Näin opetat lapsille eri kulttuureista ja erilaisuudesta

Näin opetat lapsille eri kulttuureista ja erilaisuudesta

Kirjoittanut: Babysits, 4 min lukuaika

Miten tutustuttaa lapsi eri kulttuureihin ja opettaa erilaisuudesta? Lue vinkit sekä toteuta hauskat aktiviteetit joilla lapsi voi oppia eri kulttuureista ja suvaitsevaisuudesta.

Miten opettaa lapselle erilaisuudesta ja eri kulttuureista? On olemassa monta tapaa opettaa lapselle suvaitsevuutta. Tänään jaamme kanssasi muutaman meidän suosikkivinkeistä ja -ideoista, kuten:

  • Elokuvien ja kirjojen käyttäminen
  • Eri paikoissa vierailu
  • Historiasta kertominen ja ymmärtäminen
  • Etuoikeuksista keskusteleminen

Elokuvien ja kirjojen käyttö opettaessa erilaisuuden hyväksymisestä

Elokuvat ja kirjat voivat olla loistava ja hauska tapa tutustuttaa lapset uusiin kulttuureihin, jotka voivat olla paljon erilaisia kuin heidän lähiympäristönsä. Elokuvien ja kirjojen avulla lapset voivat oppia miten muut ihmiset elävät, joko kotikadulla tai ympäri maailmaa, ilman että heidän tarvitsee poistua kodistansa.

Media voi auttaa lasta kehittämään näkökulman siihen, miten muut ihmiset voivat elää eri tavalla kuin hän itse. Koska lapset yleensä nauttivat elokuvista ja kirjoista, se voi olla loistava tapa tutustuttaa erilaisuuteen ja eri kulttuureihin, samalla kun he oppivat hyväksymään erilaisuutta hauskalla tavalla.

Sen lisäksi että se auttaa ymmärtämään paremmin miten eri kulttuurit eroavat toisistaan, se voi myös olla loistava tapa esitellä lapselle muita kieliä. Myös musiikki on erinomainen tapa tutustua sekä vieraaseen kulttuuriin että kieleen!

Elokuvat, kirjat ja media voivat siis olla hyvä työkalu opettamaan lapsille kulttuuria ja erilaisuutta. Kuitenkin, jos vain mahdollista, kirjaimellisesti astumalla vieraaseen maahan, voi myös olla hyödyllinen opetuskokemus!

Vieraileminen eri paikoissa

Toinen loistava tapa jakaa eri kulttuurit ja erilaisuus lasten kanssa on mennä ulos ja kokea ne. Matkustaminen voi olla oiva tapa nähdä erilaisia ihmisiä ja kulttuureja sekä laajentaa näkökulmiaan. Tämä ei tarkoita, että teidän on matkustettava ympäri maailmaa!

Jopa vain vierailu uudessa kaupungissa tai naapurustossa voi olla arvokas kokemus lapselle, joka voi nähdä miten ihmiset asuvat eri paikoissa. Tai esimerkiksi uusien ruokien kokeileminen voi olla tapa kokea erilainen kulttuuri ilman, että joudutte matkustamaan liian pitkälle.

Muista kertoa vierailunne aikana (fyysisesti tai makuhermojenne kanssa) jonkin verran taustaa ja historiaa paikasta tai kulttuurista. Usein on todella hyödyllistä saada paikallisia vinkkejä ja olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, jotka asuvat kyseisessä paikassa tai tuntevat kulttuurin paremmin.

Historian ymmärtäminen

Yleensä lapset rakastavat tarinoita. Mutta oletko koskaan ajatellut kertoa lapselle kiehtovia tarinoita, jotka todella ovat totta?! Historiassa on paljon mielenkiintoisia juttuja! Tämän lisäksi historiasta kertominen lapselle voi olla hyvä tapa esitellä hänet uusille kulttuureille. Voit tehdä tämän katsoessanne elokuvaa, lukiessanne kirjaa, vieraillessasi uudessa paikassa tai milloin tahansa!

Voit kertoa tarinoita siitä miten eri maat löydettiin tai perustettiin, miten ihmiset asuivat tai mitä he söivät, kielten alkuperästä ja paljon muuta! Jopa enemmän tarinan kaltaiset asiat, kuten mytologia, voivat tarjota mielenkiintoisen ja opettavaisen ikkunan eri kulttuureihin ja auttaa lapsia enemmän tiedostamaan erilaisuutta.

Opeta lapselle kulttuuria historian avulla

Etuoikeuksista keskusteleminen

Kun kerrotaan kulttuurien erilaisuudesta, on myös tärkeää keskustella etuoikeuksista. Auttamalla lasta ymmärtämään mitä etuoikeus tarkoittaa, se voi myös antaa hänelle enemmän perspektiiviä ymmärtämään erilaisia ihmisiä.

Tämän voi selittää erityisesti siten, että joillakin ihmisillä voi olla enemmän tai vähemmän mahdollisuuksia kuin toisilla (tai itsellämme). Joissakin tilanteissa ihmisten voi olla erittäin vaikeaa saada samaa tukea, hoitoa tai resursseja kuin me saamme. Tai, että muissa tilanteissa olevien ihmisten on paljon helpompi käyttää enemmän resursseja kuin mitä me voimme.

Tämä ei tarkoita, että kukaan henkilö olisi "parempi" tai "huonompi" resurssien tai etuoikeuksien erojen vuoksi. On kuitenkin tärkeää opettaa ja kannustaa lapsia olemaan ystävällisiä muita kohtaan ja kiitollisia siitä, mitä heillä on!


Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua tutustuttamaan lapsiasi erilaisuuteen ja eri kulttuureihin! Etsitkö enemmän vinkkejä? Katso Yhteisön Voimavaroistamme!