Vietä turvallinen kesä lasten kanssa

Vietä turvallinen kesä lasten kanssa

Kirjoittanut: Babysits
8 min lukuaika

Kesä on vihdoin täällä: aurinkoisia päiviä, lämmintä tuulta ja rentouttavaa lomaa uima-altaalla tai rannalla. Kaiken kesän tuoman jännityksen vuoksi voi olla helppoa uppoutua kaikkeen hauskaan ja unohtaa vaarat ja niiden välttämiseksi tarvittavat turvatoimenpiteet. Valitettavasti lämpimät kesäpäivät voivat tuoda mukanaan myös suuria riskejä, kuten hukkumista, auringonpolttamia tai helteen aiheuttamia sairauksia sekä muita kesään tai matkustamiseen liittyviä riskejä, kuten ruokamyrkytykset, allergiset reaktiot tai eksymiset. Tämä artikkeli antaa sinulle tärkeimmät, sekä myös odottamattomat vinkit, jotka sinun on otettava huomioon jotta voit viettää turvallisen ja hauskan kesän lasten kanssa.

Turvallisesti veden äärellä -vinkit lapsille

Miksi vesiturvallisuus on tärkeää?

Vesileikit ovat hauskinta kesäpuuhaa, mutta sen mukana tulee myös suuri vastuu pitää pelottomat pienet lapset poissa vaaroilta. Näin voimme yhdessä estää veteen liittyviä onnettomuuksia.

Tärkeimmät veteen liittyvät turvavinkit lapsille

5 vedessä selviytymisen taitoa jotka lapsen tulisi tietää

Selviytymistaitojen opettaminen lapsillesi voi auttaa pelastamaan heidän henkensä. Voit myös tehdä siitä leikin; se voi auttaa heitä muistamaan nämä vinkit tarpeen tullen!

Tässä on 5 asiaa, jotka voit opettaa lapsellesi tehdäksesi ranta- tai allaspäivästänne turvallisemman ja hauskemman kaikille.

1. Pysy rauhallisena ja kellu
Ei ole väliä kuinka suuri tai pieni vesistö on, opeta lapsiasi pysymään rauhallisena ja kellumaan selällään, jos he ovat joutuneet pulaan. Heiluttaminen, huutaminen ja liikkuminen voivat saada heidät tuhlaamaan arvokasta energiaa, ja voi johtaa hukkumiseen.

2. Katso ennen kun hyppäät
Olipa kyseessä järvi, joki, meri tai uima-allas, opeta lapsesi olemaan aina tietoisia ympäristöstään. Vesistön syvyys on helppo arvioida väärin, tai jos vesi on mutaista, loukkaantua, koska pohjaa ei näe.

3. Huolehdi toisista
Opeta lastasi huolehtimaan muista lapsista, etenkin nuoremmista.Lasten ei tulisi koskaan mennä yksin vaarassa olevan perään, vaan sen sijaan huutaa apua ja yrittää saada aikuisen huomio.

4. Poistu vedestä ilman tikkaita
Uima-altaalta turvallisesti poistuminen ilman portaita tai tikkaita on tärkeä taito, joka sinun tulee ehdottomasti näyttää lapsellesi. Sitä kutsutaan myös kyynärpää, kyynärpää, polvi, polveksi.

  • Pyydä lastasi tarttumaan seinään kahdella kädellä

  • Aseta ensimmäinen kyynärpää altaan reunalle

  • Nosta toinen kyynärpää altaan reunalle

  • Vedä vartalo ylös niin, että vatsa saa tukea altaan reunalta

  • Aseta polvi altaan reunalle ja työnnä koko vartalo ylös

Muista, että tämä selviytymistaito toimii vain uima-altaissa, koska lapsi voi tarttua altaan reunaan.
Sivusta tarttuminen on taito joka sinun pitäisi ehdottomasti opettaa lapsillesi. Tämän taidon opettaminen voi auttaa vedessä kamppailevia lapsia löytämään nopeimman keinon ylös vedestä. Jopa uima-altaassa lapsesi voi helposti joutua paniikkiin, joten on tärkeää selittää, kuinka altaan reunaa etsitään ja siihen tartutaan helposti ja rauhallisesti.

5. Tuttu uima-allas ei takaa turvallisuutta
Vaikka sinulla olisi kotona uima-allas, on tärkeää noudattaa sääntöjä eikä koskaan jättää lapsia ilman valvontaa. Tuttu ympäristö saattaa laskea sinun ja lapsesi varovaisuutta ja saattaa siksi olla vaarallisempi kuin mikään muu ympäristö.

Vesiturvallisuusvinkit joita et ole ehkä ajatellut

Kiinnitä hiukset
Vaikka uinti on yksi eniten odotetuista aktiviteeteista kesällä, se voi olla yksi vaarallisimmista. Itse asiassa altaan suodattimet voivat olla erittäin vaarallisia. Siksi on tärkeää kiinnittää lasten pitkät hiukset tai ne voivat juuttua niihin.

Tarkista altaan suodattimet
Tarkista aina altaan suodattimet nähdäksesi kuinka voimakas teho on, ennen kuin annat lasten uida altaassa. On tapahtunut useita onnettomuuksia, joissa lapset ovat juuttuneet suodattimeen suodattimen alipaineen voimakkuuden vuoksi.

Uimakaverit
Älä koskaan anna lasten uida yksin, nimeä aina uimakaverit ennen rannalle tai uima-altaalla käyntiä. Uimakaverin saaminen voi tehdä lapsesi kokemisesta paljon turvallisemman ja hauskemman, etenkin avovedessä! Jos lapsesi ei löydä kaveria, muista pysyä lähellä rantaa tai uida lähellä hengenpelastajaa.

*Vesiturvallisuustieto: Vuorovesivirtaukset ovat voimakkaita virtauksia, jotka virtaavat pois rannasta. Jos joudutvuorovesivirtaukseen, älä yritä uida sitä vastaan. Ui sen sijaan yhdensuuntaisesti rannan kanssa, kunnes olet poissa virrasta.

Turvallisesti veden äärellä

Turvallisesti auringossa -vinkit lapsille

Miksi on tärkeää oleskella turvallisesti auringossa?
Kesäkuukausina ulkoillaan useasti ja auringolle altistuminen on parhaimmillaan. Siksi on tärkeää opettaa lapsille että terve ja turvallinen kesä alkaa ihon suojaamisesta! Auringolle altistuminen ilman asianmukaisia varotoimia voi lisätä ihosyövän riskiä, vahingoittaa ihoa ja silmiä sekä heikentää immuunijärjestelmää. Lapset eivät mieti tätä ennen kuin juoksevat ulos leikkimään, joten autamme varmistamaan että sinä olet täysin tietoinen siitä, kuinka suojella heitä auringon haittavaikutuksista ja välttää ikävät seuraukset.

Tärkeimmät vinkit lasten turvalliseen auringossa oleskeluun

Aurinkovoide

Liian pitkä oleskelu auringossa voi johtaa auringonpolttamiin ja jopa ihosyöpään. On tärkeää käyttää aurinkovoidetta, suojataksesi itsesi ja perheesi auringon haitallisilta ultraviolettisäteiltä (UV).

Näin käytät aurinkovoidetta oikein:

aurinkovoiteen käyttö lapsille

*Aurinkoturvallisuusvinkki: Vaikka taivas näyttäisikin olevan pilvinen tai tumma se ei tarkoita, että auringon UV-säteet olisivat täysin poissa eivätkä voisi vahingoittaa meitä. Aurinkovoidetta on silti levitettävä.

Etsi varjoinen paikka

Vältä ulkoilua päivän kuumimpina hetkinä. Jos olet jo ulkona, etsi lähin varjo tai harkitse sisäaktiviteettiin vaihtamista, kuten viileän juoman tai hedelmän ottamista viilentämään ja hankkimaan tarvittavaa energiaa lämmön hallintaan. Check out this article for some activities you can do inside while you wait for the hottest hours of the day to pass!

Käytä aurinkolaseja

Tiesitkö että aurinko voi vahingoittaa myös silmiä? Auringon aiheuttamat silmävauriot voivat johtaa sarveiskalvon vaurioitumiseen ja myöhemmässä vaiheessa kaihiin. 100-prosenttisella UV-suojalla varustettujen aurinkolasien käyttö on paras tapa suojata lasten ja omien silmien terveyttä auringon vaaroilta.

Anna lasten valita omat aurinkolasinsa, jotta he todennäköisemmin käyttävät niitä. Ehkä he valitsevat aurinkolasit joissa on suosikki sarjakuvahahmoja, monivärisiä kehyksiä tai siistiä muotoja!

Älä koskaan jätä lapsia autoon

Älä koskaan jätä lasta ilman valvontaa autoon edes hetkeksi. Jos joudut jostain syystä jättämään auton, ota aina lapsi mukaan. Lämpö on suurin riski autoon ilman valvontaa jääville lapsille. Lapset voivat kärsiä henkeä uhkaavasta lämpöhalvauksesta, nestehukasta, tukehtumisesta ja kuolemasta.
Auto voi kuumeta hyvin nopeasti. Itse asiassa, kun auto on pysäköitynä, kestää alle 5 minuuttia, ennen kuin se lämpenee sellaisiin lämpötiloihin että se voi vahingoittaa lapsia vakavasti.

Aurinkotuvallisuusvinkkejä joita et ehkä ole ajatellut

Ihon tarkistaminen

On tärkeää oppia tuntemaan lastesi iho, jotta tiedät, mikä on normaalia, ja tarkista se säännöllisesti uusien luomien tai epätasaisuuksien varalta.
Lääkärin tulee tarkistaa kaikki ihomuutokset. Lisätietoja ihosyövän tarkistamisesta voit lukea täältä.

Käytä UV-vaatteita

Vaatteiden käyttäminen lapsesi ihon suojaamiseksi auringolta on todella tärkeää. Auringolta suojaava UV-vaate on juuri sitä mitä etiketissä lukee – se muodostaa esteen sinun ja auringon välille. Se on erityisesti suunniteltu ja valmistettu kankaasta, joka on luokiteltu tiettyyn UV-suojaustasoon, ja saatavilla on monenlaisia kevyitä aurinkosuojavaatteita, joissa on eri tasoinen UV-suoja.
Tarkistaaksesi ovatko lapsesi vaatteet riittävät suojaamaan auringolta, aseta kätesi vaatteiden sisään ja varmista, että et näe niiden läpi.

Paras aurinkosuoja vauvoille on varjo; heillä on ohuempi iho kuin aikuisilla ja heidän melatoniinitaso ei ole vielä kehittynyt, joten heidän ihonsa palaa helpommin. Pidä vauva poissa auringosta aina kun mahdollista, ja jos et voi välttää auringonsäteitä, varmista, että hänellä on yllään riittävät aurinkosuojavaatteet ja hattu. On tärkeää tietää, että kaikissa aurinkovarjoissa ei ole UV-suojaa. Joten vaikka lapset ovat varjossa, he voivat silti palaa.

Mitä tehdä jos lapsi palaa auringossa tai saa auringonpistoksen?

Lapsen auringonpolttama tai auringonpistos

Vaunujen ylikuumenemisriski

Oletko koskaan yrittänyt estää aurinkoa osumasta vauvan vaunuihin peittämällä ne harsolla tai liinalla? Se voi olla olla huomaamaton vahinko joka itse asiassa voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ohuimmatkin peitot voivat vähentää ilmankiertoa ja nostaa rattaiden tai vaunujen lämpötilan vaaralliselle tasolle!

Huomioi kuumat pinnat

Jotkut leikkipuistoissa olevat laitteet voivat kuumentua ja polttaa lapsen ihoa. Lapset palavat helpommin kuin aikuiset. Tarkista aina, että laitteet ovat turvallisia myös viileämmällä säällä, ennen kuin annat lasten leikkiä leikkipuistossa. Kokeile puiston laitteita varmistaaksesi, että lämpötila on turvallinen lapsille ennenkuin annat heidän leikkiä siellä.

Turvallinen matkustaminen lasten kanssa

Miksi turvallinen matkustaminen lasten kanssa on tärkeää

Lasten kanssa matkustaminen saattaa tuntua monimutkaiselta: olipa se sitten junalla, bussilla tai lentokoneella, pitkät matkat eivät ole koskaan mukavia, puhumattakaan siitä, kuinka kallista perheloma voi olla! Tästä huolimatta maailman näkeminen on nuorille lapsille uskomattoman rikastuttava kokemus, joka voi merkittävästi auttaa heitä kasvamaan. Tässä on 5 vinkkiä, jotka auttavat sinua pitämään perheesi turvassa niin että kaikilla on hauskaa.

matkusta  turvallisesti lasten kanssa

Älä unohda ensiapulaukkua ja terveystietoja

Sinun ei tarvitse ottaa rokotuskirjaa mukaan, mutta kopio rokotussivusta voi olla hyvä olla mukana. Koskaan ei tiedä, jos lapsesi saa vaikka ruosteisen naulan kynnen alle, ja haluat tarkistaa milloin tetanusrokote on annettu…Mitä tulee ensiapulaukkuun, lasten kanssa se on välttämätöntä!

Opeta lapselle yhteystiedot hätätilanteita varten

Opeta lapsillesi jo mahdollisimman varhain heidän koko nimensä, vanhemman tai muun yhteyshenkilön koko nimi ja matkapuhelinnumero. Lapsille jotka ovat liian pieniä muistamaan, voit hankkia retkiä varten rannerenkaita tai väliaikaisia tatuointeja, joissa on tärkeitä tietoja.

Käytä aina turvaistuinta

Voit lentää, mutta se ei tarkoita, että lapsesi ei tarvitse turvaistuinta. Alle kaksivuotias lapsi voi istua sylissäsi, mutta hänellä on oltava turvavyö. Autolla matkustettaessa lasten tulee tietysti aina olla kiinnitettyinä hyväksyttyihin turvaistuimiin.

Ole varovainen ruuan ja hygienian kanssa

Välttääksesi sairauksia tai allergioita, yritä syödä vain kypsennettyjä tuotteita aina kun mahdollista.
Jos et halua päätyä sairaan lapsen kanssa matkalle, sillä se ei ole hauskaa. Ota siis kosteuspyyhkeet ja käsidesiä mukaasi ja käytä niitä usein. Aina kun mahdollista, varmista, että lapset pesevät kätensä ennen ateriaa ja kaupasta poistumisen jälkeen jne.

Tee suunnitelma eksymisen varalle

Aina kun aiot lähteä lomalle lasten kanssa, varmista, että teillä on suunnitelma B. Saattaa tulla hetkiä jolloin joudutte esimerkiksi tungoksiin, jolloin eksymisen riskit ovat suuret. Varasuunnitelma tällaisten tilanteiden varalle auttaa perhettäsi tekemään turvallisen matkan.

—----------------------------------------------

Nyt kun tiedät, kuinka viettää turvallinen kesä lasten kanssa, tutustu aktiviteetteihimme, askarteluvinkkeihimme ja resepteihimme!

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi