Milloin vauvalle puhkeaa ensimmäiset maitohampaat?

Milloin vauvalle puhkeaa ensimmäiset maitohampaat?

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Milloin vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat? Miten voi helpottaa vauvan epämukavaa oloa hampaiden puhkiessa, ja kuinka kauan hampaiden puhkeaminen kestää? Lue täältä kaikki ensimmäisestä hampaiden puhkeamisesta valmiiseen hammaskalustoon asti!!

Milloin vauvan ensimmäiset maitohampaat ilmestyvät?

Keskimäärin vauvat tekevät ensimmäiset hampaansa 4- 7 kuukauden iässä. Jos vauvan ensimmäiset hampaat ilmestyvät aikaisemmin tai myöhemmin, ei ole syytä huoleen. Jokainen vauva on erilainen, joten 4-7 kuukauden ikähaarukka on ainoastaan keskimääräinen ikä ensimmäisten hampaiden puhkeamiselle. Ensimmäiseksi puhkeavat yleensä alaetuhampaat. Alaetuhampaiden jälkeen puhkeaa yleensä yläetuhampaat, ja niiden viereiset hampaat sen jälkeen.

Mistä tunnistaa vauvan hampaiden puhkeamisen oireet?

Ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi olla melko epämukavaa ja kivuliasta vauvalle. Se johtuu siitä, että ikenissä on painetta, kun maitohampaat työntävät itsensä luonnollisesti ulos. On olemassa useita oireita josta voit tunnistaa milloin vauvan ensihampaat ovat puhkeamassa. Yleensä hampaiden puhkeamisen oireet tunnistaa siitä että vauva itkee normaalia enemmän, on ärsyyntynyt, kuolaa paljon, ikenet ovat turvonneet, ja vauva voi jopa kieltäytyä syömästä, ja uni voi olla levotonta. Tämän lisäksi, vauva saattaa pureskella kaikkea, hieroa poskiansa, tai vetää korviansa.

Joillekin vauvoille voi ilmestyä vaippaihottumaa, lämmönnousua/kuumetta, tai ripulia. Jos nämä oireet pitkittyvät, on hyvä ottaa yhteyttä neuvolaan.

vauvan ensimmäiset hampaat

Miten voi helpottaa vauvan kipua hampaiden puhjetessa?

Haluat tietenkin tehdä parhaasi lievittääksesi vauvan tukalaa oloa ja kipua kun ensimmäiset hampaat puhkeavat. Kokeile näitä vinkkejä helpottaaksesi vauvan oloa:

  • Hiero vauvan ikeniä kohdassa jossa hammas puskee läpi.
  • Anna vauvan purra pururengasta. Tämä voi auttaa lievittämään kipua. On myös olemassa pururenkaita joita voi viilentää jääkaapissa, sillä kylmyys voi myös auttaa lievittämään kipua.
  • Anna vauvalle kylmää hedelmää tai esimerkiksi kylmää kurkkua. Soseutettuna - jos vauva ei ole vielä valmis kiinteisiin ruokiin.
  • Voit tarvittaessa antaa vauvalle tulehduskipulääkettä tilapäisesti. Noudata lääkettä annettaessa lääkärin ohjeita.

Kuinka kauan kestää ensimmäisestä hampaasta siihen että kaikki maitohampaat ovat puhjenneet?

Lapsilla on yleensä kaikki maitohampaat noin 3-vuoden ikäisenä. Maitohampaistossa on 20 hammasta. Ensimmäisenä, 4-7 kuukauden ikäisenä vauvalle puhkeaa alaetuhampaat. 8-12 kuukauden ikäisenä puhkeavat yläetuhampaat ja loput etuhampaista. 13-19 kuukauden ikäisenä ensimmäiset kulmahampaat alkavat puhjeta, jonka jälkeen ensimmäiset poskihampaat puhkeavat 16-22 kuukauden ikäisenä. Viimeisenä toiset poskihampaat usein puhkeavat noin 20-33 kuukauden ikäisenä.

milloin ensimmäiset maitohampaat ilmestyvät?

Milloin lapsen maitohampaat irtoavat?

Opimme juuri että lapsella on kaikki maitohampaat noin 3-vuotiaana. Mutta lapsen maitohampaat irtoavat ja vaihtuvat pysyviin hampaisiin noin 6-vuotiaana.

Uudet hampaat työntävät maitohampaat irti, löystäen juuret kunnes maitohammas irtoaa. Uudet pysyvät hampaat korvaavat maitohampaat. Kaikki pysyvät hampaat ovat yleensä puhjenneet noin 12. Ikävuoteen mennessä.

Viisaudenhampaat voivat alkaa puhkeamaan muutama vuosi tämän jälkeen. Tämä tapahtuu yleensä noin 18-vuotiaana, mutta joskus paljon myöhemmin, ja joskus jopa käy niin että viisaudenhampaat eivät koskaan ilmesty!

lapsen pysyvät hampaat

Kuinka usein lapsen hampaita tulisi pestä?

Kun ensimmäiset maitohampaat alkavat ilmestyä, voit jo aloittaa niiden harjaamisen ja hoitamisen. Vaikka maitohampaat irtoavat muutaman vuoden kuluttua, on silti tärkeää huolehtia sekä hampaista että suuhygieniasta.

Maitohampaissa on pehmeämpi emalikerros kuin aikuisten hampaissa. Tämän takia maitohammas on alttiimpi vaurioille. Jos lapsella irtoaa maitohampaat liian aikaisin, tai ei huolehdi hyvästä suuhygieniasta, tämä voi aiheuttaa ongelmia myös tuleville pysyville hampaille.

Miten huolehtia lapsen maitohampaista?

Kun maitohampaat puhkeavat, on erittäin tärkeää huolehtia niistä! Tässä muutama vinkki!

  • Käytä ainoastaan hammastahnaa joka on sopiva lapsen iälle.
  • Käytä lapsen ikään sopivaa hammasharjaa. (Mitä pehmeämpi sen parempi.)
  • Harjaa kerran päivässä, kunnes lapsi on 2-vuotias.
  • Harjaa kaksi kertaa päivässä, kun lapsi on 2-vuotias tai vanhempi.
  • Harjaa lapsen hampaat kunnes lapsi on noin 10-vuotias.

    lapsen hampaiden pesu

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi