Tiedekokeet ilmastonmuutoksesta lapsille

Tiedekokeet ilmastonmuutoksesta lapsille

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Voi olla vaikeaa saada lapset ymmärtämään ilmastonmuutosta. Joten olemme tehneet 3 hauskaa ja oppivaista tiedekoetta ilmastonmuutoksesta!

Nämä helpot, jätteettömät lasten tiedekokeet auttavat selittämään lapsille ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiöitä, jotta lapsi ymmärtää ne.

Katso alta tiedekokeemme ilmastonmuutoksesta ja lue alta miten voitte pitää hauskaa tekemällä nämä tiedekokeet, samalla kun opetat lapsillesi (tai lapsille joita hoidat) ilmastosta ja ympäristöstä.

Pilvi purkissa tiedekoe

Tarvikkeet

 • Purkki tai avoin astia (me käytimme kukkamaljakkoa)
 • Lämmintä vettä
 • Tulitikku
 • Kylmä lautanen tai kansi joka peittää purkin

Vaiheet

 1. Täytä purkki lämpimällä vedellä ja sekoita.
 2. Sytytä tulitikku, puhalla se, ja pudota se nopeasti veteen.
 3. Peitä purkki nopeasti kylmällä lautasella - me käytimme metallista keksipurkin kantta jonka olimme jäähdyttäneet pakastimessa. (Voit myös käyttää lautasta jossa on jääpaloja).
 4. Katso purkissa muodostuvaa vesihöyrypilveä! Voit siirtää lautasen nähdäksesi sen paremmin.

Mitä tässä tapahtuu?!

Vesihöyry sekoittuu tulitikun savuhiukkasten kanssa. Kun se saavuttaa kylmän pinnan purkin yläosassa, se jäähtyy ja tiivistyy muodostaen pilven! Tämä on sama prosessi joka tapahtuu ulkona,mutta hiukkaset joihin vesihöyry sekoittuu, voivat olla monia erilaisia asioita, ei ainoastaan savu (pöly, saaste jne.).

Tämä voi olla loistava tiedekoe joka auttaa selittämään lapsille kuinka pilvet muodostuvat (ja eron sään ja ilmaston välillä)!

Kasvihuoneilmiö tiedekoe

Tarvikkeet

 • Kaksi purkkia tai maljakkoa
 • Kaksi lämpömittaria
 • Jotain jolla perittää yhden maljakon (me käytimme aluminifoliota)
 • Valonlähde (voi myös olla aurinko)

Vaiheet

 1. Aseta lämpömittarit maljakkoihin ja peitä toinen maljakko.
 2. Jätä maljakot valon alle (aurinkoon, tai niin kuin me - lampun alle).
 3. Tarkista lämpötilanmuutokset muutaman seuraavan tunnin aikana.

Mitä tässä tapahtuu?!

Peitetty maljakko matkii kasvihuoneilmiötä. Ilma lämpenee valonlähteen avulla, mutta, toisin kuin avoimessa maljakossa, lämpimällä ilmalla ei ole ulospääsyä. Joten, se jatkaa lämpenemistään!

Kasvihuoneilmiö

Tämä voi auttaa mallintamaan, kuinka kasvihuoneilmiö vaikuttaa maapalloon ja kuinka kasvihuonekaasut johtavat ilmaston lämpenemiseen.

Kasvihuonekaasut estävät auringon säteilyn pääsemästä ilmakehästä, jolloin maa lämpenee. Ihmisen toiminta vaikuttaa kasvihuonekaasujen lisääntymiseen esimerkiksi polttamalla fossiilisia polttoaineita energiaa ja kuljetusta varten.

Yritä kokeen aikana selittää lapsille kuinka ihmiset vaikuttavat ilmastonmuutokseen!

Sulava jää tiedekoe

Tarvikkeet

 • Läpinäkyvä astia
 • Esine jota käyttää palana maata astiassa
 • Vettä
 • Jäätä

Vaiheet

 1. Aseta ‘maa’ esineesi astiaan ja täytä astia vedellä.
 2. Aseta sitten jääpala maan päälle. Huomio astian vedentaso.
 3. Odota että jää sulaa ja huomaa kuinka vedentaso muuttuu! (Onko vesi korkeamalla? Onko ‘maa’ nyt veden alla?

Mitä tässä tapahtuu?!

Sulava jää auttaa mallintamaan arktisen alueen jää sulamista. Se osoittaa kuinka tämä voi vaikuttaa merenpintaan ja rannikkoyhteisöihin! Kun selität tätä lapsille, voit kertoa miten tämä tiedekoe liittyy kasvihuonekaasuja ja lämpenemistä koskeviin kokeisiin. Koska maa lämpenee, lisää jäätä sulaa, mikä voi vaikuttaa merenpintaan, kuten näemme tässä kokeessa!


Toivomme että pidit näistä tiedekokeista! Teitkö ne kotona? Haluamme mielellämme nähdä versionne, tägää meidät Facebookissa tai Instagramissa @babysitsfi!

Ovatko lapset innokkaita taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan? Pidä silmät auki, tulemme jakaamaan lisää ympäristökasvatustoimintaa. Älä myöskään pelkää ryhtyä toimiin perheenä tai yksilönä!