Lasten nettiturvallisuus

Lasten nettiturvallisuus

Etsi lastenvahti- tai lastenvahtityö tai pysy ajan tasalla uusimpien lastenhoitovinkkien kanssa!

Aloita tänään ilmaiseksi.

Aloita
Kirjoittanut: Babysits
14 min lukuaika

Nettiturvallisuus on erittäin tärkeää etenkin kun on kyse lapsista. Keskustelimme aiheesta asiantuntijoiden ja yhteisömme vanhempien kanssa tarjotaksemme sinulle ajan tasalla olevaa tietoa lasten suojelemisesta verkossa.

Kysyimme yhteisömme vanhemmilta, ja 92 % heistä myönsi, että internet voi olla vaarallinen, ja että he tekevät toimenpiteitä lastensa suojelemiseksi. Voi kuitenkin olla vaikea tietää, mistä aloittaa. Kuinka paljon tiedät nettiturvallisuudesta vanhempien valvonnasta? Oletko tietoinen netin vaaroista ja kuinka sosiaalinen media vaikuttaa mielenterveyteen?

Keräsimme asiantuntijoilta ja vanhemmilta neuvoja ja vinkkejä auttaaksemme sinua.

Jatka lukemista mikäli haluat oppia lisää seuraavista aiheista:

Miksi lasten nettiturvallisuus on tärkeää?

Nettiturvallisuus on tärkeää kaikille, mutta onko käsite sinulle tuttu? Alan voittoa tavoittelemattoman hyväntekeväisyysjärjestön SWGfL mukaan nettiturvallisuus tai verkkoturvallisuus on "tietoisuutta mahdollisten uhkien luonteesta, joita saatat kohdata käyttäessäsi toimintaa internetin kautta. Nämä voivat olla turvallisuusuhkia, henkilötietojesi suojaamista ja hallintaa, online-maineen hallintaa, ja haitallisen tai laittoman sisällön välttäminen”.

Aikuisille tämä voi usein olla yksinkertaisempaa, mutta lapset muodostavat suuren osan internetin käyttäjistä (Unicefin mukaan 30 prosenttia), ja he eivät ehkä ymmärrä näitä uhkia. Tästä johtuen netin turvallisuus on erityisen tärkeää lapsille, sillä lapset voivat altistua vaaroille netin välityksellä jopa oman kotinsa turvassa.

nettitrendit 2022

Nettitrendit 2022

Nettimaailma muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Joka päivä ilmaantuu uusia trendejä, alustoja ja sovelluksia, ja niiden perässä voi vanhemman olla vaikea pysyä. Mitä mieltä olet, oletko ajan tasalla kaikista uusista trendeistä? Tässä on mitä sinun tulee tietää vuoden 2022 nettitrendeistä.

TikTok:

Videoihin keskittyvä sosiaalisen median sovellus. TikTok sisältää erilaisia lyhyitä käyttäjävideoita, jotka voivat kestää 15 sekunnista 10 minuuttiin ja jotka yleensä kuvaavat kepposia, temppuja, vitsejä, tanssia ja viihdettä. Tämä sovellus on tällä hetkellä erittäin suosittu pienten lasten ja teini-ikäisten keskuudessa. TikTok-profiilin luomisen vähimmäisikä on 13 vuotta.

Instagram reels/kelat:

Vaikka Instagram luotiin kuvasuuntautuneeksi sosiaalisen median alustaksi, Instagramissa on nyt kelaominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää lyhyitä videoita. Tästä ominaisuudesta on tullut hyvin samanlainen kuin TikTok.

Roblox:

Roblox on online-alusta, jossa miljoonat käyttäjät voivat luoda ja jakaa omia videopelejään sekä kommunikoida chatin kautta. Alusta on saatavilla älypuhelimille, tableteille, pöytätietokoneille ja XBox Onelle, ja siinä on eri ikäryhmille sopivia pelejä.

Virtual reality (VR):

Virtual Reality (VR) on tietokoneella luotu mukaansatempaava kokemus kohtauksista ja kohteista, jotka voivat näyttää todellisilta tai täysin erilaisilta todellisuudesta. Tähän ympäristöön pääsee käyttämällä erityistä Virtual Reality -kuulokemikrofoni- tai kypärälaitetta.

Mitkä ovat netin suurimmat vaarat?

Kuten aiemmin mainittiin, nettiturvallisuus on laaja aihe. Tämä tarkoittaa, että internetin vaaroja voi olla monen muotoisia ja kokoisia, ja on useita tekijöitä joita tulisi ottaa huomioon kun annat lapsesi liikkua internetissä. Tässä on joitain tärkeimmistä riskeistä, joita lapsesi voi kohdata verkossa, sisällöstä jota he saattavat kohdata ja kuinka paljon aikaa he viettävät verkossa.

Kysyimme Babysitsin vanhemmilta, mistä vaaroista/seurauksista he ovat eniten huolissaan, kun heidän lapsensa viettää aikaa verkossa. Katso alla olevaa infografiaa nähdäksesi, mitä he sanoivat!

Vaarat netissä lapsille

Sopimaton sisältö

Tutkimuksemme mukaan 76 % vanhemmista tai huoltajista ovat huolissaan lastensa altistumiselle sopimattomalle sisällölle verkossa. Totuus on, että internetissä kaikki on napsautuksen päässä. Blogit, pelit, sosiaalisen median alustat ja jopa mainokset voivat kuitenkin altistaa lapsesi sopimattomalle sisällölle. Tämä voi tapahtua tietämättäsi ja ilman lupaasi, ja jopa ilman lapsesi suostumusta. Sopimatonta sisältöä voi tulla kuvista, videoista tai tiedoista, jotka ovat raakoja, väkivaltaisia, seksuaalisia, epätarkkoja tai vain sopimattomia lapsen ikään ja havaintoihin.

Tällaisella sisällöllä voi olla vahva vaikutus lapsen elämään ja siihen miten hän näkee käsitteet, joita hän ei vielä ymmärrä. Tämä saattaa saada hänet tuntemaan olonsa järkyttyneeksi ja hämmentyneeksi, ja on mahdollista että hän ei kerro sinulle siitä hämmennyksen, syyllisyyden tai pelon vuoksi. Tämän estämiseksi on tärkeää, että viljelet vuoropuhelua mahdollisimman paljon.

Miten estää lasta altistumasta epäsopivalle sisällölle

On myös otettava huomioon se, että sopimaton sisältö voi tulla eri muodoissa ja eri henkilöt tulkitsevat sen eri lailla. Vanhempana tai huoltajana sinun on seurattava tarkasti mitä lapsesi etsivät verkosta, ja päättää onko se sopivaa vai ei. Pienille lapsille voit myös etsiä sovelluksia joissa on tietty lasten suojattu tila, tai käyttää erityisesti lapsille suunniteltua laitetta, jotta sopimaton sisältö suodatetaan jo valmiiksi. Voit aina keskustella asiantuntijan kanssa saadaksesi lisätietoja tästä asiasta.

Käyttäytymisongelmat

Yli puolet Babysits-yhteisön vanhemmista (56 %) on huolissaan internetin vaikutuksista lastensa käyttäytymiseen. Babysitsin haastattelemassa digitaaliseen teknologiaan erikoistunut psykologi Marine Rannou, selitti että ajatus siitä, että "virtuaalimaailma" voi vaikuttaa lasten mieleen ja toimintaan pääasiassa negatiivisella tavalla, on vakiintunut mielessämme ajan myöta ja median vaikutuksesta.
"Videopelejä on jo pitkään syytetty lasten ja nuorten riippuvuuden tai väkivaltaisen käytöksen levittäjistä", asiantuntija sanoo. Oletus jonka mukaan esimerkiksi sota- tai taistelupelien pelaaminen saa lapset yrittämään jäljitellä sitä tosielämässä, ei välttämättä pidä paikkaansa. Lapsipsykologin mukaan "digitaaliset laitteet eivät ole luonnostaan hyviä eivätkä huonoja" ja tähän mennessä "useat tutkimukset ovat osoittaneet, ettei ole syytä olla liian huolissaan" siitä miten digitaalinen maailma vaikuttaa lastemme tapoihin ja käyttäytymiseen.

Netissä liikkuu kuitenkin myös paljon (vaarallisia) haasteita, joita lapset voivat kopioida ikätovereiltaan tai muilta ihmisiltä. Sen lisäksi, lapsi voi ajatella että on hyvä idea jakaa esimerkiksi videota kun joku tekee jotain outoa tai sopimatonta. Esimerkiksi 'choking game' oli aikoinaan suosittu verkossa. Tämän haasteen tarkoitus oli "tukehduttaa" joku, kunnes hän pyörtyi. Tämä haaste aiheutti muutaman lapsen kuoleman. Toinen esimerkki on ["tide pod haaste" ](https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2018/01/13/teens-are-daring-each-other-to- eat-tide-pods-we-dont-to-tell-you-thats-a-bad-idea/){rel=nofollow target=_blank}joka levisi internetilmiöksi muutama vuosi sitten. Lapset söivät pesuainekapseleita koska he näkivät muiden tekevän tätä verkossa. Tämäntyyppiset verkkohaasteet voivat johtaa tämän käytöksen matkimiseen, jolloin myös lapset harjoittavat näitä vaarallisia käyttäytymismalleja.

Miten välttää käyttäytymisongelmia

Tästä huolimatta on tärkeää seurata, mitä tapahtuu kun lapsesi ovat verkossa. Sitä varten Rannou neuvoo, että pääset sopimukseen lasten kanssa ja ”luotte säännöt, joita voitte yhdessä rakentaa, jotta laitteet eivät joudu ristiriitojen kohteeksi”. Vanhempien tai huoltajien on varmistettava, että heidän lastensa käyttämä sisältö on iänmukaista ja että lapset ymmärtävät eron näytöllä ja tosielämässä tapahtuvan välillä. Kommunikoimalla avoimesti luot lapsillesi tilaa "**jakaa ja kertoa omista kokemuksistaan, olipa kyseessä heidän videopeliseikkailunsa, heitä huvittava video tai aihe, joka haastaa heidät* *".

nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen

Teknologian edistymisen myötä monet sosiaaliset käyttäytymiset ovat löytämässä tiensä virtuaaliseen muotoon. Kiusaaminen ei ole poikkeus, ja kun sitä harjoitetaan verkkoympäristössä, se kehittyy nettikiusaamiseksi, tietynlaiseksi aggressioksi, joka on otettava vakavasti. Tämä on yleinen vaara, jonka jotkut vanhemmat näyttävät tietävän, sillä 41 % Babysits-yhteisöstä ilmaisi huolensa nettikiusaamisesta. Mutta vaikka tietäisitkin sen olemassaolosta, voi olla vaikea todeta että se todella tapahtuu lapsesi kanssa, varsinkin jos et ole mukana hänen nettielämässään. Nettikiusaaminen on yleensä nimetöntä ja vaikeasti jäljitettävää.

Tällainen pelottelu voi tapahtua muun muassa sosiaalisen median alustojen, verkkopelien ja viestisovellusten kautta. Aivan kuten kiusaamista – ja usein sitä täydentäväksi muodoksi – verkkokiusaamista käytetään tapana pelotella, manipuloida, nolata tai aiheuttaa muuta kipua ja epämukavuutta jollekin internetin kautta. Uhkailu verkossa, aggressiivisten tai töykeiden tekstien, twiittien, postausten tai viestien lähettäminen sekä henkilökohtaisten tietojen, kuvien tai videoiden jakaminen jonkun loukkaamiseksi tai nöyryyttämiseksi ovat kaikki verkkokiusaamisen muotoja.

Koska hyökkääjän ei tarvitse kohdata uhria, nettikiusaaminen on helpompi toteuttaa kuin fyysinen uhkailu, ja se voi olla erityisen haitallista kehittyville lapsille. Kuitenkin, kuten Rannou selittää, "vaikka ne olisivatkin digitaalisesti välitettyjä viestejä, kyberavaruudessa kokemamme vuorovaikutus on todellista, ja nämä viestit sitovat herkkyyttämme, subjektiivisuuttamme, mutta myös kehoamme, yhtä paljon kuin läsnäolossa tapahtuvaa viestintä.”. Tämä tarkoittaa että nettikiusauksella voi olla vahva vaikutus lapsen elämään, aivan samalla tavalla kuin se tapahtuisi tosielämässä. Nettikiusaamisesta kärsiminen voi saada lapsesi tuntemaan olonsa kiusatuksi joka kerta, kun hän avaa minkä tahansa digitaalisen laitteen, ja se voi aiheuttaa mieliala-, energia-, uni- ja ruokahaluongelmia.

Miten välttää nettikuisaamista

Vanhempana voi olla erittäin vaikeaa estää (netti)kiusaamista. Voit kuitenkin tehdä joitain asioita, jotka voivat auttaa jollain tavalla. Esimerkiksi jotkut sosiaalisen median alustat antavat sinulle mahdollisuuden poistaa kommentit sosiaalisista julkaisuista. Tämä voi olla hyvä ominaisuus, jos huomaat, että lapsesi saa haitallisia viestejä verkossa. Lisäksi voit tehdä profiileista yksityisiä, jolloin vain henkilöt, joita olet sallinut sinun seurata, voivat lähettää viestejä tai nähdä julkaisusi verkossa. Tärkeintä on kuitenkin puhua lapsesi kanssa tapahtuvan (netti)kiusaamisen seurauksista. Kerro heille, mitä se tekee muille lapsille ja miltä se saa heidät tuntemaan, jotta voit estää lastasi mahdollisesti kiusaamasta jotakuta toista.

Riippuvuus

Yksikään Babysitsin vanhemmista ei maininnut olevansa huolissaan riippuvuudesta. Tämä on kuitenkin vakava seuraus nettiajan viettämisestä, joka tulisi ottaa huomioon. Sevillan yliopiston psykologi ja kehityspsykologian professori Alfredo Oliva sanoo, että psykologit ovat olleet "hieman vastahakoisia" pitämään sosiaalista mediaa tai internet-riippuvuutta todellisena riippuvuutena. Tämä johtuu siitä, että se "ei sisällä aineita". Kuitenkin asiantuntija väittää myös, että yksi verkossa viettämisen vaaroista on siihen riippuvuuteen joutuminen, mikä voi olla vaarallista lapsille, koska riippuvuus voi johtaa muihin terveysongelmiin. Lisäksi mitä aikaisemmin lapsuudessa riippuvuus alkaa, sitä vaikeampaa siitä on päästä eroon myöhemmin. Internet-riippuvuudet voivat ilmetä useissa muodoissa, kuten sosiaalisessa mediassa tai videopeleissä.

Nämä riippuvuudet ovat jo itsessään verkkomaailman ongelma, mutta ongelmalla on taipumus levitä itsestään. Kun joku on riippuvainen jostakin, hän viettää suurimman osan ajastaan tämän toiminnan tekemiseen, mikä tarkoittaa sitä että kun lapsi on riippuvainen sosiaalisesta mediasta, hän viettää paljon tunteja suosikkialustallaan. Tämä tarkoittaa, että hän viettää suurimman osan ajastaan sisällä, eikä liiku. Siksi Internet-riippuvuus voi johtaa myös vakaviin emotionaalisiin ja fyysisiin terveysongelmiin. Näitä terveysongelmia voivat olla muun muassa: ahdistus, masennus, kehon kivut, painonnousu/-lasku ja mielialan vaihtelut.

Miten välttää riippuvuutta

Vanhempana voit tehdä joitain asioita estääksesi lapsesi riippuvuuden digilaitteistaan. Esimerkiksi näyttöaikasovelluksen asentaminen voi auttaa. Nämä sovellukset voivat auttaa sinua asettamaan ajastimen tietylle sovellukselle tai laitteelle. Kun ajastin on ollut käynnissä tietyn asettamasi ajana, sovellukset eivät ole enää käytettävissä. Ymmärrämme kuitenkin, että verkkokoulussa tämä ei ehkä ole täydellinen ratkaisu. Tärkeintä on, että keskustelet lapsesi kanssa ja sovit siitä, mitä hän saa tehdä. Esimerkiksi koulupäivän jälkeen lapsesi saa viettää laitteellaan tunnin internetissä.

nettiriippuvuus

Mielenterveysongelmat

Kuten aiemmin mainittiin, internetin liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa enemmän vaaroja kuin alun perin uskottiin. Babysitsin tutkimuksen mukaan internetin käyttö ja mielenterveysongelmat ovat odottamaton vaara, josta vanhemmat eivät näyttäneet olevan eniten huolissaan, ja vain 31 % ilmoitti olevansa huolissaan aiheesta. Siitä huolimatta lapsen näkökulmasta katsottuna haastateltuja asiantuntijoita, se on huomioitava muuttuja.

Olivan mukaan lasten aivot toimivat tavalla, jossa heidän itsetuntonsa on jo koetuksella kehon muutosten, edessä olevien uusien tehtävien ja koulumuutosten vuoksi. Kun lapselle esitetään negatiivisia kommentteja, ei tarpeeksi tykkäyksiä tai jopa hylkäämistä internet-alustoilla, tällä voi olla erittäin kielteinen vaikutus hänen itsekuvaansa. Lisäksi on otettava huomioon se tosiasia, että sosiaalisessa mediassa ihmiset näyttävät vain elämän positiivisia puolia ja paljon kuvia netistä on jossain mielessä photoshopattu. Aikuisina voimme nähdä tämän läpi, mutta lapsille se on paljon vaikeampaa. Kun he eivät tiedä tätä sisällöstä, jota he käyttävät, se voi johtaa epärealistisiin näkemyksiin siitä, miltä heidän elämänsä tai ruumiinsa pitäisi näyttää. Tämä voi lopulta johtaa huonompaan itsetuntoon ja pahentaa mielenterveysongelmia, kuten ahdistusta tai masennusta.

Sen lisäksi lapset ovat muodostamassa omaa identiteettiään ja internet voi vaikuttaa siihen jonkin verran. Oliva mainitsi, että internetin kautta lapset ja teini-ikäiset joutuvat kosketuksiin uudenlaisten vaikutteiden kanssa, kuten kuuluisien ihmisten kanssa, jotka voivat vaikuttaa siihen, miten he näkevät itsensä. Kysyttäessä vaikuttajista Oliva vastasi, että "he ovat hyvin läheisiä vaikutuslähteitä, joista voi olla hyötyä lapsille", mutta aina kannattaa olla varovainen. "Me kaikki tiedämme viimeaikaisia tapauksia, joissa jotkut vaikuttajat ovat esittäneet kommentteja, jotka ovat erittäin seksistisiä, homofobisia", asiantuntija mainitsi. Siksi vaikuttajilla voi olla tietyssä mielessä positiivinen vaikutus lapsiin, mutta varovaisuutta tulee aina noudattaa.

Miten estää lasta vertaamasta itseään sosiaalisen median standardeihin

Jos huomaat että aika, jonka lapsesi omistavat sosiaaliseen mediaan, häiritsee heidän mielenterveyttänsä, voit auttaa heitä ottamaan muutaman askeleen kohti terveellisempää kokemusta. Aloita selittämällä virtuaalisen onnen käsite ja kuinka heidän näkemänsä kuvat ja videot ovat valittuja hetkiä, jotka vaikuttajat päättivät jakaa, eivätkä koko todellisuuttaan. Varsinkin jos he ovat hieman vanhempia, voit myös kutsua lapsesi katsomaan tiliään ja arvioimaan, mitkä tilit saavat heidät tuntemaan olonsa enemmän ahdistuneeksi tai laukaisemaan: ehdota, että he lopettavat seuraamisen ainakin hetkeksi. Puhu lapsesi kanssa sosiaalisen median ajan rajoittamisesta ja enemmän ulkoiluhetkien viettämisestä, ystävien kanssa hengailusta ja tosielämän sosiaalisesta kanssakäymisestä (jossa jokaisella on meneillään omat kamppailunsa eikä suodatinta niiden piilottamiseen).

Nettiturvallisuus vinkkejä

Sopimattomasta sisällöstä, käyttäytymisongelmista ja verkkokiusaamisesta riippuvuuteen ja mielenterveysongelmiin olemme keskustelleet ja selittänyt useita internetin käytön vaaroja tässä artikkelissa. Näiden riskien ymmärtäminen on ensimmäinen askel, mutta voit tehdä myös useita muita asioita minimoidaksesi riskin, jolle lapsesi altistuu verkkoa selatessaan.

Mitä Babysitsin vanhemmat tekevät suojellakseen lapsiansa netissä?

Kyselyssämme emme vain kysyneet vanhemmilta, mistä he ovat eniten huolissaan, kun heidän lapsensa viettää aikaa verkossa, vaan myös mitä he tekevät suojellakseen heitä. Babysitsin yhteisössä useimmat vanhemmat ja huoltajat (72 %) ryhtyvät toimiin hallitsemalla lastensa ruutuaikaa. Suuri osa käyttää lapsilukkosovelluksia (66 %) ja keskustelee lastensa kanssa internetin vaaroista (64 %).

nettiturvallisuus lasten

Vinkkejä Babysitsin vanhemmilta

Kyselyssämme annoimme vanhemmille myös mahdollisuuden jakaa muille vanhemmille vinkkejä lastensa turvaamisesta verkossa. Näin he vastasivat:

“Puhu lapsellesi sopivasta sisällöstä ja verkkoviestinnän turvallisuussäännöistä, kuten tuntemattomien vaarasta ja henkilötietojen pitämisestä yksityisinä. Pidä kommunikointi avoimena, jotta lapsi tuntee olonsa mukavaksi kertoa sinulle, jos ilmenee jotain minkä he epäilevät olevan sopimatonta.”

“Lue luotettavia tietolähteitä kybersuojauksesta ja käytä jonkin aikaa ohjelmistojen oppimiseen ja asenna se lasten laitteellesi oikeilla asetuksilla.”

Asiantuntijoiden vinkit

Asiantuntijat joiden kanssa keskustelimme, eivät vain varoittaneet meitä vaaroista, joita netissä viettäminen voi aiheuttaa, vaan he antovat myös vinkkejä siitä, kuinka voit auttaa lastasi pysymään turvassa verkossa. Tässä on joitain hyödyllisimmistä vinkeistä, joita he jakoivat kanssamme.

Pidä keskusteluyhteys yllä

Oliva suositteli aina valvomaan, mitä lapsesi tekee verkossa, mutta ei välttämättä "keskeyttävällä tai kyselevällä tavalla". Kun kerrot lapsellesi, että hän ei saa tehdä jotain ilman selitystä tai dialogia, tuloksena on yleensä päinvastainen. Asian voittamiseksi asiantuntija toteaa, että on tärkeää ”pitää viestintäkanavat auki” ja varata aikaa ymmärtääksesi mitä lapsesi tekee verkossa.
Anna heidän tuntea voivansa paljastaa itseään koskevat asiat omasta aloitteestaan, mikä voidaan tehdä kommunikoimalla heidän kanssaan hyvin. Tämä antaa sinulle käsityksen paitsi siitä, mitä lapsesi tekee verkossa, myös siitä, mitä huolenaiheita hänellä saattaa olla jokapäiväisessä elämässään. Kun kysyttiin, oliko vanhemmilla vinkkejä muille vanhemmille, internetistä puhuminen lapsen kanssa oli myös eniten annettu neuvo.

Suoratoistosovellukset lapsille

Monet verkossa käytetyt sovellukset antavat mahdollisuuden laittaa ne niin kutsuttuun "lasten tilaan". Esimerkkejä alustoista, jotka tarjoavat nämä mahdollisuudet:

  • YouTube
  • Netflix
  • Disney+

Ne voidaan joko ladata tai laittaa lapsitilaan. Tämä suojaa lastasi näkemästä sopimatonta sisältöä näillä alustoilla, sillä kun tila on aktivoitu, vain lapsille sopivat videot tai televisio-ohjelmat ovat katsottavissa. Varsinkin YouTubessa, jossa sisältö on vähemmän säänneltyä, tämä on täydellinen jos sinulla on lapsia ja olet huolissasi siitä mitä he saattavat nähdä verkossa.

Lasten tabletit

Tiettyjen sovellusten ja toimintojen lisäksi tarjolla on myös erityisiä lapsille suunniteltuja tabletteja. Näillä laitteilla on saatavilla sekä koulutus- että viihdesisältöä. Tämä tarkoittaa, että lapsesi saa nauttia siitä, mutta myös oppia jotain uutta käyttäessään tablettia. Lisäksi erityisesti lapsille suunnitellut tabletit tarjoavat usein laajemmat lapsilukkomahdollisuudet varmistaen, että lapsesi on suojattu sopimattomalta sisällöltä, eikä myöskään voi tehdä (vahingossa) sovelluksen sisäisiä ostoksia.

lasten tabletit

Opettavaiset sovellukset

Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden, kuten lastentilan, lisäksi on myös opetussovelluksia, jotka voivat auttaa nuorempaa lasta kehittymään käyttäessään niitä. Sen sijaan, että viettäisivät aikaa videoiden katseluun tai sosiaalisessa mediassa, he voivat käyttää ruutuaikaansa oppiakseen jotain uutta ja positiivista laitteellaan. Nämä sovellukset on suunniteltu erityisesti lapsille ja koulutustarkoituksiin, mikä taas vähentää riskiä altistua sopimattomalle sisällölle. Esimerkkejä upeista kotimaisista oppimissovelluksista vuonna 2022 ovat:

  • Lolan ABC-juhlat
  • Ekapeli alku
  • Nuottiniitty
  • Kapun metsä

Sosiaalisen median alustojen ymmärtäminen

Kun lapsesi viettää aikaa verkossa, voi olla järkevää käyttää samoja alustoja. Ei tarkoituksena valvoa tai tarkistaa lastasi, vaan ymmärtääksesi, miten alustat toimivat. Näin voit havaita itsellesi mahdolliset haitalliset tavat, joilla alusta toimii, mikä antaa sinulle mahdollisuuden aloittaa keskustelun lapsesi kanssa tästä.

Vanhempien valvonta-sovellukset tai -ohjelmistot

Kuten aiemmin mainittiin, voit aina ladata vanhempien valvonta-sovelluksen tai -ohjelmiston lapsesi laitteeseen. Tämän työkalun avulla voit seurata ja hallita, mitä verkkosivustoja ja sovelluksia lapsesi käyttää. Koska tällaisia sovelluksia on laaja valikoima, ne tekevät erilaisia asioita verkkosivustojen ja sisällön estämisestä ja suodattamisesta lapsesi toimintojen tallentamiseen, online-ajan rajoittamiseen sekä selaushistorian ja viestinnän tarkastelemiseen. Lapsesi iän ja sen mukaan, mitä koet tarpeelliseksi, voit valita lapsilukkosovelluksen tai -ohjelmiston, kuten;

  • mSpy
  • Norton
  • Net Nanny
  • WebWatcher
  • CYBERsitter.

Loppujen lopuksi on tärkeää tiedostaa, että internetin turvallisuuden ja lapsemme mahdollisesti altistuvien vaarojen omaksuminen on työn alla, varsinkin kun uusia digitaalisia käytäntöjä kehitetään jatkuvasti. Ja tästä syystä "meidän on jatkettava kommunikointia tästä aiheesta ja muistutettava lapsia siitä, että aikuiset ovat tavoitettavissa ja että he voivat milloin tahansa pyytää heitä puhumaan siitä", Rannou selittää. ”Tuen ja voimaantumisen välillä on löydettävä tasapaino”, ja kun molemmat osapuolet ovat saaneet selvän ymmärryksen, vanhempien on ”luotettava lapsiinsa ja hyväksyttävä, että he eivät voi hallita kaikkea, mitä tekevät Internetissä”, asiantuntija neuvoo .

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi