Kätkykuolema: syyt ja ennaltaehkäisy

Kätkykuolema: syyt ja ennaltaehkäisy

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Kätkykuolema: olet ehkä kuullut siitä, pelkäät sitä, mutta et todellakaan tiedä mitä se on ja miten sen riskiä voidaan vähentää. Tästä syystä päätimme kutsua ranskalaisessa äitiyssairaalassa työskentelevän neonatologian erikoislääkärin puhumaan kätkykuolemasta kanssamme, jotta voit oppia siitä lisää.

Kätkykuolema, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), tai vauvan selittämätön äkkikuolema, tarkoittaa aikaisemmin terveen vauvan yhtäkkistä kuolemaa. Me Babysitsissä ajattelimme että tämä on tärkeä aihe ottaa esiin, jotta voit paremmin ymmärtää mistä on kyse, ja oppia tärkeät asiat jotta voit pienentää kätkykuoleman riskiä mahdollisimman pieneksi. Kaikki tähän artikkeliin saatu tieto ja ohjeet ovat peräisin ammattilaiselta, joten lue eteenpäin niin saat tietää mitä neonatologian erikoislääkäri (vastasyntyneisiin ja vauvoihin erikoistunut lastenlääkäri) kertoi haastattelussamme.

Mitä kätkykuolema tarkoittaa?

Niin kuin aikaisemmin mainitsimme, kätkykuolemaa kuvaillaan joskus myös vauvan selittämättömänä äkkikuolemana. Lastenlääkäri jonka kanssa puhuimme, selitti että “tämä oireyhtymä ilmenee kun terve 0-6 kuukauden ikäinen vauva yhtäkkiä kuolee nukkuessaan. Kuolema on selittämätön, sillä syytä ei löydy, ja se tapahtuu aina kun vauva nukkuu, yöllä tai päiväunien aikana.” Se ei siis voi tapahtua vauvan ollessa hereillä.

Nukkuva vauva

Kuinka yleistä kätkykuolema on?

Joissakin maissa, erityisesti 1990-luvulla, on järjestetty monia ennaltaehkäisykampanjoita kannustamaan perheitä lopettamaan vauvojen nukkuttaminen vatsoillaan. Näiden kampanjoiden tuloksena on havaittu oireyhtymän selvä väheneminen.

Suomessa on viime vuosina vuosittain kuollut alle parikymmentä lasta kätkykuolemaan, ja luku on huomattavasti laskenut viime vuosikymmenestä.

Miten välttää kätkykuolemaa?

Kätkykuoleman riskiä voi vähentää seuraamalla muutamia toimenpiteitä.

  • Ensinnäkin, on tärkeä tietää että vauvaa ei tulisi nukuttaa vatsallaan. Vauvan nukuttaminen selällään vähentää kätkykuoleman riskiä 75%. Joten ensimmäinen neuvo on nukuttaa vauva selälteen kiinteällä patjalla, ja tietenkin ilman tyynyä.

  • Laita vauva sänkyyn nukkumaan ”vauvan makuupussissa”, ilman ylimääräisiä peittoja. Älä täytä sänkyä leluilla tai pehmoleluilla, ja rajoita pehmolelujen määrä yhteen.

  • Lastenlääkäri mainitsi myös että “vauvan tulisi nukkua ei liian kuumassa makuuhuoneessa, vaan lämpötilan tulisi olla 18°C ja 20°C välissä ja että vauvan tulisi nukkua vanhempien kanssa samassa huoneessa ainakin kunnes hän on 6 kuukauden ikäinen”.

  • Jos joku samassa taloudessa asuva tupakoi, on tärkeä huolehtia siitä että tupakoiminen ei tapahdu sisätiloissa. Savukepartikkelit voivat myös olla riskitekijä.

  • Viimeiseksi, huomioi että nukkuminen vauvan kanssa samassa sängyssä nostaa huomattavasti riskiä. Lääkäri selitti meille: “voit vahingossa siirtyä vauvan päälle syvässä unessasi, ja tämä on erittäin vaarallista”. Joten älä nuku vauvan kanssa samassa sängyssä. Perhepedin vaihtoehdoksi on laittaa vauvan sänky vanhempien sänkyyn kiinni. Näin vauva on lähelläsi ilman riskiä että tukahduttaisit hänet.

kätkykuoleman riskien vähentäminen

Uudet riskiä alentavat tuotteet

Jotkut tuotteet, kuten esimerkiksi kätkyhälyttimet, ovat kehitetty vähentämään kätkykuoleman riskiä. Kätkyhälytin hälyttää heti mikäli vauvan hengityksessä tapahtuu katkoksia, ja vanhemmilla on mahdollisuus nopeasti reagoida.
Lääkäri jonka kanssa puhuimme, oli kuitenkin sitä mieltä että tämäntyyppiset tuotteet eivät välttämättä ole sen tarpeellisempia kuin noudattaa ylläolevia suosituksia. Jos noudatat näitä suosituksia, kätkyhälytin ei auta vähentämään kätkykuoleman riskiä enempää. Sen sijaan, nämä tuotteet voivat aiheuttaa lisää stressiä vanhemmille, ja sen kautta myös vauvalle.


Toivomme että nämä tiedot ja suositukset auttavat sinua paremmin hahmottamaan tämän vakavan aiheen. Jos sinulla on kysymyksiä, älä epäröi olla yhteydessä meihin Instagramissa tai Facebookissa. Voit myös lukea muut hyödylliset artikkelimme oppiaksesi muista aiheista.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi