Taaperon pottaharjoittelu

Taaperon pottaharjoittelu

Kirjoittanut: Babysits, 7 min lukuaika

Pottaharjoittelu ja kuivaksi opetteleminen voi olla pelottava tehtävä vanhemmille tai huoltajille. Mutta seuraamalla vinkkejämme saat itsevarman taaperon, joka oppii käyttämään wc: tä tai pottaa hetkessä!

Pottaharjoittelun perusteet

Yleiset pottaharjoittelu kysymykset

Pottaharjoittelun vinkkejä ja ohjeita

Taapero pottaharjoittelu


Mikä on paras ikä aloittaa pottaharjoittelu?

Lapset kehittyvät eri tahtiin, joten ei tarvitse huolestua jos lapsi aloittaa pottaharjoittelun hieman myöhemmin, tai keskimääräistä aikaisemmin. Saatat huomata merkkejä siitä, että lapsi on valmis aloittamaan pottaharjoittelun jo 18 kuukauden ikäisenä, mutta suurin osa lapsista alkaa pottaharjoittelu noin 2-vuotiaana.


Mistä tiedän että lapsi on valmis pottaharjoitteluun?

On tiettyjä asioita joihin voit kiinnittää huomiota, kun päätät onko lapsi valmis pottaharjoitteluun. Esimerkiksi:

 • Kuiva vaippa kaksi tuntia

Jos lapsen vaippa on usein likainen, pottaharjoittelu on vielä vaikeaa. Tässä tapauksessa on parasta odottaa kunnes lapsi on hieman vanhempi, jotta molempien elämä olisi helpompaa.

 • Hän tietää mitä pissa ja kakka on

Jos lapsi ymmärtää mitä kakka ja pissa on, ja pystyy tunnistamaan kun vaippa on likainen, on hyvä merkki, että hän ymmärtää ajatuksen käydä vessassa.

 • Hän osaa pukea ja riisua housut ylös ja alas

 • Hän pystyy istumaan hetkeksi alas

Suurimmalla osalla lapsista on kuitenkin vaikeuksia keskittyä edes lyhyen aikaa. Voi olla hyvä antaa lapsen esimerkiksi lukea kirjaa kun hän käyttää pottaa, tai antaa hänelle lelu joka kiinnittää hänen huomionsa.

 • Lapsi osoittaa merkkejä itsenäistymisestä

Näin hänen on helpompi ilmoittaa sinulle, kun hänen on mentävä vessaan. Jos hän kertoo sinulle sanoilla tai eleillä, että hän on tehnyt kakan tai pissan, tämä on hyvä merkki aloittaa pottaharjoittelu.

 • Lapsi osoittaa merkkejä ettei enää halua käyttää vaippaa

Jos lapsi ei enää halua käyttää vaippaa, hän voi ilmaista tämän yrittämällä vetää sen pois. Hän saatta itse haluta siirtyä "isojen lapsien alushousuihin".


Mitä tarvikkeita tarvitsen pottaharjoitteluun?

Sinulla on oltava muutama tarvike, ennen kuin aloitat pottaharjoittelun. Tietenkin ensimmäinen asia mitä tarvitset on potta! Voit myös valita potan sijaan, tai sen lisäksi, wc-istuimen supistajan, koska se auttaa pikkulapsia yhdistämään wc: n pissaamiseen ja kakkaamiseen.

Saatat tarvita myös joitain kuivaksiopettelun harjoitushousuja. Kuivaksiopetteluhousut sopivat hyvin pienille lapsille, jotka opettelevat olemaan ilman vaippaa. Harjoitushousut on suunniteltu riittävän imukykyisiksi, jotta ei tule sotkua, mutta silti jättää lapselle "märän" tunteen, jotta hän tietää että hän on kakannut tai pissannut. Muista, että harjoitushousuja ei ole suunniteltu korvaamaan vaippoja, vaan kannusta lastasi käyttämään pottaa niin usein kuin mahdollista kun hänellä on harjoitteluhousut päällä. Kun lapsi on oppinut käyttämään pottaa, hän voi siirtyä "isojen lasten" -alushousuihin (eli tavallisiin alushousuihin)!


Mistä tietää että taapero tarvitsee potalle

Näistä merkeistä voit aavistaa milloin taaperon tarvitsee mennä potalle:

 • Tanssiminen paikoillaan

 • Levottomuus

 • Ilmavaivat

 • Siirtyy kauemmaksi sinusta

 • Hiljaisuus

 • Siirtyy yksityiseen tai piilopaikkaan

mistä tiedän että taaperoni tarvitsee potalle


Miten lapsi tulisi pukea kuivaksi opettelun aikana?

Kuivaksi opettelun aikana on parasta, että lapsi käyttää harjoitteluhousuja (tai alushousuja) päivän aikana. Vaipat tulisi rajoittaa yöhön, koska lapsilla kestää yleensä kauemmin aikaa pysyä kuivina yön yli.

Päivällä pikkulapset voidaan pukea mukaviin vaatteisiin jotka on helppo riisua. Lämpimällä säällä voit myös yrittää jättää taapero harjoitteluhousuihin tai alusvaatteisiinsa kotona. .


Pottaharjoittelu vinkkejä ja ohjeita

Tee pottaharjoittelusta rutiini

Rutiini ja rakenne tekevät ihmeitä lapsille, eikä pottaharjoittelu ole poikkeus! Yritä viedä lapsi potalle, kun hän todennäköisimmin pissaa tai kakkaa, kuten aamulla kun hän herää, yöllä ennen nukkumaanmenoa sekä aterioiden ja välipalojen jälkeen. On myös hyvä ottaa huomioon hänen säännöllinen vatsantoiminta. Näin voit kannustaa häntä käyttämään pottaa samaan aikaan joka päivä. Muista iloita lapsen kanssa kun hän on onnistunut käymään potalla!

Aloita aikaisin

Voit aloittaa opettamalla pikkulapselle yhdistämään potan kakkaan ja pissaaan jo varhaisessa vaiheessa. Voit antaa pikkulapsesi tarkkailla sinua kun käytät wc: tä, koska lapset oppivat usein parhaiten kopioimalla meitä. Jos teillä on vanhempia sisaruksia, sitä parempi! Lapset kopioivat mielellään kaiken, mitä heidän vanhempi sisaruksensa sanoo ja tekee. On myös mahdollista käyttää lelua tai nallea esimerkkinä potan käytöstä. Toinen taktiikka on laittaa käytetyt vaipat pottaan, jotta lapsi ymmärtää yhdistää pissan ja kakan pottaan.

Ole kärsivällinen

Jokainen lapsi on erilainen, ja jokainen kehittyy omana aikanaan. Vältä vertaamasta lapsesi kehitystä muiden lasten kehitykseen. Potan käytön oppiminen voi kestää päiviä, viikkoja tai kuukausia.

Potasta vessaan

Kun lapsi on oppinut kuivaksi, on muutama asia joita tulee pitää mielessä.

 • Opeta lapsi pyyhkimään edestä taakse, tämä on erityisen tärkeää tytöille.
 • Kosteuspyyhkeet voivat olla hyvä vaihtoehto helpottamaan pyyhkimistä siinä vaiheessa kun taapero opettelee pyyhkimään itse. Kosteuspyyhkeet auttaa pyyhkimään kunnolla.
 • Kun lapsi on siirtynyt potasta vessan käyttöön, opeta heidät huuhtelemaan vessanpönttö.
 • Tehdääkseen siirtymästä potasta vessaan helpompaa, monet vanhemmat ottavat käyttöön lapsille tarkoitetun wc-istuimen ja korokkeen jotta taaperon on helppo käyttää wc:tä itse.
 • Lopuksi, muistuta lasta pesemään kätensä vessakäynnin jälkeen.

Kuivaksi opettelu kodin ulkopuolella

Helpointa on pysyä kotona pottaharjoittelun ajaksi, etenkin ensimmäisinä päivinä.

Luonnollisesti sinun on poistuttava ulos kodista jossain vaiheessa. Kun teet niin, on hyvä pakata varaharjoitteluhousut, varavaatteita ja muovipussi (siinä tapauksessa, että taaperolle sattuu vahinko). Voisi myös olla hyvä ottaa potta mukaasi, jotta lapsesi voi käyttää sitä, kun olette poissa kotoota. Jos lapsi käy päivähoidossa tai vierailee ystävien / perheen luona, sinun on ilmoitettava heille, että lapsi harjoittelee potalle, koska lapsitarvitsee aikuisen apua.


Vältä näitä pottaharjoittelun aikana

On parasta välttää pettymyksen tai vihan merkkejä, kun lapsi harjoittelee kuivaksi. On väistämätöntä että lapselle sattuu onnettomuuksia pottaharjoittelujakson aikana. Parasta on pysyä neutraalina onnettomuuden sattuessa, mutta positiivisena onnistuessaan.

Vältä pakottamasta taaperoa potalle. On mahdollista, että lapsi ei halua käyttää potta. Hän ei ehkä ymmärrä käsitettä tai hän voi kokea potan pelottavana. Älä pakota pikkulastasi istumaan potalla kauemmin kuin 3-5 minuuttia kerrallaan (muuten se saattaa tuntua rangastukselta).

Vahinkojen ja takapakkien välttäminen

Vahinkoja ja takapakkeja tulee varmasti sattumaan pottaharjoittelun aikana. Mutta onneksi voit tehdä muutaman asian välttääksesi niitä, esimerkiksi:

 • Seuraa milloin (ja kuinka usein) taapero käy potalla. Jos huomaat että lapsi ei ole käynyt potalla vähään aikaan, kysy jos hänen tarvitsee mennä.
 • Varmista jos taaperon on käytävä potalla ennen uloslähtemistä, mutta älä pakota häntä potalle.
 • Varmista että potta on helposti käytettävissä ja esillä. Jos asutte kaksikerroksisessa talossa, pidä pottaa molemmissa kerroksissa.
 • Varmista jos taapero tarvitsee potalle ennen nukkumaanmenoa.

Toivottavasti sait vastaukset kaikkiin pottaharjoittelukysymyksiisi!

Jos etsit lastenhoitajaan taaperollesi tai etsit tietoa taaperon hoitoon, Babysits on loistava paikka päästä alkuun. Tarjoamme paljon tämänkaltaisia resursseja, joiden avulla voimme tiedottaa yhteisömme lapsenvahtien ja vanhempien kanssa ja tarjota parhaan ympäristön lapsille.

Rekisteröidy nyt aloittaaksesi!