Miten haastatella lastenhoitajaa?

Miten haastatella lastenhoitajaa?

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Jaa:

Lastenhoitajan valitseminen on yksi tärkeimmistä päätöksistä, onhan kyse kaikista arvokkaimmastastasi, lapsestasi. Haluat olla täysin varma siitä että lapsenvahti on luotettava ja lapsesi viihtyy hänen seurassaan, jotta voit turvallisin mielin jättää heidät keskenään.

Kun olet löytänyt lastenhoitajan joka vaikuttaa teidän tarpeisiin sopivalta, on aika haastatella lastenhoitajaa. Haastattelun tarkoitus on tehdä molemmille osapuolille selväksi, mitkä ovat lastenhoitajan tehtävät ja mitä lastenhoitajalta odotetaan. On hyvä kartoittaa kaikki tärkeimmät asiat ensiksi vaikka viesteillä tai puhelimitse, mutta ennen varsinaista päätöstä on hyvä kutsua lastenhoitaja vaikka kotiisi, jotta hän pääsee tutustumaan lapsiin sekä näkemään kotinne (jos lapsia on tarkoitus hoitaa kotonasi).Haastattelupaikka voi myös olla esimerkiksi kahvilassa tai puistossa. Lastenhoitaja palkka vaihtelee työtehtävien ja hoidettavien lasten mukaan, ja palkasta on hyvä sopia jo ennen työn alkua.

Kysy lastenhoitajalta ainakin nämä kysymykset:

  • Miksi hän haluaa työskennellä lasten kanssa? - Viihtyykö hän aidosti lasten kanssa, vai onko motivaatio ainoastaan lisätulojen tienaaminen?

  • Onko hänellä aikaisempaa kokemusta lastenhoitotyöstä, ja onko edellisistä työpaikoista mahdollista nähdä suosituksia? - Suositukset kertovat lastenhoitajasta paljon. Jos edellinen perhe on ollut tyytyväinen lastenhoitajaan, tiedät että hän on hoitanut työnsä hyvin.

  • Osaako hän ensiapua? Miten hän toimisi hätätilanteessa? - On tärkeää että lastenhoitaja osaa tarvittaessa toimia jos jotakin sattuu, ja tieto että ensiaputaidot ovat hallinnassa antaa sinulle mielenrauhan kun tiedät että lapsesi on hyvissä käsissä.

  • Mitkä ovat hänen lempipuuhansa lasten kanssa? - Keksiikö lastenhoitaja tekemistä tylsiin hetkiin, ja onko nämä tekemiset teidän lapsille mieluisia?

  • Mikä on lastenhoitajan palkkatoive? - Molemmilla osapuolilla on hyvä mieli jos pääsette yhteisymmärrykseen palkkauksesta. Keskustelettehan myös mitä odotat lastenhoitajan tekevän palkkansa eteen, sekä miten palkanmaksu toimii.

  • Voiko lastenhoitaja joustaa työajoissa? - Onko lastenhoitajalla minuuttiaikataulu, vai voiko lastenhoitaja joustaa tietyissä tilanteissa, jos esimerkiksi joudut jäämään ylitöihin tai jäät liikenneruuhkaan?

  • Osaako lastenhoitaja tehdä ruokaa, osallistua kotitöihin tai hoitaa mahdollisia kotieläimiä tarvittaessa? - Juuri teidän perheen kaikki rutiinit ja työtehtävät on hyvä käydä läpi, jotta selviää ettei lastenhoitajalla esimerkiksi ole koira-allergiaa.

  • Osaako hän vaihtaa vaippaa, laittaa lapsi nukkumaan, kylvettää, tai auttaa läksyjen kanssa? -Mitkä tietyt työtehtävät lastenhoitajan tulisi hallita, ja mitkä erityisominaisuudet auttavat lastenhoitajaa teidän perheessä?

Voit ottaa tavoitteeksi haastatella tietty määrä lastenhoitajaehdokasta, esimerkiksi 5 eri ehdokasta. Tee itsellesi lista jokaisen ehdokkaan vahvuuksista ja miinuksista, jotta muistat vielä jälkikäteen mitä kukin on vastannut. Joskus voi olla tarpeen tehdä uusintahaastattelu, jossa voit vielä kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Joskus onni potkaisee, ja tiedät jo ensimmäisestä kohtaamisesta että hän on teille juuri se täydellinen lapsenvahti!