Parhaat vinkit nirsoileville tai valikoiville lapsille

Parhaat vinkit nirsoileville tai valikoiville lapsille

Kirjoittanut: Babysits
8 min lukuaika

Mitä tehdä kun lapsi haluaa ainoastaan yhtä tiettyä ruokaa, tai hän ei halua edes koskea vihanneksiin? Älä huoli, tässä artikkelissa selitämme mitä nirsoilu on, miksi sitä ilmenee, sekä miten käsitellä pientä valikoivaa ruokailijaa!

Merkkejä siitä että lapsi on nirsoileva tai valikoiva syöjä

Ensinnäkin, saatat ehkä miettiä: mikä on nirsoileva lapsi? Tutkimuksen mukaan, seuraavat merkit ovat yleisiä niroilevissa lapsissa (ja merkkejä siitä että lapsi voi olla nirso).

7 merkkiä siitä että lapsi on nirso tai valikoiva ruokailija

  • Lapsi syö hitaammin kuin useimmat ikäisensä lapset
  • Lapsi syö rajoitetun määrän ruokaa
  • Lapsi kieltäytyy säännöllisesti syömästä ruokaa (erityisesti hedelmiä ja vihanneksia)
  • Lapsi pyytää aina samaa ruokalajia
  • Lapsi epäröi maistaa uusia ruokalajeja
  • Lapsi suosii juotavia pureskeltavan ruuan sijaan
  • Lapsella on voimakkaita ruokamieltymyksiä

Jos tunnistat useamman näistä merkeistä lapsessasi, hän saattaa olla nirso tai valikoiva syöjä.

Miksi lapseni on nirso?

Lapsen nirsoilun syyt

On olemassa useita teorioita miksi lapsesta saattaa tulla nirso syöjä, mutta tutkimusten tulokset eivät ole yhtenäisiä. Cambridgen yliopiston, mukaan joitakin mahdollisia syitä valikoivaan syömiseen saattaa olla: maantieteelliset, vanhempien luonteenpiirteet, varhaiset syömistottumukset ja psykososiaaliset tekijät.

Yalen tutkimus osoitti eron lasten välipalan suosimisessa pakkauksen perusteella. Tutkimuksen lapset suosivat ruokaa joka oli pakattu pakkaukseen jossa on heidän suosikkihahmonsa, hahmottoman pakkauksen sijaan. Joten, tämä kulttuurinen tekijä voi myös vaikuttaa nirsoileviin taipumuksiin.

Mitä haittoja nirsoilussa on?

Valikoiva syöminen ei välttämättä tarkoita sitä että lapsi ei olisi terve. Lapsen nirsoilu on yleensä vaihe joka tulee ja menee. On paljon ristiriitaisia tutkimuksia lapsen valikoivasta syömisestä ja alipainon tai ylipainon riskeistä.
Jos olet huolissasi lapsesi syömisestä, on parasta ottaa asia puheeksi lapsen neuvolassa tai lääkärin kanssa, sillä he voivat antaa parhaimmat neuvot lapsen yksilöllisiin tarpeisiin ja terveystarpeisiin.

Parhaimmat vinkit nirsolle syöjälle

Mitä sinä voit tehdä auttaaksesi nirsoilevaa lasta? Katso alla olevasta kuvasta ja lue parhaat vinkkimme miten käsitellä pientä valikoivaa syöjää!

Parhaimmat vinkit nirsolle syöjälle

1. Tee ruuasta hauskaa lapselle

Käytä mielikuvitustasi ja tee ruokailusta hauska kokemus. Eikö luovuutesi ole huipussaan pikän työpäivän jälkeen? Älä huoli, olemme täällä auttamassa! Kokosimme yhteen loistavia ideoita joilla parannat lapsesi ruokailuhetkiä.

  • Yksinkertaiset asiat kuten muotojen tai värien lisääminen ruokaan voi tehdä suuren vaikutuksen nirsoilevaan lapseen.

Toinen keino tehdä ruuasta houkuttelevampaa on tehdä hahmoja ja eläimiä hedelmien ja vihannesten kanssa. Nämä helppotekoiset pannukakut ja terveelliset joulureseptit voivat auttaa sinua inspiroitumaan.

Helpot letut lapsille

Terveelliset letut lapsille!

Joulukuusi hedelmistä

Joulukuusi hedelmistä

  • Tehosekoittimen käyttäminen ruuan koostumuksen ja värin muuttamiseksi on hyvä keino piilottaa vihannekset lapsen ruokaan, ja sen lisäksi lapsella on myös hauskaa nähdessään “ruuan muuttuvan.”

  • “Älä leiki ruuan kanssa” - on yleinen kommentti aikuisilta ruokapöydässä. Mutta miksi ei? Leikkiminen ruuan kanssa on loistava tilaisuus tehdä terveellisestä ruuasta jännittävä tapahtuma!

Yksi hauska idea on luoda muistipeli vihanneksille ja hedelmille. Tee kortteja jossa on hedelmien ja vihannesten kuvia ja kirjoita kortin kääntöpuolelle kyseisen ruuan hyödyt. Lapsen tulee sitten muistaa ruuan hyödyt → Mustikat auttavat vahvistamaan immuunipuolustusta”, “Pinaatti tekee vahvaksi.”

2. Sekoita joukkoon uusia ruokia

Kun on kyse nirsoilevasta lapsesta, voi olla vaikeaa löytää reseptejä jotka sisältävät kaikki tarpeelliset ravintoaineet, samalla kun se kelpaa valikoivalle ruokailijalle. Tämän takia suosittelemme seuraavaa keinoa jotta saat lapsen syömään terveellisemmin. Sekoita uusia ruokia aterioiden joukkoon. Laita vihanneksia makaronilaatikon sekaan, jogurttia ja hedelmiä jäätelön sekaan, omenia lettutaikinaan. Avain tässä on sekoittaa vihanneksia tai hedelmiä tuttuun ja turvalliseen ruokaan josta he pitävät!

3. Ota lapset mukaan ruuan valmistukseen ja ruokien suunnitteluun

Kokkaaminen yhdessä voi olla todella hauska aktiviteetti koko perheelle! Tämän lisäksi, lasten mukaan ottaminen ruuan valmistukseen ja ruokien suunnitteluun voi olla ratkaisu joillekin nirsoille syöjille.

Jos lapsella on enemmän valinnanvaraa siitä mitä heille tarjoillaan, ja pääsee mukaan auttamaan aterian valmistuksessa, lapset ovat yleensä vähemmän nirsoja syömisen suhteen

Tässä muutama idea saada nirsoileva lapsi mukaan keittiöpuuhiin:

  • Anna lapsen valita resepti. Parasta on olla muutamia ennalta valikoituja reseptejä josta he voivat valita.
  • Tee siitä leikki: jaa roolit, pyydä lasta esimerkiksi “löydä ja tuo [tietty vihannes/hedelmä]” ja luo omia sääntöjä leikkiin.
  • Ota lapsi mukaan torille tai kauppaan ja esittele lapselle kaikki eri vihannekset ja hedelmät
  • Laita musiikki soimaan ja ota lapsi mukaan keittiöön antamalla hänelle ikään sopivia tehtäviä, kuten esimerkiksi:

    • Taikinan tekeminen ja sekoittaminen
    • Vihannesten peseminen
    • Ainesosien laskeminen ja nimeäminen (todella hyödyllistä sanavarastolle ja matematiikkataidoille!)
    • Pöydän kattaminen
  • Jos lapsi on jo sen ikäinen, voit kannustaa häntä lukemaan reseptin ääneen! Se on hauska ja hyödyllinen harjoitus jos hän parhaillaan opettelee lukemista.

Lasten mukaan ottaminen keittiöpuuhiin voi olla loistava tapa saada heidät tutustumaan erilaisiin ruokiin, ja kuka tietää, ehkä saat heidät innokkaiksi pikku-kokeiksi!

Tarvitsetko inspiraatiota resepteihin? Katso terveelliset lasten reseptit !

4. Löydä esikuvia

Aivan samalla tavalla kuin roolimalleilla voi olla negatiivisia vaikutuksia lasten ruokailutottumuksiin, roolimalleilla voi olla myös myönteisiä vaikutuksia. Esimerkiksi nähdessään kuvan Kippari Kalle: sta, joka nauttii pinaatistaan ja tulee sen takia vahvaksi, se voi saada myös lapsen näkemään pinaatin positiivisemmassa valossa.

Vahvaksi pinaatista

Tämän lisäksi, vanhemmat ja sisarukset voivat olla tärkeimpiä roolimalleja lapselle. Joten varmista että itsekin noudatat ruokailukäyttäytymistä jonka haluat että lapsella on. Olemalla positiivinen roolimalli itse, voi myös auttaa parantamaan lapsen nirsoilua ruokapöydässä.

5. Anna heille aikaa tutustua uusiin ruokiin

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics -tutkimus vuonna 2014 osoitti että lapset voivat tarvita 12-30 maistelukertaa uudesta ruuasta ennenkuin he päättävät jos pitävät siitä. Joten, annan heille aikaa ja tutustu ruokaan yhdessä, askel askeleelta.

Yleisimmät virheet joita tulisi välttää

On myös olemassa useita asioita joita tulisi välttää nirsoilevan lapsen kanssa. Tässä kerromme kaikista tärkeimmistä virheistä joita tulisi välttää.

Älä vihastu tai huuda lapselle

Keskustelut lapsen kanssa voivat tietenkin olla hermoja raastavia. Mutta, on tärkeää että turhautuneisuus ja ärsyyntyneisyys ei ilmene huutamisena tai vihana.

New York Timesin -tutkimuksen mukaan kodeissa joissa huudetaan, lapsilla on taipumus kärsiä:

  • Lisääntyneestä levottomuudesta,
  • Stressistä ja masennuksesta,
  • Lisääntyneistä käyttäytymisongelmista

Huutamisen sijaan rauhoita itsesi jos alat tuntea itsesi turhautuneeksi ja siirrä aihe myöhempää käsittelyä varten.

Älä käytä jälkiruokaa rangaistuksena tai palkintona

Jälkiruoka; yleensä aterian paras osuus lapselle... On melko houkuttavaa käyttää tätä kontrolloimaan mitä lapsi syö ja mitä ei syö, eikö?

Tutkimusten mukaan ruuan käyttäminen palkintona tai rangaistuksena voi horjuttaa niitä terveellisiä ruokailutapoja joita yrität opettaa lapselle.

Makeisten, sipsien, tai virvoitusjuomien käyttäminen palkinnoksi usein johtaa siihen että lapset ylisyö ruokia jotka ovat täynnä rasvaa, sokeria ja tyhjiä kaloreita. Vielä pahempaa, se vaikuttaa lapsen luontaiseen kykyyn säännöstellä syömistään. Se myös kannustaa heitä syömään kun he eivät ole nälkäisiä, palkitakseen itsensä.

Älä sano “ei hän pidä siitä!” kun tiettyä ruokaa tarjotaan lapselle.

Jos vastaat “ei hän pidä siitä”, annat lapselle jo negatiivisen vastauksen. Lapsi saattaa alkaa itsekin ajattelemaan että hän ei pidä siitä, vain sen takia että sinä sanoit niin, vaikka hän ei ole edes maistanut sitä.

Älä pakota lasta syömään

Jokaisen valikoivan syöjän vanhempi kohtaa dilemman: Every parent of a picky eater faces the ultimate dilemma: *Päästätkö hänet pöydästä vaikka hän ei syönyt vihanneksiansa, pakotatko hänet syömään lautasen tyhjäksi, vaikka hän ei pidä siitä?

Kun huomaat että lapsi työntelee ruokaa lautasen ympäri, valittaen että hän ei halua syödä, tai pyytää päästä pöydästä vaikka hän ei ole syönyt mitään, saatamme olla taipuvaisia pyytämään “vain pari lusikkaa vielä” tai…

Michiganin yliopiston tutkijat sanoivat, että **vaatimus siitä, että lapset syövät ruokia, joista he eivät pidä, ei liity painonmuutoksiin tai lapsen mieltymyksiin ruuasta **. Itse asiassa se voi olla paljon ongelmallisempaa, aiheuttaen aterian aikaisia jännitteitä ja vahingoittaa vanhemman ja lapsen suhdetta.

Tutkimus osoittaa, että lapsen vaatiminen syömään tai ruoan rajoittaminen johti valikoivampaan syömiseen, ei vähentämään sitä. Se viittaa siihen, että syömisen painostaminen voi aiheuttaa häiriön lapsen kykyyn säätää syömisensä. Toisin sanoen kylläisyyden tunne on tylsä, mikä vaikuttaa vaistoon lopettaa syöminen.

Joten vaikka suosittelemme tietysti edelleen lapsia syömään erilaisia ruokia, kannattaa ehkä kokeilla vähemmän kontrolloivaa lähestymistapaa.


Toivomme että tämä opas antaa sinulle paremman ymmärryksen tilanteesta jossa sinä ja lapsesi ovat, ja että saat hyötyä vinkeistä miten käsitellä valikoivaa syöjää.

Etsitkö lisää inspiraatiota valikoivalle ruokailijalle? Katso lapsiystävälliset reseptimme!

Bon appétit!

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi