10 syytä miksi laulaminen lapselle tai lapsen kanssa on hyödyllistä

10 syytä miksi laulaminen lapselle tai lapsen kanssa on hyödyllistä

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Monelle laulamisen esteenä voi olla ikävät muistot koulun laulutunneilta. Lapselle tai lapsen kanssa laulaminen ei kuitenkaan vaadi kirkasta lauluääntä tai absoluuttista sävelkorvaa, vaan tärkeintä on viettää hauska hetki yhdessä. Laulamisella on tutkimuksissa todettu yllättävänkin paljon positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen. Tiesitkö että laulamisella voi jopa olla vaikutus elimistön vastustuskykyyn? Jos haluat tietää mitä muita hyödyllisiä vaikutuksia laulamisella on, lue alta 10 parasta syytä miksi lapselle tai lapsen kanssa on kannattavaa laulaa.

1. Puheen kehitys

Useat tutkimukset ovat osoittaneet että laulamisella ja musiikilla on hyödyllisiä vaikutuksia lapsen kielellisiin taitoihin kuten äänteiden käsittelyyn ja sanojen erittelyyn. Ei ainoastaan äidinkielen oppiminen, vaan myös vieraan kielen oppiminen ja ääntäminen on helpompaa jos lapsi on jo tutustunut kieleen laulujen ja musiikin kautta.

2. Traditiot

Monet lastenlaulut kulkevat sukupolvelta toiselle. Joskus laulujen sanat ovat itsekeksittyjä, joskus ne kertovat arvokkaasta historiasta ja vanhoista tavoista. Tuttujen lasten laulujen laulaminen yhdessä isovanhempien kanssa yhdistää ja vahvistaa sukupolvien välistä sidettä.

3. Terveydelliset hyödyt

Laulaessa hengityslihasten käyttö aktivoituu, veren happipitoisuus paranee, ja stressi laskee. Tämän takia laulamisesta voi olla apua esimerkiksi astmaa sairastavalle lapselle. Laulaessa vapautuu myös oksitosiini-hormonia, eli onnellisuushormonia, joka voi lievittää kipua ja tuoda mielihyvää. Tutkimuksissa on myös todettu että laulamisella on positiivisia vaikutuksia elimistön vastustuskykyyn, sillä laulamalla vasta-aineet kehossa lisääntyy!

4. Rutiinit

Päivästä toiseen toistuvat rutiinit tuovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Sama unilaulu lempeällä äänellä joka ilta ennen nukkumaanmenoa kertoo lapselle että edessä on yö, ja nyt on aika rauhoittua unten maille. Laulamisesta voi olla apua myös lapsen uni-ongelmiin!

5. Tunnesiteen vahvistaminen

Laulaminen yhdessä lapsen kanssa vahvistaa tunnesidettä vanhemman (tai lastenhoitajan) välillä. Se on rentoa yhdessäoloa ilman suorituspaineita. Jo raskausaikana kannattaa laulaa sikiölle, sillä on todettu että vauva oppii tunnistamaan laulun, ja muistaa sen vielä pitkään syntymän jälkeenkin!

6. Mukavaa tekemistä lapsille

Laulaminen on aktiviteetti jota pystyy harrastamaan melkein missä vain, kotona, autossa, ulkona… Jos mietit mitä tehdä lasten kanssa, laulaminen on aina hyvä vaihtoehto eikä se vaadi minkäänlaisia tarvikkeita. Ja mikä parasta, se on täysin ilmaista!

7. Muistin kehitys

Laulujen sanojen oppiminen harjoittaa muistia. Etenkin lastenlaulut toistavat usein samaa säkeistöä joka helposti jää mieleen, ja näin aktivoivat tehokkaasti muistia. Itsekeksittyjä lauluja voi myös käyttää keinona oppia uusia asioita, sillä laulu toimii oivallisena muistisääntönä.

8. Kehittää vuorovaikutustaitoja

Laulaminen kehittää vuorovaikutustaitoja auttamalla lasta ymmärtämään erilaisia tunteita. Lauluharrastus tukee myös lapsen sosiaalisia taitoja. Yhdessä laulaminen esimerkiksi muskarissa luo yhteisöllisen tunteen, ja madaltaa kynnystä tutustua ja kommunikoida toisten lasten kanssa.

9. Stressin lievitys

Musiikki, ja erityisesti laulaminen lieventää stressiä, ja sen takia se on loistava stressinhallintakeino sekä lapselle että aikuiselle. Laulaminen tukalassa tai stressaavassa tilanteessa voi rauhoittaa mielen ja vähentää ahdistusta. Kun lapsen aamupuuro taas kerran lentää lattialle, kokeile kiroilemisen sijaan kääntää tilanne positiiviseksi hauskalla laululla!

10. Parantaa keskittymiskykyä

Laulaessa koko vartalo työskentelee, ja se vaatii keskittymistä. Tämä auttaa harjoittamaan lapsen keskittymiskykyä, ja keskittyminen myös muihin tilanteisiin helpottuu. Laulamisella on myös todettu olevan rauhoittava vaikutus, ja voi olla hyvä keino auttaa ylivilkasta lasta keskittymään hetkeen.