Lastenhoito ja veronmaksu: mitä sinun tulee tietää

Lastenhoito ja veronmaksu: mitä sinun tulee tietää

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Oletko koskaan miettinyt onko yksityinen lastenhoitotyö on verotettavaa tuloa? Älä huoli, meidän vinkeillä tiedät mitä tarvitset tietää lastenhoitopalkastasi ja veroista!

Tarvitseeko lapsenvahdin maksaa veroja?

Se riippuu tilanteesta. Jos sinun tarvitsee maksaa veroja lastenhoitotyöstä riippuu siitä, missä maassa työskentelet, kuinka paljon työskentelet, sekä muista asioista työtilanteesi liittyen. Joten, perustuen näihin asioihin voidaan määritellä tarvitseeko sinun maksaa veroja, vai onko lastenhoito palkkasi verotonta tuloa, ja voitko vastaanottaa palkkasi käteisenä.

Missä tilanteessa lastenhoitajan on maksettava veroja?

Yksityisenä lastenhoitajana, palkanmaksajasi on yleensä perhe jonka lapsia hoidat. ‘Työnantajasi’ (vanhempi/perhe) ei yleensä laskuta ja maksa verojasi puolestasi ansiosi perusteella. Tässä tapauksessa lastenhoitajan on kuitenkin tarkistettava, jos hänen on ilmoitettava tulonsa veroviranomaisille.

Kuinka paljon yksityisen lastenhoitajan on maksettava veroja?

Riippuen työtunneistasi ja työtilanteestasi, voi olla että et ole virallisesti ‘palkattu’ perheeseen jossa työskentelet. Tässä tapauksessa heidän ei tarvitse pidättää veroja tuloistasi. Siinä tapauksessa että perhe ei pidätä veroja tuloistasi, ja sinä ansaitset tietyn rajan yli sinun on ilmoitettava nämä tulot veroilmoitusta tehdessäsi.

Onko lastenhoitotyö pimeää työtä?

Pimeästä työstä maksetaan yleensä käteisellä, ja tämä käytäntö voi olla melko yleinen maksutapa myös lastenhoitotyöstä maksaessa. Hyvät puolet? Sekä lastenhoitaja että perhe välttää lisätyön tai ansaitsee vähemmän verojen takia.

Pimeänä työskentely voi vaikuttaa helpommalta tai enemmän kannattavammalta, mutta älä unohda että se voi monessa tapauksessa olla laitonta. Jos tienaat suuria summia rahaa etkä maksa niistä veroja, voi kyse olla petoksesta.

Kysymys on siis: ‘onko lastenhoitotyö pimeää työtä’? Lyhyesti vastaus tähän on ei, mutta sinun on noudatettava muutamaa ohjeistusta välttääksesi että siitä tulee pimeää työtä. Tämä voi riippua missä maassa asut. Katso alta määräyksistä Suomessa.

Lastenhoitotyön verotus Suomessa

miten lastenhoitajan verotus toimii suomessa

Perheen lapsia hoitavalle lastenhoitajalle maksetaan yleensä käteisellä, ja verojen maksaminen ei ole aina ensimmäisenä mielessä. Se ei kuitenkaan tarkoita että veroja ei tarvitsisi maksaa.

Milloin lastenhoitajan on maksettava veroja?

Jos lastenhoitotyö on hyvin epäsäännöllisesti tapahtuvaa lastenhoitokeikkaa, siitä ei tarvitse ilmoittaa verottajalle. Siinä tapauksessa että lastenhoitotyö on säännöllisempää, mutta tienaat alle 14.000 euroa vuodessa, sinun ei myöskään tarvitse maksaa tuloistasi veroja, mutta tulot on kuitenkin ilmoitettava veroilmoituksessa. Jos teet lastenhoitotöitä lisätyönä muun työn lisäksi, Verohallinnon sivuilla löydät kätevän veroprosenttilaskurin.

Jos perhe maksaa samalle lastenhoitajalle yli 1300€ vuodessa, heidän lastenhoitajalle maksetusta palkasta toimitetaan ennakkopidätys. Perheellä on mahdollisuus saada lastenhoitopalveluista verotuksessa kotitalousvähennyksen.

Miten ilmoittaa lastenhoitotyöstä saadut tulot

On aina hyödyllistä säästää kuitit lastenhoitopalkoistasi. Babysitsin kautta maksetuista palkoista voit aina tallentaa kuitit itsellesi. Joskus vanhemmat voivat hakea kotitalousvähennystä lastenhoitokuluistaan veroilmoituksessaan. Puhu ja sovi näistä asioista aina etukäteen perheen kanssa.
Kuten aikaisemmin mainittu, jos tienaat yhdeltä perheeltä yli 1300€ vuodessa, heidän on toimitettava ennakkopidätys sinulle maksetusta palkasta.
Jos perhe palkkaa sinut nannyksi tai au pairiksi, verotilanteesi voi olla eri kuin lastenhoitajan tilanteessa. Siinä tapauksessa perhe on suora työnantajasi, ja heidän on maksettava myös muita työnantajan kuluja.

Lisää tietoja lastenhoitajan veronmaksusta ja palkoista löydät sivuilta vero.fi ja palkka.fi
Nyt kun tiedät miten yksityisen lastenhoitajan verotus Suomessa toimii, on aika ryhtyä toimiin! Löydä täydellinen lastenhoito työ tai lastenhoitaja paikkakunnallasi.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi