6 vinkkiä tutustuttaa lapset eri ammatteihin

6 vinkkiä tutustuttaa lapset eri ammatteihin

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Huomasimme tai ei, lapset tarkkailevat jatkuvasti ympäröivää maailmaa, ottavat tietoa vastaan ja yrittävät ymmärtää, mitä he kokevat ja näkevät. Tämä sisältää myös aikuisten työt. Seuraavien vinkkien avulla on helppo aloittaa keskustelu lasten kanssa, jotta he voivat tutkia erilaisia urapolkuja.

Vinkki 1 - Esittele lapsille eri uramahdollisuuksia

Lapset näkevät usein vain sen mitä heidän läheisensä tekevät. He ajattelevat yleensä vain vanhempiensa, sukulaistensa ja naapureidensa ammatteja ja tietenkin - tv -ohjelmien, elokuvien ja kirjojen päähenkilöiden ammatteja. Lukuun ottamatta ammatteja, joita he näkevät välittömässä ympäristössään, he kuulevat melko vähän muista urapoluista. Siksi ei ole yllättävää, että lapset haluavat usein tehdä samaa työtä kuin vanhempansa tai suosikki -tv- hahmonsa.

Tutustuta lapset eri ammatteihin

Tip 2 - Älä vähättele kiinnostuksen kohteita

Älä ole henkilö joka lannistaa lapsesi kiinnostuksen kohteita, vaan henkilö, joka tukee heidän kiinnostustaan ja kannustaa heidän vahvuuksiaan. Näin voit antaa lapsellesi neuvoja siitä, missä he olisivat hyviä, ja selittää heille tärkeistä näkökohdista, jotka liittyvät erilaisiin töihin. Kerro mitä taitoja on oltava eri ammateissa, kuinka monta opiskeluvuotta siihen liittyy, kuinka suuri palkka on ja kuinka monta tuntia he tekevät viikossa.

Mutta älä unohda, kun puhumme lapsille - fantasialla on suuri rooli heidän kiinnostuksesta työelämään!

lapsi haluaa olla prinsessa

Tip 3 - Älä jaa töitä sukupuolistereotypioiden mukaan

Jotkut lapset saattavat ajatella, että nainen ei voi olla urheilija, jalkapalloilija tai työskennellä armeijassa, ja että miesten ei pitäisi työskennellä kosmetologina tai terveydenhuollossa. "Vaikeat ammatit ovat miehille ja hoitotyöt naisille", heille sanotaan usein. Mutta mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Pojat voivat myös olla hyvin huolehtivia ja tytöt ovat yhtä kovia kuin pojat!

Ole varovainen, ettet vanhempana harjoita sukupuolistereotypioita. Näytä lapsellesi, että kaikki on mahdollista! Haluaako poikasi olla ammattitaitoinen balettitanssija vai tyttäresi haluaa olla poliisi? Hienoa, rikkokaamme sukupuolistereotypia!

Palomies

Tip 4 - Käytä leikin ja mielikuvituksen voimaa

Lapset oppivat parhaiten leikkiessään. Kun annat lapsille mahdollisuuden leikkiä tiettyihin töihin liittyvillä leluilla, selität leikkisästi erilaisia ammatteja. Ajattele pukuja tai nukkeja, joilla on tietty ammatti, tai esineitä, jotka yhdistämme ammatteihin, kuten stetoskooppi tai poliisihattu.

Doctor

Tip 5 - Pyydä lasta kuvittelemaan tulevaisuutensa

Jos lapsesi on hieman vanhempi, toinen hyvä tapa puhua työpaikoista on kysyä heiltä miten he kuvittelevat tulevaisuutensa. Haluaako hän opiskella paljon vai vain vähän? Haluaako hän aloittaa jotain itse vai haluaako hän työskennellä jonkun muun hyväksi? Miten hän haluaa viettää aikaa? Haluaako hän lapsia vai et? Puhumalla lastesi tulevaisuudesta he ymmärtävät paremmin, että ei voi vain valita tiettyä tietä elämässä, vaan on todella työskenneltävä sen eteen.

Eikö lapsellasi ole aavistustakaan siitä, mitä hän haluaa tulevaisuudeltaan? Sillä ei ole mitään väliä! Kerro hänelle että hänellä on koko elämä selvittääkseen, missä hän on hyvä ja mitä hän rakastaa tehdä.

Keskustele lapsen kanssa

Tip 6 - Muista että se on hänen uransa, ei sinun.

On tärkeää muistaa, että lapsesi uravalinta ei ole sinun. Oletko aina halunnut tulla kiinteistönvälittäjäksi, mutta sinulla ei ole koskaan ollut mahdollisuutta opiskella tätä varten ja haluat nyt lapsestasi kiinteistönvälittäjän? Ymmärrämme, mutta tämä on lapsesi elämä ja lopulta lapsesi on itse päätettävä, missä hänen kiinnostukset ovat ja missä ei. Auta heitä heidän valinnoissaan, anna heille neuvoja, mutta muista että lopulta se on heidän valintansa.

lapsi kokki

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi