Lapsen eroahdistus: oireet ja vinkit

Lapsen eroahdistus: oireet ja vinkit

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Mietitkö, onko lapsellasi eroahdistusta, tai miten voit helpoittaa lapsen eroahdistusta? Lue alla olevat vinkkimme eroahdistuksen tunnistamiseen ja käsittelemiseen

Mikä on lapsen eroahdistus?

Lapsen eroahdistus tarkoittaa sitä kun lapsi on huolissaan tai kärsii pelosta tai ahdistuksesta ollessaan poissa (tai erossa) perheenjäsenistä tai muista henkilöistä, joiden kanssa heillä on läheinen suhde.

Tämä ahdistus voi ilmaantua useista syistä, esimerkiksi siitä että lapsi pelkää että:

  • Jotain pahaa tapahtuu perheenjäsenelleen tai muulle läheiselle henkilölle
  • Hän eksyy eikä pysty löytämään takaisin perheensä luo
  • Hänet hylätään
  • Muita syitä

Erilaiset ahdistuneisuuden tunteet eivät ole lapsille epätavallisia, mutta niiden laatu ja vakavuus voi vaihdella suuresti.

Lähes kaikki lapset 18 kuukauden ja 3 ikävuoden välillä kokevat jonkinlaista eroahdistusta ja takertuvaisuutta jossain vaiheessa.

Vaikealaatuinen eroahdistus, ja eroahdistus ahdistuneisuushäiriönä voi kuitenkin olla vakava ja heikentävä. Merkkejä eroahdistuksesta ahdistuneisuushäiriönä alkaa useimmiten esiintyä kun lapsi on 7–11-vuotias.

Miten tunnistaa lapsen eroahdistus?

Eroahdistus voi esiintyä useilla oireilla. Tässä muutama yleinen oire eroahdistuksesta.

  • Erittäin takertuvainen, myös kotona ollessa
  • Nukkumisvaikeudet tai yksin nukkumisesta kieltäytyminen
  • Painajaiset erossa olosta
  • Ylihuolehtiminen läheisen turvallisuudesta
  • Voimakas pelko eksymisestä tai hylätyksi tulemisesta
  • Liiallinen huolehtiminen/levottomuus ollessa erossa perheestä tai kodista
  • Ei halua mennä kouluun tai muualle jossa on perheestään erossa
  • Pelko jäädä yksin
  • Paniikkikohtaukset tai raivokohtaukset ollessaan erossa perheestä tai läheisistä

  • Eroahdistus voi myös ilmetä fyysisinä oireina kuten:

  • Lihaskipu tai -kireys

  • Toistuva vatsakipu tai päänsärky, tai muut fyysiset oireet

Miten käsitellä tai hoitaa lasta jolla on eroahdistus

Riippuen eroahdistuksen vakavuudesta ja oireista, on olemassa asioita joita voit tehdä auttaaksesi lasta jolla on eroahdistus.

Ota asia puheeksi neuvolassa

Neuvolan terveydenhoitaja voi auttaa antamaan erityisiä suosituksia riippuen lapsesi oireiden vakavuudesta ja tyypeistä. Hän voi myös auttaa tunnistamaan, onko lapsen ahdistuneisuus vakava ja onko se merkki ahdistuneisuushäiriöstä vai tavallisesta eroahdistuksesta. Tässä tapauksessa hän voi auttaa suosittelemaan lääkärin käyntiä tai muuta hoitoa.

Tue lasta ja auta häntä luottamaan

Auta lasta tukemalla ja rauhoittamalla häntä mahdollisimman paljon, se voi auttaa vähentämään eroahdistusta. Lääkäriltä voit saada henkilökohtaisempia vinkkejä siitä, mitä tukea ja varmuutta voit antaa lapselle, mutta mieti mitä asioita voit tehdä jotta voit helpottaa lapsen oloa tai hänen huolia.

Yritä ymmärtää ahdistuksen syyt ja tunnistamaan tilanteet joissa he tuntevat ahdistusta

Tärkeä osa lapsen tukemisesta ja rauhoittamisesta on ymmärtää, miksi hän tuntee eroahdistusta. Jos ymmärrät paremmin ahdistuksen syyn, saat enemmän tietoa auttaaksesi häntä. Samoin, jos tunnistat tilanteet, jolloin hän tuntee olonsa ahdistuneeksi, voit auttaa häntä valmistautumaan tilanteeseen, ja pystyt myös itse varautumaan näihin tilanteisiin.

Varmista että ihmistet lapsen elämässä tietävät eroahdistuksesta

Jos lapsi oireilee eroahdistuksesta, on tärkeää että kaikki tärkeät ihmiset hänen elämässään ovat siitä tietoisia. Esimerkiksi lastenhoitajat, opettajat tai muut perheenjäsenet, jotka mahdollisesti ovat vuorovaikutuksessa lapsen kanssa useammin, voivat saada paremman käsityksen siitä miksi lapsi reagoi miten hän reagoi, ja miten he voivat auttaa lieventämään lapsen eroahdistusta.


Loppujen lopuksi, lapsen eroahdistuksen helpottaminen on pitkäjänteisyyttä vaativa prosessi joka on erilainen jokaisen lapsen kohdalla.

Toivomme että tämä artikkeli antaa sinulle perusteet kuinka auttaa lasta eroahdistuksessa! Kaipaatko lisää vinkkejä vanhemmuuteen? Katso täältä vinkit vanhemmille!

Jos etsit lastenhoitoapua, etsi lastenhoitaja paikkakunnaltasi täältä.

Babysitsistä voit myös löytää erikoistuneet lastenhoitajat joilla on kokemusta lapsen erityistarpeista, kuten esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöstä.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi