Matkusta turvallisesti autossa lapsen kanssa

Matkusta turvallisesti autossa lapsen kanssa

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Lapset tarvitsevat erityistä suojaa autossa. Sen lisäksi että lapset ovat pienempiä ja hauraampia kuin aikuiset, heillä on myös eri mittasuhteet. Jopa 70 prosenttia suomalaisten lasten turvaistuimista on asennettu väärin. Paraskaan turvaistuin ei suojaa lasta tarpeeksi onnettomuuden sattuessa, jos se ei ole asennettu oikein. On muutamia tärkeitä asioita asia joita kannattaa varmistaa turvaistuinta valittaessa ja asennettaessa, jotta voi olla varma että lapsi matkustaa autossa mahdollisimman turvallisesti. Perehtymällä näihin asioihin voit minimoida ikävät seuraukset onnettomuuden sattuessa. Lue alta parhaimmat vinkit turvaistuimen turvallisuuten liittyen!

Mikä on paras turvaistuin lapselle?

On suositeltavaa ostaa lasten turvaistuimet liikkeestä, jossa asiantuntija voi neuvoa parhaimman mahdollisen turvaistuimen joka on sopiva juuri teidän autoon sekä lapselle. Kokeile turvaistuinta omassa autossa lapsi kiinnitettynä, jotta voit olla varma että turvaistuin sopii juuri teidän tarpeisiin. Kannattaa panostaa hyvin tunnettuun turvaistuimen valmistajaan, sillä valitettavasti markkinoilla on myös turvaistuimia jotka ei täytä turvallisuusstandardeja. Kaikissa lasten turvaistuimissa tulee olla oranssi tarra jossa merkintä ECE R44/04 tai ECE R129. Tämä merkki on hyväksyntä siitä, että turvaistuin täyttää Euroopan yhteiset minimivaatimukset. Suositeltavaa on myös että istuin on läpäissyt Plus testin.

Turvakaukalo, turvaistun, turvavyöistuin, istuinkoroke... Mikä turvaistuin on lapselle sopiva?

On tärkeä että lapsella on oikean kokoinen turvaistuin jossa lapsen on mukava istua. Istuin on sopiva kun lapsi on paino- tai pituusrajojen sisällä, ja lapsen takaraivo on turvaistuimen selkänojan suojaama.

Koukussa olevat jalat eivät tarkoita, että istuin olisi pieni. Päinvastoin - jalkojen asennossa on suositeltavaa olla pieni kulma, sillä on parempi että törmäystilanteessa jalat eivät pakotu ottamaan törmäystä vastaan suorina.

Lasten turvalaitteet ovat luokiteltuna eri ryhmiin Eurooppalaisten standardien mukaisesti, joko lapsen painon tai pituuden mukaisesti (i-Size). Istuin voi olla hyväksytty myös useammassa ryhmässä.

  • Ryhmä 0+. Vauvan ensimmäinen istuin on turvakaukalo, joka sopii syntymästä asti noin vuoden ikään. Painoraja on 0-13kg (i-Size 75cm/83cm).
    • Ryhmä 0+-1. Turvaistuin jota voi käyttää syntymästä asti noin neljävuotiaaksi. Painoraja on 0-18kg (i-Size 105cm). Tämän luokan turvaistuimessa lapsi matkustaa aina selkä menosuuntaan.
    • Ryhmä 1-2. Turvaistuin joka voidaan asentaa joko selkä tai kasvot menosuuntaan. Painoraja on 9-18kg (iSize 105cm asti) tai 9-36kg. Kun lapsi on vähintään 15kg painava, turvaistuin muutetaan turvavyöistuimeksi.
    • Ryhmä 3. Turvavyöistuin joka asennetaan kasvot menosuuntaan joko auton kolmipisteturvavyöllä tai istuimen omalla viisipistevyöllä (istuimen viisipistevyöllä vain 25kg asti). Painoraja 15-36kg.

Miten pienen lapsen turvaistuin on turvallisinta sijoittaa autoon?

Lapselle turvallisin paikka autossa on auton takapenkki.

Miten lapsi kiinnitetään turvaistuimeen?

Turvaistuimen valjaiden oikeaoppinen lapsen kiinnitys on erittäin tärkeää turvallisuuden kannalta. Valjaiden säätömahdollisuuksiin kannattaa tutustua. Valjaat ovat tarpeeksi sopivan kireellä, kun ne ovat tiukasti, mutta pystyt työntämään käden valjaiden ja lapsen rinnan väliin. Muista myös näyttää oikeaoppinen kiinnitystapa muille lasta kuljettaville aikuisille, kuten esimerkiksi isovanhemmille ja lastenhoitajalle!

  • Matkustaessa selkä menosuuntaan turvaistuimen valjaiden yläpään tulee olla olkapään korkeudella, tai hieman olkapäälinjan alla.

  • Matkustaessa kasvot menosuuntaan turvaistuimen valjaiden yläpään tulee olla olkapään korkeudella, tai hieman olkapäälinjan yläpuolella.

Milloin voi siirtää lapsen turvaistuimen kasvot menosuuntaan?

Lapsen kannalta turvallisinta on matkustaa autossa selkä menosuuntaan, ja sitä suositellaan mahdollisimman pitkään, vähintään 4- vuotiaaksi asti. Suurin osa liikenneonnettomuuksista on etupään törmäyksiä. Mahdollisessa törmäystilanteessa lapsen niska, hartiat ja pää ovat paremmin suojattuina selkä menosuuntaan matkuttaessa, ja vakavien vammojen sekä kuoleman riski vähenee merkittäväsi.

Milloin lapsi ei enää tarvitse turvaistuinta?

Liikenneturvan mukaan turvavyöistuinta suositellaan käytettäväksi kunnes lapsi on 150cm pitkä.

Tarvitseeko lapsi turvaistuinta taksissa tai bussissa?

Uuden tieliikennelain (2020) mukaan alle 3-vuotias lapsi ei saa olla ajoneuvon kyydissä ilman turvalaitetta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että myös taksissa matkustettaessa lapsella on oltava turvaistuin. Jos omaa turvaistuinta ei ole mahdollista ottaa matkalle mukaan, kannattaa taksi tilata hyvissä ajoin etukäteen ja varmistaa että taksiin on mahdollista saada lapselle sopiva turvaistuin. Bussissa matkustaminen ei vaadi turvaistuinta, mutta se on toki suositeltavaa.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi