Pitääkö huolestua lapsen änkytyksestä?

Pitääkö huolestua lapsen änkytyksestä?

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Lapsen änkytys on melko yleistä, mutta pitääkö siitä huolestua? Lue täältä vinkkejä miten voit tukea lasta jolla on puhevaikeuksia, ja missä vaiheessa on syytä turvautua puheterapeutin apuun.

Olitpa sitten vanhempi tai lastenhoitaja, lapsen kielellistä kehitystä on mielenkiintoista seurata. Yhtäkkiä vauva joka sanoi ensimmäisen sanansa onkin leikki-ikäinen täynnä mielikuvituksellisia tarinoita. Jokaisen lapsen kielellinen kehitys on yksilöllistä, ja vaikka lapsi onkin oppinut puhumaan hyvin, jossain vaiheessa lapsi saattaa alkaa änkyttämään. Täytyykö änkyttämisestä huolestua, ja miten voi tukea änkyttävää lasta?

Mitä änkytys tarkoittaa ja miten se ilmenee?

Satunnainen änkyttäminen on melko yleinen vaiva 2-5 vuotiailla lapsilla. Lapsella änkytys ilmenee usein niin että hän tietää mitä hän haluaa sanoa, mutta ei kykene sanomaan sitä tahattoman toiston (äi-äi-äi-ti), pidennyksen (äääääiti) tai äänten pysähdyksen takia (äi...ti). Joskus änkytykseen liittyy myös muita oireita kuten silmien räpsyminen, huulten tai leuan vapina, kasvojen tai pään pakkoliikkeet tai nyrkin puristus.

Milloin on syytä ottaa yhteyttä puheterapeuttiin?

Useimmiten änkytys häviää itsestään puheen kehittyessä, eikä siihen tarvitse erityisemmin puuttua. Jos lapsen änkytys on jatkuvaa, kestää yli puoli vuotta, on hyvin voimakasta ja häiritsee päivittäisiä toimia ja sosiaalisia kanssakäymisiä, on hyvä ottaa yhteyttä puheterapeuttiin. Myös vanhempien huoli änkytyksestä voi olla aihe ottaa yhteyttä ammattilaiseen, sillä vanhempien huoli usein tarttuu lapseen ja puheen tuottaminen voi olla entistä vaikeampaa.

Miten voin tukea änkyttävää lasta?

Änkytys voi olla lapselle raskasta ja vaikuttaa hänen itsetuntoonsa sekä sosiaalisiin kanssakäymisiin. On erittäin tärkeää tukea lasta eikä tehdä asiasta isoa ongelmaa, sillä jos lapsi alkaa jännittämään puhumista, puheen tuottamisesta voi tulla vielä vaikeampaa. On hyvä myös tunnistaa missä tilanteissa änkytystä ilmenee, ja mikä mahdollisesti rauhoittaa lapsen puhetta. Tässä muutama vinkki miten änkyttävää lasta voi tukea:

  • Tee keskustelutilanteista mahdollisimman rauhallisia. Sulje taustamelu kuten radio ja TV, ja pidä katsekontakti lapseen kun keskustelette.

  • Kuuntele kärsivällisesti. Tee lapselle selväksi että ei ole mikään kiire, ja hän voi rauhassa kertoa asiansa.

  • Älä arvaile mitä lapsi yrittää sanoa, äläkä täydennä hänen lauseitansa. Lapsi voi tottua siihen että hänen ei tarvitse puhua loppuun asti.

  • Puhu itse rauhallisesti, hieman hidastettuna. Tämä voi auttaa lasta omaksumaan rauhallisen puhetavan.

  • Kysy lapselta vain yksi kysymys kerrallaan, ja anna lapselle riittävästi aikaa vastata siihen rauhassa.

  • Ole myötätuntoinen ja osoita että änkyttäminen ei haittaa.

  • Kehu lasta hänen onnistumisissaan, ja kannusta häntä puhumaan änkytyksestä huolimatta.

miten tukea änkyttävää lasta

Haluatko lukea muita lastenkasvatukseen liittyviä vinkkejä? Täältä löydät vinkit vanhemmille ja vinkit lastenhoitajille.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi