Yhteisvanhemmuus - vinkkejä

Yhteisvanhemmuus - vinkkejä

Kirjoittanut: Babysits
7 min lukuaika

Yhteisvanhemmuus kuulostaa yleensä helpommalta kuin mitä se todellisuudessa on, mutta se ei kuitekaan ole mahdotonta! Itseasiassa, yhteisvanhemmuudella voi olla useita hyötyjä koko perheelle. Joten kannattaa antaa sille mahdollisuus, eikö vaan? Jos haluat oppia miten yhteisvanhemmuus sujuu terveellä ja tehokkaalla tavalla, lue tästä meidän parhaimmat 10 vinkkiä.

Mitä yhteisvanhemmuus tarkoittaa?

Yhteisvanhemmuus on sitä, kun kaksi aikuista jakaa vastuun lapsen kasvattamisesta. Yhteisvanhemmuussuhde eroaa intiimistä suhteesta siinä, että se keskittyy yksinomaan lapseen ja hänen kasvatukseensa. Siksi termiä käytetään tyypillisesti vanhemmista jotka ovat eronneet, tai eivät ole parisuhteessa.

Mitä hyötyjä yhteisvanhemmuudesta on lapselle

Tutkimukset viittaavat siihen, että lapset joiden vanhemmilla on terve yhteisvanhemmuussuhde, kasvavat yhtä hyvin sopeutuneina kuin lapset, joiden vanhemmat ovat ”onnistuneessa” avioliitossa. Tämä johtuu siitä, että terve yhteisvanhemmuus antaa lapsille mahdollisuuden tuntea olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi perheympäristössä, auttaen heitä kasvattamaan itsetuntoaan ja itseluottamustaan. Vanhempien yhteinen johdonmukaisuus (esimerkiksi kotitaloussäännöissä) auttaa lapsia tuntemaan olonsa turvalliseksi, koska he tietävät mitä odottaa, eikä heidän tarvitse olla epävarmoja tai olla huolissaan epäoikeudenmukaisuudesta. Sen lisäksi lapset, jotka näkevät vanhempiensa ratkaisevan konfliktit rauhallisella ja kypsällä tavalla, oppivat paremmin ymmärtämään ja selviytymään erimielisyyksistä omassa elämässään. Kun lapset voivat olla varmoja molempien vanhempiensa rakkaudesta, he pystyvät sopeutumaan helpommin avioeroon tai asumuseroon.

Yhteisvahemmuudesta on myös hyötyä vanhemmille! Molemmat vanhemmat saavat osallistua lapsensa elämään, eikä tarvitse luopua niin paljosta. Terve yhteisvanhemmuus vähentää perheen sisäisiä konflikteja ja stressiä, mikä tarkoittaa sitä että vanhemmat voivat niiden sijaan keskittyä pitämään hauskaa lastensa kanssa. Yhteisvanhemmuudessa kasvavilla lapsilla on myös yleensä paremmat suhteet vanhempiinsa, koska he saavat viettää aikaa molempien vanhempien kanssa, eikä heidän tarvitse tuntea negatiivisuutta kummastakaan vanhemmasta.
Vaikka yhteisvanhemmuudella on monia etuja ja se voi auttaa perheitä sopeutumaan elämään avioeron tai asumuseron jälkeen, se ei sovi kaikille. Jos parisuhteessa on esimerkiksi ollut paljon konflikteja tai jopa väkivaltaa*, tai jos asutte entisen kumppanin kanssa kaukana toisistaan, muut järjestely voivat sopia teille paremmin.
.

** Jos sinä ja/tai lapsesi kokee väkivaltaa (tai epäilet että se voi olla mahdollista),hae apua tilanteeseen heti!.

co parenting family therapy benefits

Vinkkejä miten saada yhteisvanhemmuus sujumaan

Haluatko saada yhteisvanhemmuuden sujumaan mahdollisimman hyvin sinun ja ex-kumppanisi välillä? Olemme keränneet muutamia vinkkejä jotka auttavat siirtymään yhteisvanhemmuuteen mahdollisimman sujuvasti koko perheen kannalta.

1. Kommunikoi kunnioittavasti ja tehokkaasti

Yritä nähdä suhteesi ex-kumppaniin “ammatillisesti”. Se tarkoittaa sitä, että sinun ei välttämättä tarvitse pitää ihmisistä joiden kanssa työskentelet, mutta pystyt kuitenkin kunnioittamaan heidän aikaansa ja työskentelemään yhdessä yhteisen tavoitteenne saavuttamiseksi. Yritä nähdä ex-kumppanisi tällä tavalla ja pitää keskustelunne lapsikeskeisenä. Vältä kysymästä muita henkilökohtaisia kysymyksiä, sillä se voi johtaa kireyteen ja konflikteihin, ja teidän tulisi tietysti kunnioittaa molempien yksityisyyttä.

Toinen avainasia joka liittyy tehokkaaseen kommunikointiin on kuunteleminen. Vaikka päätyisittekin erimielisyyksiin jostain asiasta, on tärkeää että kuitenkin kuuntelet ja yrität ymmärtää toisen yhteisvanhemman näkemyksen. Näytä hänelle että kuuntelet toistamalla mitä hän juuri sanoi, ja kysymällä tarkentavia kysymyksiä - tämä myös vähentää väärinkäsitysten mahdollisuutta.

2. Kommunikoi kunnioittavasti myös lapsen edessä

“Jos sinulla ei ole mitään kaunista sanottavaa, älä sano mitään” - olet ehkä jaannut lapsellesi tämän viisauden, ja nyt on aika ottaa omat neuvot käyttöön! Älä moiti ex-kumppaniasi lastesi kuullen, tai puhu heille “aikuisten ongelmista”. Lapset saattavat tuntea olonsa ristiriitaisiksi tai syyllisiksi, jos heitä painostetaan valitsemaan toinen vanhemmista, tai he voivat jopa syyttää itseään erosta. On tärkeää, että vaikka olisit eri mieltä tai et pidä entisestä kumppanistasi, ole kuitenkin lapselle hyvä roolimalli joka näyttää kuinka käsitellä näitä tunteita terveellä ja kunnioittavalla tavalla.

3. Tukiverkko

Eron läpikäyminen ja siirtyminen yhteisvanhemmuuteen on vaikeaa. Varmista että sinulla on tukiverkko ympärilläsi ja ettet unohda hoitaa itseäsi. Keskustele ystävien tai terapeutin kanssa, varaa aikaa itsellesi ja jatka harrastuksiasi. Tämä tarkoittaa että sinulla on vähemmän todennäköisyyttä purkautua lapsesi eteen, kuten edellisessä kohdassa mainittiin, ja yleensä itsestäsi huolehtiminen tarkoittaa, että olet vähemmän stressaantunut ja pystyt olemaan enemmän läsnä vanhempana.

co parenting communication therapy

4. Erota tunteet käyttäytymisestä

Eroon voi liittyä paljon loukkaantumista, vihaa tai kaunaa. Sinulla saattaa myös olla vielä romanttisia tunteita ex-kumppaniasi kohtaan. Tämä on epäilemättä vaikein osa yhteisvanhemmuudessa, mutta on tärkeää että asetat lapsesi hyvinvoinnin etusijalle. Kuten edellisessä kohdassa mainittiin, tunteiden läpikäyminen keskustelemalla ystävien tai terapeutin kanssa on hyvä idea joka auttaa sinua selviytymään paremmin tästä siirtymävaiheesta. Se myös hyödyntää lastasi. Jotkut ihmiset kokevat liikuntaa terveellisenä tapana rauhoittua, ja jotkut huomaavat että esimerkiksi lapsen kuvan tallentaminen puhelimen taustakuvana voi toimia muistutuksena kannustamaan heitä selviytymään näistä vaikeista ajoista.

5. Yhteisvanhemmuus tiiminä

On tärkeää olla samalla sivulla toisen vanhemman kanssa lapsenne kasvatuksessa. Lapset tarvitsevat johdonmukaisuutta ja rutiineja. Keskustele siis rutiineista, säännöistä ja kurinalaisuudesta toisen vanhemman kanssa rutiinien, jotta lapsi ymmärtää sopivan käyttäytymisen ja tietää mitä odottaa tietyissä tilanteissa. Älä kilpaile olemasta "hauska vanhempi" - niin tärkeä kuin hauskanpito onkin, lapsi tarvitsee myös turvallisuuden tunnetta ja rajoja, ja lapselle on parempi jos molemmat vanhemmat pystyvät tarjoamaan tämän.

6. Luo vanhemmuussuunnitelma

Yllä olevan kohdan lisäksi on hyvä istua alas toisen vanhemman kanssa ja luoda yhdessä vanhemmussuunnitelma siten, että olette samalla sivulla kaikilla alueilla. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden ennakoida mahdolliset ongelmat ja tilanteet ennen niiden syntymistä, ja pystyt paremmin käsittelemään niitä. Sääntöjen ja rutiinien lisäksi on tärkeää sopia lapsenne lääkityksestä sekä taloudellisista tarpeista, koulutuksesta ja lastenhoidosta.

co parenting

7. Tee siirtymisistä/vierailuista kotien välillä helpompaa

Kuten jo mainittiin, johdonmukaisuus ja rutiinit ovat tärkeitä lapsille, joten vaihtaminen kodista toiseen voi joskus olla hankalaa. Auta lastasi valmistautumaan näihin muutoksiin muistuttamalla heitä muutosta toiselle vanhemmalle muutaman päivän etukäteen, ja auta lasta pakkaamaan jotta se ei jää viime hetkeen. Voi olla hyödyllistä pitää joitain perustarvikkeita, kuten esimerkiksi hammasharja, molemmissa kodeissa.

Toinen hyödyllinen vinkki on viedä lapsesi toiseen kotiin sen sijaan, että hakisit hänet. Tällä tavalla et keskeytä lasta siinä mitä hän tekee sillä hetkellä, ja vältät tunteen että "viet hänet pois". Vakiinnuta rutiini jossa esimerkiksi teet lapsen lempiruokaa tai pelaatte jonkun pelin yhdessä sen jälkeen kun lapsi on tullut kotiin. Tämä auttaa lasta tuntemaan olonsa mukavammaksi kodin siirtymässä.

Muista että on myös tärkeää antaa lapselle tilaa jos hän tarvitsee sitä. Tai jos hän kieltäytyy menemästä toisen vanhemman kotiin, kuuntele häntä ja yritä ymmärtää mikä syy on. Ongelma voi olla helposti ratkaistavissa, kuten tietyn lelun mukaan ottaminen. Jos syy on enemmän emotionaalinen, on tärkeää puhua lapsen kanssa siitä, kun hän on valmis. Älä huoli - suurin osa kieltäytymisongelmista ovat usein ohimeneviä ja voivat kohdistua kumpaankin vanhempaan, joten yritä olla ottamasta sitä henkilökohtaisesti.

8. Hallitse odotuksiasi

Vaikka olisitte tehneet vanhemmussuunnitelman yhdessä, on todennäköistä että vanhemmuuden tyyliin (ja yleiseen elämäntyyliin) liittyy eroja ja erimielisyyksiä. Jos kyseessä on vakava tai toistuva ongelma, kannattaa päivittää vanhemmussuunnitelma ja tehdä siitä realistisempi. Jos kyseessä on pieni asia jolla ei lopulta ole suurta merkitystä, on luultavasti parempi antaa sen olla, ja yrittää keskittyä omaan vanhemmuuteen.

Muista myös että “reilu” ei aina tarkoita “tasan”. Jos esimerkiksi toinen vanhempi työskentelee enemmän kuin toinen, tai toinen teistä tienaa huomattavasti enemmän rahaa, mahdollisuudet siitä että aika, raha jne. ei tule jakautumaan tasan.

co parenting switching homes

9. Ole joustava ja saatavilla

Olemme puhuneet johdonmukaisuuden tärkeydestä, mutta kuten kaikki tiedämme, elämä ei aina ole ennustettavissa. Aikatauluun voi tulla odottamattomia muutoksia, tai kyseessä voi olla lapseen liittyvä hätätilanne. On tärkeää yrittää noudattaa sovittua aikataulua, mutta jos muutoksia tapahtuu, on tärkeää olla ymmärtäväinen ja yrittää sopeutua tilanteeseen. Tämä ymmärrys ja kunnioitus hyödyttää myös sinua kun sinun on järjestettävä jotain uudelleen.

Ole myös joustava lapsesi tarpeiden mukaan. Olette ehkä laatineet mielestänne täydellisen vanhemmuussuunnitelman (ja on tietysti on tärkeää, että vanhemmat päätösvallallaan antavat lapselle turvallisuuden tunteen), mutta voit silti antaa lapsellesi sananvaltaa ja kuunnella heidän mielipiteensä.

10. Hyödynnä teknologiaa

Yhteisvanhemmuudessa on paljon suunniteltavaa ja järjestettävää! Tämän takia sovellusten, kuten Googlen kalenteri, voi auttaa suunnittelussa ja pitämään molemmat vanhemmat samalla sivulla tapaamisissa jne. Voi myös olla hyödyllistä pitää kommunikaatio kirjallisena, olipa se sitten tekstiviestien välityksellä tai vanhemmuussuunnitelmassa, jotta sinulla on “todiste” siitä mistä olette sopineet. Tämä auttaa pitämään toisiaanne vastuussa ja vähentämään väärinkäsityksiä. On myös hyvä että molemmat vanhemmat ovat sähköpostilistoilla koulua varten jne.,jotta kaikki pysyvät ajan tasalla.

Toivomme sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää, ja että nämä vinkit ovat avuksi teille! Jos haluat lukea lisää vinkkejä kaikkiin lapsiin liittyviin aiheisiin, löydät ne Yhteisön voimavaroistamme .

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi