Parhaat lastenelokuvat jotka auttavat kasvattamaan vahvaa luonnetta

Parhaat lastenelokuvat jotka auttavat kasvattamaan vahvaa luonnetta

Kirjoittanut: Babysits, 11 min lukuaika

Kysyimme vanhemmilta Instagramissa, mitkä ovat heidän suurimmat huolenaiheet vanhemmuudessa. Kirjoitimme tämän artikkelin perustuen yleisimpiin saamiimme vastauksiin, ja annamme vinkkejä parhaimpiin elokuviin jotka voivat auttaa sinua kasvattamaan vahvoja luonteenpiirteitä lapsessa.

Klikkaa painikkeita siirtyäksesi suoraan aiheeseen, tai lue koko artikkeli.

Miten kasvattaa itsevarma lapsi

Kehopositiivisuus lapsille

Lasten ystävyys

Introvertti tai ekstrovertti lapsi


Itsevarmuus

Miten kasvattaa itsevarmuutta lapsessa 42.31% kaikista vanhemmista vastasi että itsevarmuus lapsessa on heidän eniten puhuttu huolenaihe kasvatuksessa

Luonteenpiirteet

Se, että kyselyssämme selvisi että vanhempien ensimmäinen prioriteetti lastenkasvatuksessa on miten oppia kasvattamaan lapsen itsevarmuutta, ei tule yllätyksenä. Voisimme kirjoittaa 10 artikkelia siitä miten kasvattaa lasten itsevarmuutta, mutta tässä haluamme keskittyä elokuviin jotka opettavat lasta hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, sekä tunnustamaan oman arvokkuutensa. Kasvaessaan lapset käyvät läpi monia haasteita jotka voivat vaikeuttaa heidän luottamustaan itseensä. Joten, mitkä ovat hyviä elokuvia jotka käsittelevät itsevarmuutta, ja jotka auttavat lasta arvostamaan heidän ainutlaatuisia ominaisuuksia?

 

Nähdään elokuvissa...

Harry Potter Harry Potter (2001) - via Giphy: Vaikka koko Harry Potter-maailma kuvaa kauniisti itseluottamusta, uskomme, että Hermoine Granger on se, joka todella näyttää, mitä tarkoittaa uskoa itseensä. Vaikka hänen ikäisensä eivät pidä siitä, hän on aina paikalla, kun he tarvitsevat hänen apuaan ja asiantuntemustaan. Hän uskoo itseensä ja on hienoa nähdä, kuinka ikäisensä alkavat arvostaa häntä juuri siitä, kuka hän on: ahkera, rohkea ja uskollinen.

Sing Sing (2016) - via Giphy: Sing kertoo tarinan erilaisista hahmoista, joilla on yksi yhteinen asia: he laulavat! Jotkut heistä ovat enemmän, toiset vähemmän varmoja. Upea esimerkki on Meena, joka on ujo ja erittäin esiintymispelkoinen elefantti, joka lopulta antaa elämänsä esityksen ystäviensä rohkaisemana. Saamme nähdä kuinka he kaikki luottavat siihen, mitä he eniten rakastavat tehdä.

Ferdinand GIF Ferdinand (2017) -via Giphy: Ferdinand on nuori härkä joka ei ole kuin muut härät. Taisteluhaluisen ja aggressiivisen sijaan hän on lempeä ja ystävällinen, ja yrittää löytää paikkansa tässä maailmassa. Hän tietää kuka hän on, mutta hänen on opittava hyväksymään itsensä ja luottamaan itseensä ollesaan erilainen kuin muut lajitoverinsa.


Miten kasvattaa itsevarma lapsi

On erittäin tärkeää näyttää lapsille, kuinka heidän luonteenpiirteillään ja taidoillaan voi olla positiivinen vaikutus heidän elämäänsä. Yksi tapa kasvattaa luottavaisia lapsia on ottaa käyttöön luottamusta lisääviä toimia puhuaksesi siitä, mitä arvostat heissä ja mikä tärkeintä, mitä he arvostavat itseään. Kannusta heitä keksimään kolme positiivista asiaa itsestään joka päivä. Voit myös pyytää heitä ajattelemaan erityistilanteita, joissa nämä luonnepiirteet ovat auttaneet heitä saavuttamaan tavoitteen.

Kun he ovat vanhempia, kannattaa ehkä myös puhua heille luonteen kehityksestä. Löytämään tasapainon asioissa joita ei voi muuttaa, ja hitaasti oppimaan miten muuttaa näkökantoja joita voi muuttaa. Itsensä kehittäminen on tärkeä taito jonka sinun on varovasti esitettävä lapsille, jotta siitä ei tulisi kerralla liikaa käsiteltävää heille.


Vääristynyt vartalonkuva

Auta lasta jolla on vääristynyt vartalonkuva 49.14% vanhemmista vastasi että he näkevät vääristyneitä vartalonkuvia lapsissaan

Luonteenpiirteet

Itsekuva on tärkeä osa kasvua ja löytääkseen paikkansa tässä maailmassa. Itsekuvaan vaikuttaa suuresti se, kuinka tuntee olonsa omassa vartalossaan. Huomaa kuitenkin että kehopositiivisuus ei tarkoita ainoastaan sitä että on tyytyväinen siihen miltä näyttää, vaan lähinnä siitä kuinka itsevarmaksi tuntee itsensä "kuoren alla"! Erityisesti teini-iässä vartalo muuttuu, ja teini-ikäisten voi olla vaikea pysyä mukana muutoksissa. Katsotaanpa joitain elokuvia, jotka voivat auttaa lapsia kehopositiivisuudessa:

 

Nähdään elokuvissa...

Little Miss Sunshine Little Miss Sunshine (2006) - via Giphy: Vaikka tämä ei ole varsinaisesti lastenelokuva, se sopii kuitenkin hieman vanhemmille (noin 12-vuotiaille) lapsille. Elokuva kertoo tytöstä joka ei täytä klassisia kauneusihanteita, mutta voittaa silti kaikkien sydämet olemalla oma itsensä.

Annan nuoruusvuodet Annan nuoruusvuodet (2016): - via Giphy: Seuraamme Annaa hänen matkallaan adoptioperheeseen, joka alunperin suunnitteli pojan adoptiota. Heti alusta lähtien Anna päättää näyttää perheelle arvokkuutensa, ja miksi he eivät tarvitse poikaa. Elokuvaa kertoo kauniisti miten sukupuolinormit vahvoista, itsevarmoista pojista murskaantuvat Annan vahvan luonteen takia.

Mulan
Mulan (1998): - via Giphy: Vaikka Mulan ei ole klassinen elokuva kehon positiivisuudesta, se näyttää että sukupuoli tai vartalo ei määritä ihmistä, ja että on mahdollista saavuttaa mitä vaan jos ei anna sosiaalisten paineiden määrittää itseään. Mulan vapauttaa itsensä yhteiskunnan odotuksista ja seuraa omia vakaumuksiaan.


Miten kasvattaa kehopositiivisuutta lapsessa

Vaikka se saattaa kuullostaa hassulta, mutta yksi parhaimmista tavoista kasvattaa kehopositiivisia lapsia, on puhua heidän vartalostaan niin vähän kuin mahdollista. Sen sijaan että sanot lapsillesi että "he näyttävät kauniilta", kehu heitä mielummin heidän saavutuksista ja luonteen kehityksestä. Kuten äitibloggaaja Gioula Chelten kirjoittaa: Muista kiittää prosessia, ei henkilöä. ”Mikä luova tapa ratkaista tämä ongelma!” on upea kohteliaisuus joka auttaa heitä kasvamaan.

Kuten myös monissa muissa vanhemmuuteen liittyvissä asioissa, on myös tärkeää näyttää esimerkkiä itse. Jos jatkuvasti kritisoit itseäsi ja vartalonmuutoksiasi, lapsesi oppii automaattisesti tämän käytöksen sinulta. On ehdottomasti suositeltavaa että pidät huolta vartalostasi, mutta varmista että teet sen terveellisellä tavalla.


Lasten ystävyys ja suhteet

Lasten ystävyys
30% vanhemmista vastasivat että ystävyys ja suhteet ovat heidän eniten puhutut aiheet vanhemmuudessa

Luonteenpiirteet

Lasten ystävyys ja sen arvostaminen sekä ylläpitäminen on asia jonka heidän on opittava jo nuorena. Se auttaa heitä jatkamaan ystävien ja perheen arvostamista koko elämänsä ajan. Varsinkin kun lapset kasvavat ja alkavat itsenäistyä vahemmistaan, heidän ystävillään on tärkeä rooli heidän elämässään. Onneksi ystävyyssuhteet ovat yksi yleisimpiä aiheita lastenelokuvissa, joten tässä muutama loistava esimerkki:

 

Nähdään elokuvissa…

Lotta ystäväni Lotta ystäväni (2006) - via Giphy:Tarina Vilppu-possusta, jonka on aikuistuttuaan jätettävä tutun maatilansa sekä ystävänsä, ja sopeutua uuteen ympäristöönsä. Ystävystyessään uusiin eläimiin, Vilppu oppii mitä tarkoittaa olla oikeita ystäviä, jotka puolustavat ja tukevat toisiaan. Vaikka joissain kohdin surullinen elokuva, Lotta ystäväni opettaa aidon ystävyyden tärkeyden.

Leijonakunigas Leijonakuningas (1994) - via Giphy:Todellinen klassikko, jossa seurataan pienen leijonapennun Simban matkaa kasvaessaan aikuiseksi leijonaksi. Matkallaan Simba kohtaa monta erilaista ystävää ja perheenjäsentä - sekä hyviä että pahoja. Leijonakuningas näyttää ystävyyssuhteiden arvon osoittaen samalla etteivät kaikki perhesuhteet ole välttämättä terveitä ja onnellisia. Samalla kaunis, tunteikas ja opettavainen elokuva!

Toy Story Toy Story (1995) - via Giphy: Toy Story on moderni klassikko, joka selittää kauniisti, mitä tapahtuu kun uskollisuus ja ystävyyssuhteet muuttuvat ajan myötä. Aivan kuten todellisessa elämässä, uudet ystävät tulevat kuvaan ja vanhat ystävät pelkäävät, että heidät korvataan uusilla, jännittävimmillä ja mielenkiintoisimmilla ystävillä. Lopulta he oppivat että voi olla hyvä ystävä useiden ihmisten kanssa.


Miten kasvattaa lapsi joka arvostaa ystävyyttä ja suhteita

Jotta lapsilla olisi terveellisiä ja toimivia suhteita myöhemmässä vaiheessa elämää, on tärkeää että heillä on hyviä suhteita jo ollessaan pieniä. Toimimalla esimerkkinä ja olemalla hyvänä ystävänä heille he oppivat ystävyyden arvokkuuden. Tue heitä heidän pyrkimyksissään, kuuntele heitä, pidä yhteyttä ja kysy heiltä kuinka he voivat. Yritä olla vanhemman lisäksi heille myös hyvä ystävä.

Kuten myös kehopositiivisuudessa, voit kehua lapsiasi heidän ystävällisyydestään: ”On mahtavaa, kuinka kuuntelet ystäviäsi ja annat heille arvokkaita neuvoja.”


Introvertti- vs. Extrovertti

Introverttejä ja ekstroverttejä lapsia Euroopassa
Lapset Itävallasta, Belgiasta, Saksasta ja Alankomaista ovat yleisimmin introverttejä, kun taas lapset Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta ovat yleisimmin ekstroverttejä

Luonteenpiirteet

Vaikka maailmamme on tehty ekstroverteille, on tärkeää oppettaa, että tässä asiassa ei ole oikeaa tai väärää. Riippumatta siitä, onko lapsesi introvertti tai ekstrovertti, heillä on ominaisuuksia jotka saattavat puuttua muilta, sekä ominaisuuksia joita he voivat oppia muilta. Kuten aiemmin totesimme, maailmamme on pääasiassa suunniteltu ekstroverteille, joten tässä on joitain elokuvia jotka voivat auttaa introverttejä lapsia arvostamaan itseään ja löytämään paikkansa tässä maailmassa:

 

Nähdään elokuvissa…

Näin koulutat lohikäärmeesi Näin koulutat lohikäärmeesi (2010) - via Giphy: Tässä elokuvassa seuraamme nuorta viikinkiä Hikotusta joka on suunniteltu lohikäärmeen tappajaksi, mutta hän päätyykin ystävystymään lohikäärmeeseen, ja - kuten nimestä voi päätellä - kouluttamaan häntä. Hikotus ei ole kuin muut nuoret viikingit, sillä hän on hiljainen, ujo ja tässä elokuvassa saamme seurata häntä matkallaan löytääkseen itsensä ja paikkansa villissä viikinkinkien maailmassa.

Amélie Amélie (2001) - via Giphy: Tämä on täydellinen elokuva joka esittelee lapsille sitä iloa ja taikuutta, jonka introvertit ihmiset voivat tuoda muille, ja lopulta myös heille itselleen. Amélie aloittaa pyrkimyksensä tuoda onnellisuutta muille, mutta unohtaa oman hyvinvointinsa. Jonkin ajan kuluttua hän tajuaa tämän ja alkaa keskittyä myös itseensä. Kaunis tarina myötätunnosta ja matkasta onnellisuuden löytämiseen.

Inside Out - mielen sopukoissa Inside Out - mielen sopukoissa (2015) - via Giphy: Moderni klassikko, jossa käsitellään tunnekeskusteluja lasten kanssa. Elokuva selittää, mitä tapahtuu lapsen aivoissa, kun tunteet alkavat hallita. Ohjaaja Pete Docter kamppaili samanlaisissa tilanteissa, jotka johtivat hänen sosiaaliseen syrjäytymiseen nuoruusvuosiensa aikana. Hänen tavoitteenaan oli auttaa lapsia jotka käyvät läpi samat asiat, ja mielestämme hän teki loistavaa työtä!


Miten kasvattaa introverttejä vs. ekstroverttejä lapsia

Tärkein vanhemmuuden taito on oppia kuinka lapsesi toimivat ja kuinka voit tukea heitä. Voi olla erityisen vaikeaa tietää kuinka tukea lapsiasi, jos heidän ominaispiirteensä ovat erilaiset kuin sinun. Jos sinulla on introvertti lapsi, tiedosta se, äläkä ajattele sitä ongelmana jota on ratkaistava. Tue häntä arvostamalla hänen yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan, sen sijaan että pakottaisit häntä yrittämään löytämään enemmän ystäviä ja olla enemmän ulospäinsuuntautuva. Lähde

Jos lapsesi on ekstrovertti, hänellä voi olla helpompaa menestyä maailmassamme. Yhtä tärkeää on kuitenkin tukea häntä. Anna hänelle tilaisuus tutkia ekstroverttiyttään, olemalla samalla tukena kun hän epäonnistuu tai tarvitsee puolustusta. Muista myös puhua turvallisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Ekstrovertit voivat alkaa puhua ja luottaa vieraisiin ihmisiin nopeasti, mikä voi joskus olla ongelma. Muista puhua myös rajoista ja niiden tärkeydestä. Lähde


Jos haluat lukea asiantuntijan näkemyksen elokuvien vaikutuksesta lapsiin, keskustelimme kehityspsykologin Jennifer Harrigerin kanssa, ja hän vastasi tärkeimpiin kysymyksiimme tässä artikkelissa.

Tutkimuksemme tulos on, että vanhemmuus ei ole helppoa. Joten astu taaksepäin ja tunnista, mitä olet jo saavuttanut itsellesi ja perheellesi. Mieti sen jälkeen, mitkä näistä asioista ovat tärkeimpiä perheellesi, ja lue (elokuva) vinkkimme uudestaan. Tärkein asia jonka vanhempana voit tehdä, on yrittää ymmärtää kuinka lapsesi ajattelevat, ja tukea heitä siinä, missä he ovat kasvuprosessinsa aikana. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, ei ole mitään vikaa neuvotella asiantuntijan kanssa, jos sinusta tuntuu, että tarvitset sitä!