista.

  • Varo tukehtumisvaaroja - tämä voi olla ruokaa (ole varovainen suurten ruokapalojen kanssa), pieniä esineitä (leluja tai jokapäiväisiä esineitä) ja paljon muuta.
  • Vältä teräviä esineitä ja leluja - varmista, että ne eivät ole pikkulasten ulottuvilla.
  • Ole varovainen kuumien juomien tai vaarallisten esineiden asettamisesta päydän reunoille - pikkulapset voivat vahingoittaa itseään tavoittamalla ja kaatamalla ne.
  • Ole tietoinen allergioista / allergeeneista - varmista, että tiedät mille lapsi on allerginen, ja lue pakkausselosteet tietääksesi, mitä tuotteet sisältävät.

Taaperon turvallisuusohjeet

Lisätietoja onnettomuuksien käsittelemisestä ja ensiapuohjeista lapsille suosittelemme tutustumaan Punaisen ristin lasten yleisimpien tapaturmien ensiapuohjeisiin.


Suunnitteletko aloittamaan taaperon hoitamista, tai etsitkö lastenhoitajaa taaperollesi? Rekisteröidy Babysitsiin! Haluatko lukea lisää tietoa lastenhoidosta? Katso Yhteisön Voimavaroistamme!

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi