Lasten käsienpesu

Lasten käsienpesu

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Jaa:

Lasten uteliaat ja vikkelät pikku sormet koskettavat useita pintoja päivän mittaan, ja etenkin kouluissa ja päiväkodeissa vastustuskyky joutuu koetukselle. Käsien välityksellä voivat tarttua niin hengitystieinfektiota sekä vatsatautia aiheuttavat virukset ja bakteerit. On kuitenkin olemassa yksinkertainen mutta tehokas keino välttää tartuntoja, nimittäin käsienpesu!

Hyvät käsienpesutottumukset sekä aikuisilla että lapsilla voivat auttaa koko perhettä suojautumaan ikäviltä taudeilta ja pysymään terveinä.

Milloin kädet tulisi pestä?

Käsiä tulisi pestä useamman kerran päivässä, mutta erityisesti näissä tilanteissa:

 • Kun käsissä on näkyvää likaa
 • WC- käynnin jälkeen
 • Ulkoleikkien jälkeen
 • Ennen ruokailua tai ruuanlaittoon osallistumista
 • Kotiin tullessa
 • Niistämisen jälkeen

Miten kädet pestään oikeaoppisesti?

Monesti lasten käsienpesu voi tarkoittaa sitä että kädet huuhdellaan nopeasti veden alla, ja sitten pyyhitään kädet kuiviksi paidan helmaan. Tai että saippuaa kyllä otetaan, mutta se huuhtoutuu kuohkeana vaahtona lavuaarista alas. Tämä ei ikävä kyllä ole tehokasta pöpöille, joten on tärkeää opetella oikeaoppinen käsienpesu. Näin helppoa se on:

 1. Huuhtele kädet haalealla vedellä.
 2. Käytä nestemäistä tai vaahtomaista saippuaa, ja hiero huolellisesti läpi molemmat kädet, unohtamatta ranteet, kynsien ympärykset ja sormien välit.
 3. Huuhtele pois kaikki saippua puhtaalla haalealla vedellä.
 4. Kuivaa kädet huolellisesti kertakäyttöisellä käsipaperilla tai puhtaalla käsipyyhkeellä.

Miten tehdä käsienpesusta hauskaa?

Käsienpesu voi joskus tuntua lapsesta tylsältä pakkopuuhalta, johon ei millään riittäisi aikaa mielenkiintoisten leikkien välissä. Ota silloin käyttöön nämä keinot:

 • Anna lapsen itse valita oma käsisaippua. Saippuaa löytyy eri tuoksuisena, eri värisenä, sekä hauskoissa pulloissa. Voitte myös tehdä omaa saippuaa ja lisätä siihen esimerkiksi eteerisiä öljyjä.
 • Keksikää käsienpesulaulu. Käsienpesu tulisi kestää n.20 sekuntia, siinä ajassa ehtii laulaa “Paljon onnea vaan” -laulun kahteen kertaan, tai “Tuiki tuiki tähtönen”.
 • Askartelkaa yhdessä käsienpesuohjeet ja kiinnitä näkyviin lavuaarin lähettyville. Prinsessa Elsan tai Ryhmä Hau:n käsienpesuohjeet houkuttelevat taatusti itsepäisenkin taaperon käsienpesuun.

Voiko käsidesiä käyttää pienellä lapsella?

Kotioloissa riittää useimmiten pelkkä huolellinen käsienpesu saippualla, mutta joissakin tapauksissa desinfioivan käsihuuhteen käyttö voi olla tarpeellista. Käsidesiä voi käyttää myös pienellä lapsella, kunhan varmistaa että lapsi ei laita käsiä suuhun ennen kuin käsihuuhde on haihtunut käsistä kokonaan. Sekä vanhempien että lastenhoitajan laukussa on hyvä pitää aina laukussa pieni pullo käsidesiä tai desinfioivia pyyhkeitä, niitä tilanteita varten jolloin käsienpesu ei ole mahdollista, esimerkiksi ulkona tai matkalla.