Näin suojaat lasta auringossa

Näin suojaat lasta auringossa

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Kesä ja aurinkoiset päivät ovat vihdoin täällä! Auringolla on energisoiva vaikutus, ja sen tuottamalla D-vitamiinilla on suotuisia terveyshyötyjä. On kuitenkin muistettava myös auringon vaarat, sillä aurinkosuojan laimiinlyömisellä voi olla vakavat seuraukset. Lue täältä miten vietät lasten kanssa aurinkoista kesäpäivää turvallisesti!

Lasten iho on aikuisen ihoa huomattavasti herkempi, ja lapset eivät aina itse muista tai ymmärrä auringolta suojautumisen tärkeyttä. Toistuva auringossa palaminen etenkin lapsena lisää ihosyöpien riskiä aikuisena. Tämän takia on erityisen tärkeää huolehtia siitä että lasten suojautuminen auringolta on kunnossa. Vanhempien tehtävänä on myös varmistaa että lastenhoitaja osaa suojata lapsia auringossa, ja että aurinkovoidetta on aina käytettävissä myös lastenhoitotapaamisen aikana.

Mikä aurinkorasva on paras lapselle?

Paras aurinkorasva lapselle sisältää mahdollisimman korkean aurinkosuojan (suojakerroin 50+), sopii lapsen herkälle iholle, ja on helposti levitettävä. Etenkin alle 2-vuotiaalle taaperolle kannattaa valita dermatologisesti testattu aurinkovoide ilman ylimääräisiä kemikaaleja ja hajusteita. Kaikki Suomessa myytävät aurinkovoiteet jotka ovat lapselle suunnatut, ovat läpäisseet tarkat turvallisuusvaatimukset ja ovat turvallisia käyttää.

Alle puolivuotiaille vauvoille ei suositella aurinkovoidetta lainkaan, vaan silloin on huolehdittava aurinkosuojauksesta muilla tavoin, kuten suojaavilla ja viileillä vaatteilla, aurinkolaseilla ja -hatulla sekä varjolla. Myös vaunuissa ja rattaissa on oltava aurinkosuoja. Paras paikka pienelle lapselle kuumana päivänä on viileässä varjossa suojassa paahtavalta auringolta.

Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja?

Pienille lapsille suositellaan usein fysiologista aurinkovoidetta. Fysikaalinen aurinkovoide (kutsutaan myös nimellä mineraaliaurinkovoide) ei imeydy ihoon, vaan jättää iholle suojaavan pinnan joka heijastaa haitalliset auringonsäteet pois iholta. Haasteena fysikaalisessa aurinkovoiteessa voi olla sen tahmea lopputulos ihon pinnalla, sekä hankala poistaminen. Kemiallisessa aurinkosuojassa ihoon imeytyvät kemialliset suodattimet imevät itseensä haitalliset auringonsäteet. Kemiallinen aurinkosuoja on helpompi levittää, eikä se jää ihon pinnalle. Nykyään on onneksi tarjolla myös kevyemmän tuntuisia fysiologisia aurinkovoiteita, tai aurinkovoiteita jossa on sekä fysiologinen että kemiallinen aurinkosuoja. Aurinkovoiteissa jossa on sekä fysiologinen että kemiallinen suoja yhdistettynä voi olla helpompi levittää ja poistaa, mutta kemikaalialtistus on pienempi kuin pelkästään kemiallisessa aurinkovoiteessa. Valittaessa aurinkorasvaa kannattaa punnita mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä juuri teidän perheellenne, kuinka usein lapsi käyttää aurinkovoidetta ja missä olosuhteissa.

Kuinka usein aurinkovoidetta tulisi lisätä lapselle?

Fysikaalisen aurinkovoiteen teho alkaa heti levittämisestä. Käytettäessä kemiallista aurinkovoidetta, teho alkaa noin 15-30 minuuttia sen levittämisestä. Ulkona ollessa on muistettava lisätä lapselle aurinkovoidetta vähintään kahden tunnin välein, ja aina uimisen tai kuivaamisen jälkeen. Voidetta saa laittaa runsaasti, noin ruokalusikallinen (15ml) on yleensä sopiva määrä koko lapsen vartalolle. Vaikka aurinkovoiteessa lukee että se on vedenkestävä, sen teho heikkenee huomattavasti hikoillessa ja viimeistään kuivatessa itsensä uimisen jälkeen. Vedenkestävä aurinkosuoja voi kuitenkin olla hyvä hiekkarannalla, sillä se useimmiten myös hylkii hiekkaa pois iholta.

Muista aurinkohattu, aurinkolasit, varjo ja juomapullo!

Lasten ensisijainen aurinkosuoja tulisi olla varjo, ja auringossa oleskelua tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää kuumimpaan aikaan (klo. 11-15). Aurinkovoiteen ja suojaavien vaatteiden lisäksi on tärkeä muistaa aurinkohattu ja aurinkolasit. Paras aurinkohattu lapselle on lierimäinen hattu joka suojaa sekä kasvoja että niskaa. Myös lapsen aurinkolaseihin kannattaa panostaa. Huonolaatuiset lasten aurinkolasit ilman kunnollista UV-suojaa voivat aiheuttaa silmille enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos aurinkolaseissa ei ole hyvälaatuista UV-suojaa, ne huijaavat silmiä uskomaan että ne ovat suojatut, vaikka todellisuudessa ne suodattavat ainoastaan auringonvalon, mutta ei haitallista säteilyä joka voi aiheuttaa vakaviakin silmäoireita tulevaisuudessa. Tämän takia on suositeltavaa käyttää ainoastaan hyväksyttyjä aurinkolaseja.

Viimeiseksi -mutta ei suinkaan vähäisimpänä - on erittäin tärkeää huolehtia lapsen nesteytyksestä helteellä. Normaalisti lapsi tarvitsee noin 1-1,5 litraa nestettä päivässä, mutta helteellä tarve on suurempi. Paras janojuoma on tietenkin puhdas vesi, mutta voit lisätä siihen esimerkiksi marjoja, sitruunaa tai muita hedelmiä tehdäksesi herkullisen hellejuoman. Myös mehujäät nesteyttävät ja viilentävät ihanasti!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä, ja voit viettää turvallista ja huoletonta kesäpäivää lasten kanssa! Onko lapsilla pitempi kesäloma kuin sinulla? Palkaa lastenhoitoapua kesäksi! Meiltä löydät sopivan lastenhoitajan juuri teidän perheen tarpeisiin.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi