Lastenhoitoapu etänä

Lastenhoitoapu etänä

Kirjoittanut: Babysits, 4 min lukuaika

Jaa:

Tämän hetkisen poikkeustilanteen aikana ihmiset joutuvat arvioimaan toimintansa uudelleen, he ovat varovaisempia, ehkä karanteenissa joko pakosta tai vapaaehtoisesti, eikä ulos lähdetä noin vaan tekemään asioita jotka vielä hetki sitten olivat arkipäivää. Silti lastenhoitajat voivat tässäkin tilanteessa olla vanhemmille arvokas resurssi - jopa silloin, kun he eivät voi olla paikalla henkilökohtaisesti! Miten perheet voivat hyötyä lastenhoitajasta, siinä tilanteessa kun lapsenvahtia ei voi kutsua kotiin? Tervetuloa virtuaaliseen lastenhoidon maailmaan!

Mitä on lastenhoitoapu etänä, ja miksi siitä on hyötyä?

Mitä tarkoitamme etä-lastenhoidolla? Virtuaalinen lastenhoitaja tai etä-lastenhoitaja auttaa viihdyttämään tai hoitamaan lasta videopuheluiden kuten Skypen tai Facetimen kautta. Tämä voi olla vanhemmille hyödyllinen apu monista syistä. Jos vanhemman on esimerkiksi keskityttävä työtehtäviin työskennellessä kotona, voi virtuaalinen lastenhoitaja olla suureksi avuksi viihdyttämään lapsia sillä aikaa. Tilanteet jossa lastenhoito tapahtuu etänä voivat kuitenkin monissa tapauksissa poiketa tilanteista jossa lastenhoito tapahtuu henkilökohtaisesti. Etä-lastenhoitajan tarkoitus ei ole se, että vanhemmat jättäisivät lapsensa virtuaalihoitajan varaan koko päiväksi kun itse ovat hoitamassa muita asioita.

Erityisesti huomioitavaa etä-lastenhoidossa

On joitain tiettyjä asioita joita on huomioitava kun kyse on lastenhoidosta etänä. Ensinnäkin, se ei ole sama asia kun perinteinen henkilökohtainen lastenhoito. Etänä ei voida suorittaa kaikkia tehtäviä joita lastenhoitaja normaalisti hoitaa. Etä-lastenhoitaja ei voi esimerkiksi valmistaa ruokaa lapsille, tai auttaa heitä onnettomuuden tai hätätilanteen sattuessa. Tämän vuoksi on välttämätöntä että vahemmat tiedostavat tämän, ja ovat kotona hätätilanteen tai muun tilanteen sattuessa, jossa lastenhoitaja ei voi etäyhteyden kautta auttaa.

On myös tärkeää että lapsi on tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Se mitä tämä merkitsee, riippuu lapsen iästä, huomioi esimerkiksi että lasten on parasta olla huoneessa jossa ei ole mahdollisesti vaarallisia esineitä. Korostamme myös, että etälastenhoito ei sovi vauvojen hoitoon - sillä he tarvitsevat välitöntä hoitoa ja vuorovaikutusta jota lastenhoitaja ei pysty tarjoamaan etäyhteyden kautta.

Mitä virtuaalinen lastenhoitaja tekee?

Vaikka lastenhoitaja toimii huomioiden rajoitukset, hän voi silti tarjota paljon apua etäyhteyden kautta! Hän voi olla avuksi lastenhoidossa pitämällä lapset viihdytettyinä, ja auttaa heitä oppimaan uusia asioita. Tässä ovat suosikki-ideamme:

Askartelu! On olemassa paljon askarteluja ja DIY-projekteja joita lastenhoitajat ja lapset voivat tehdä yhdessä videopuhelun avulla! Esimerkiksi piirtäminen, maalaminen tai origaminen tekeminen on hauskaa yhdessä. Vanhemmat voivat etukäteen valmistella askartelutarvikkeet esiin, jotta etä-lastenhoitajan on helppo osallistua askarteluhetkeen videopuhelun kautta. Katso meidän helpot askarteluvinkit!

Askarteluna valmistetut esineet voivat sitten toimia hauskoina leluina yhdessä leikkimiseen. Molemmat voivat tehdä lentokoneen, ja katsokaa kumman lentokone lentää kauemmas! Tai maalatkaa vaikka hauska eläinjoukkopahvista ja muodostakaa virtuaalinen eläintarha. Askartelu on loistava tapa aktivoida lasten mielikuvitusta, jopa silloin kun se tehdään etänä, mutta on olemassa myös paljon pelejä jotka antavat mielikuvitukselle valtaa!

Pelien pelaaminen Kun ajattelet pelejä virtuaalisessa maailmassa, luultavasti ensimmäinen asia joka tulee mieleen, on videopelit. On kuitenkin paljon erilaisia pelejä joita lastenhoitajat voivat pelata lastenhoitajan kanssa videopuhelun kautta. Tarvitsetko ideoita? Kokeile joitain näistä peleistä:

  • Kapteeni käskee
  • Ristinolla
  • Minä vakooja
  • Pictionary
  • Charades
  • Kivi paperi sakset
  • Opettele tai tee itse koreografiat tanssiin!

On myös paljon muita pelejä joita lastenhoitaja voi pelata yhdessä lasten kanssa. Yhdessä pelaaminen, oman tarinan keksiminen, elokuvakohtausten näytteleminen, mielikuvituksella ei ole rajoja!

Lapselle lukeminen Mikä voisi olla parempaa kuin äänikirja? No lastenhoitaja joka lukee lapselle etäyhteyden kautta tietenkin! Tällä tavalla lastenhoitajat voivat viihdyttää lapsia, ja samalla auttaa heitä oppimaan lukemaan. Lapsilla on enemmän mahdollisuuksia oppia ja samalla pitää hauskaa, koska he voivat keskeyttää lukijan ja kysyä kysymyksiä, ja lastenhoitaja voi selittää heille asioita tarkemmin jos he eivät täysin ymmärrä mitä kirjassa tapahtuu. Tämä voi olla hyvä keino saada lapset keskittymään, ja voi myös olla hauskaa improvisoida ja muuttaa tarinan tapahtumia - ja lopulta vaikka luomaan oma tarinanne!

Tuutorointi Yksi parhaista etä-lastenhoitajan ominaisuuksista on se, että he voivat olla avuksi opettamaan ja ohjaamaan lapsia koulutehtävien kanssa. Etenkin nyt kun monet koululaiset ovat kotiopetuksessa, lastenhoitaja etänä voi olla suuri apu tehtävien kanssa, tai ehkä jopa luomaan omat oppituntinsa ja opettamaan heille eri aineita. Kuten lukeminen lapsille, tällä voi myös olla myönteinen vaikutus heidän koulumenestykseen, älylliseen uteliaisuuteensa, sekä ennenkaikkea posiitiiviseen asenteen säilyttämiseen opiskelua kohtaan!

Lastenhoitajille jotka haluavat auttaa lapsia koulutehtävien kanssa, meiltä löytyy hyödyllisiä vinkkejä siitä miten parhaiten auttaa lasta koulutehtävien kanssa etänä.

*Lastenhoitajien, joiden tehtävänä on huolehtia, viihdyttää ja auttaa lasta oppimaan etäyhteyden kautta auttaakseen vanhempien arkea, kysyntä Babysitsissä on kasvussa etenkin näinä haastavina aikoina. *