Joogaa lapsille

Joogaa lapsille

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Tuntuuko siltä että lapsesi ovat levottomia ja heillä on keskittymisvaikeuksia, etenkin näinä aikoina kun joudumme viettämään enemmän aikaa kotona? Voi olla että jooga olisi siihen hyvä ratkaisu! Jooga on erittäin hyödyllistä sekä aikuisille että lapsille. Se on yksi kokonaisvaltaisimmista aktiviteeteista, joka vaikuttaa sekä kehon, mielen ja sielun hyvinvointiin. Tutustu joogan hyötyihin ja opettele muutama tunnetuimmista jooga liikkeistä jotka sopivat kaikille lapsille!

Nykyään monet lasten aktiviteeteista tehdään paikalla istuen. Tämä voi johtaa vartalon stressiin ja jäykkyyteen. Joogaaminen voi auttaa lapsia rentoutumaan ja keskittymään paremmin.

*Muista: Lasten jooga eroaa aikuisten joogasta. Pienimmille se on hetki leikille ja vapaa-ajalle missä ei ole tiukkoja ohjeita noudatettavana, ainoastaan rentouttavia hetkiä ja rauhallisuutta.

Mitkä ovat tärkeimmät hyödyt?

Jooga auttaa tasapainottamaaan psykofysiologisia tarpeita sekä kehittää kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja. Mutta tässä kerromme joogan 7 tärkeintä hyötyä jotka erityisesti auttavat lapsia:

  • Hyvän ryhdin muodostaminen: kuinka usein huomaat että lapsi istuu selkä kaarella syödessään tai opiskellessaan? Jooga voi auttaa muodostamaan hyvän ryhdin ja välttämään selkävaivoja.

  • Hyvän itsetunnon kehitys omaa vartaloaan kohtaan: lapsen täytyy oppia hyväksymään vartalonsa jo nuorena jotta hänen on helpompi rakastaa itseään.

  • Arvostus itseään, muita ja ympäristöä kohtaan: jooga ei ole ainoastaan fyysinen, vaan myös henkinen harjoitus joka auttaa arvostamaan itsensä lisäksi myös ympäristötietoutta ja ihmisiä ympärillämme.

  • Ymmärrys milloin on aika rauhoittua: yleensä mitä vanhemmaksi tulee, sitä harvemmin ymmärtää ottaa hetken taukoa hektisestä elämästä. Jooga auttaa lasta tulla enemmän tietoiseksi että oman ajan ottaminen itselleen on välttämätöntä terveydelle.

  • Tunteiden näyttäminen: joogan ansiosta lapselle on helpompaa päästää ulos höyryjä ja negatiivisia tunteita.

  • Stressin ja levottomuuden vähentäminen: on todella helppoa tulla ärtyneeksi ja levottomaksi ympärillä olevien tuhansien eri stimulaatioiden takia, Internetistä, mediasta, koulusta, työstä jne. Tämä pätee myös lapsiin! Joogaaminen on eräänlainen tapa medoitoida, joka auttaa palauttamaan keskittymiskyvyn ja selviytymään joka päiväisistä ongelmista.

  • Se stimuloi oppimiskykyä: jooga kehittää uteliaisuutta, joka on tärkeä taito josta voi olla todella hyötyä tulevaisuudessa.

Mitkä jooga-asennot ovat sopivia lapsille?

Eri jooga asentoja (kutsutaan myös nimellä asana) löytyy paljon, mutta tässä suosittelemme meidän 6 suosikkia aloittelijoille: jotkut ovat todella helppoja, ja toiset hieman vaikeampia jotka vaativat enemmän harjoittelua.

Joogaa lapsille

Alaspäin katsova koira: Konttausasento suoristetuilla käsillä ja jaloilla, tämä harjoitus on täydellinen asento venyttelemään selkärankaa;

Puu: Pidä kädet ylhäällä, nosta toinen jalka ja taivuta polvi yrittäen pitää tasapaino

Kobra: Aloita makaamalla kasvot lattiaa vasten, jalat ojennettuina, aseta sitten kädet hartioiden alle ja paina varpaat alaspäin. Tämä asento ratkaisee selkärangan väärät asentoon.

Lehmän kasvot: Ristimällä jalat ja yhdistämällä kädet selän takana, rintakehä avautuu ja nilkat, lantio, reidet ja hartiat venyvät.

Jousi: Vartalo alaspäin tartu nilkkoisi ja taivuta polviasi, nosta sitten hitaasti maasta pitäen jalat poispäin päästäsi. Tämä asento stimuloi vatsan elimiä ja vähentää stressiä.

Kuolleen miehen asento: Makaa vartalon etupuoli alaspäin, siirry täydellisen rentoutumisen tilaan kehossa ja mielessä. Se voi kuullostaa helpolta, mutta se vaatii erittäin hyvää keskittymistä!

Voit kokeilla näitä jooga-asentoja yhdessä lapsesi kanssa, ja ehkä opetella yhden uuden asanan joka viikko! Netti on superkätevä apu löytää useita jooga asentoja, ja YouTube:sta löytyy ammattilaisten videoita jossa he käyvät läpi eri asentoja.


Joogan harjoittaminen on ihanteellista erityisesti levottomille ja kärsimättömille lapsille, mutta ottaen huomioon että stressi ja levottomuus voivat vaivata ketä tahasa, suosittelemme joogaamista lasten kanssa ihan kaikille. Se on helppoa, tarvitset vain maton, hiljaisen tilan missä voit liikkua vapaasti, sekä rentouttavaa musiikkia. Yhdessä lapsesi kanssa voit irtautua ympärilläolevasta maailmasta ja keskittyä vain itseenne!

Namaste!

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi