Ympäristöystävälliset jouluideat: miten viettää vihreä joulu

Ympäristöystävälliset jouluideat: miten viettää vihreä joulu

Kirjoittanut: Babysits
7 min lukuaika

Joulu on kovaa vauhtia tulossa, ja monet meistä valmistautuvat jo tämän vuoden joulunviettoon. Siinä missä joulu voi olla vuoden juhlallisin ja iloisin kausi, se on myös se kausi jolloin kulutamme eniten. Haluatko tehdä joulustasi kestävämmän? Katso nämä ympäristöystävälliset vinkit tehdäksesi tästä joulusta vihreän.

Ympäristöystävälliset jouluideat

Joulupyhien aikaaan ostamme runsaasti ruokaa, lahjoja, sekä koristeita tehdäksemme siitä erityisen kokemuksen perheelle ja ystäville. Usein unohdamme kuitenkin mitä seurauksia kuluttamisellamme on ympäristöön. Pelkästään Yhdysvalloissa syntyy noin 5 miljoonaa tonnia ylimääräistä jätettä joulun aikana
(All Things Supply Chain). Miksi et tekisi tänä vuonna hieman toisin ympäristöystävällisillä jouluideoillamme, jotta joulusta tulisi tänä vuonna kestävämpi!

Lahjat

Perheen pienimmille joulu on vuoden taianomaisin aika jolloin joulupukki tuo lahjoja. Nämä lahjat ovat usein kääritty hauskaan ja juhlalliseen lahjapaperiin, joka näyttää hyvältä joulukuusen alla. Siinä missä nämä lahjapaperit näyttävät kauniilta, innostuneet kädet repivät ne nopeasti pois ja ne päätyvät roskiin.

Saadaksesi käsityksen, pelkästään lahjapakkauksista syntyy noin 4 miljoonaa tonnia jätettä joulun aikana Yhdysvalloissa. (All Things Supply Chain). Ylikulutus on vakava ongelma ympäri maailman, joten meidän tulisi myös miettiä mistä ja miten hankimme lahjat perheelle ja ystäville. Vilkaise näitä ideoita tehdäksesi lahjoista kestävämmät tänä jouluna.

Joululahjat

Joululahjojen ostaminen

Joululahjojen antaminen alkaa siitä, että löytää jokaiselle täydelliset lahjat. Olitpa tarkka suunnittelija tai viime hetken ostaja, sinun ei tarvitse kiirehtiä etsiessäsi lahjoja kaikille. Tänä vuonna yritetään olla tunnollisia kulutuksessamme ja ajatella näiden tuotteiden vaikutusta. Sen sijaan, että ostaisit ison määrän tavaroita, jotka ovat lyhytikäisiä tai trendikkäitä, yritä etsiä yhtä lahjaa, joka on pitkäikäinen ja merkityksellinen. On tärkeää miettiä, mistä asiat tulevat ja ovatko antamamme tavarat todella tarpeen.

Käytettyjen lahjojen ostamisesta on tullut erittäin suosittua viime vuosina, ja se on loistava tapa elää kestävämmin. Jos olet onnekas, joskus voi löytää jopa leluja jotka ovat vielä laatikoissaan. Toinen hyvä tapa tehdä ostoksia kestävämmin on tehdä ostoksia paikallisesti. Paikallisissa kaupoissa paikallisesti tuotettujen tuotteiden ja käsintehtyjen lahjojen etsiminen on loistava vaihtoehto tukea yhteisöäsi ja löytää lahjoja, jotka ovat valmistettu kestävämmin. Yritä lopuksi olla tarkoituksellinen ostamasi suhteen ja varmista, että näitä lahjoja rakastetaan myös tulevina vuosina.

Lahjojen ostaminen

Joululahjojen paketointi

Seuraava (ja aina hauskempi) vaihe lahjan antamisessa on lahjojen paketointi. Monet meistä käyttävät jo uudelleen aiempien vuosien käärepaperia ja lahjakasseja. Mutta voiko ne kierrättää käytön jälkeen? Jos olet ostamassa uutta lahjapaperia, varmista että se on 100 % kierrätettävää ja että paperi kierrätetään kunnolla kun se on käytetty loppuun. Toinen loistava vaihtoehto on hankkia luomukäärepaperia, kuten ruskeaa paperia, biohajoavaa paperia, luomukangasta, juuttia tai uudelleenkäytettäviä lahjapusseja ja -laatikoita. Valitsetpa minkä näistä tahansa, voit tuntea olosi hyväksi, kun tiedät, että lahjapakkaukset ovat ympäristöystävällisiä!

lahjojen paketointi

Jouluillallinen

Puhutaan jouluruuasta! Jouluaaton illallinen on monelle meistä joulun tärkein tapahtuma (joulupukin vierailun jälkeen tietenkin). Siinä missä me kaikki haluamme nauttia illallisestamme, on tärkeä muistaa tehdä siitä nautinnollinen myös planeetallemme tekemällä siitä mahdollisimman ympäristöystävällisen.
Heitämme pois keskimäärin 18% ostamastamme ruuasta. Tämä ruokajäte aiheuttaa 8% ilmaston lämpenemisestä. Ruokien pakkaukset aiheuttavat myös valtavan ongelman, sillä ne tuottavat 15% enemmän CO2-päästöjä kuin itse ruoka. (Ruokahävikki).

Jouluaaton illallinen

Tee ostoslista

Ensimmäinen asia mitä voimme tehdä jätemäärän vähentämiseksi on ostoslistan suunnittelu. Osta vain tarpeellista ja yritä välttää tarpeettomia ostoksia. Jos päätät ostaa ylimääräistä, osta säilykkeitä tai pakasteita joilla on pidempi säilyvyysaika eikä niitä tarvitse käyttää välittömästi.

Vähennä hävikkiruokaa

Ruuantähteet muuttuvat helposti uusiksi aterioiksi joita voi nauttia useamman päivän ajan. Tee esimerkiksi nahistuneista vihanneksista maistuva vihanneskeitto, tai tee ylimääräisestä kinkusta herkullisia kinkkuvoileipiä. Ruuantähteet joita et suunnittele käyttäväsi heti, pakasta ne. On hyvä käydä läpi pakastin ennen joulua varmistaaksesi että sinulla on tilaa säilyttää mahdollisia jouluruokien tähteitä. Pakkaa ruuat hyvin, merkitse sisältö ja päivämäärä, valmista! On tärkeä muistaa että valmistettu liha tulisi pakastaa ja sulattaa ainoastaan yhden kerran.

Jouluaaton illallinen

Tee ostokset paikallisesti

Viimeiseksi, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, seuraava askel mitä voit tehdä ekologisempaan jouluun, on se että teet ruokaostokset niin paikallisesti kuin mahdollisesti. Tämä koskee kaikkea vihanneksista lihatuotteisiin!

Kun ostat paikallisesti, se tarkoittaa vähemmän ruokakilometrejä tai keinotekoisten kypsytysmenetelmien käyttöä. Lihan ostaminen paikalliselta maanviljeliältä tarkoittaa yleensä myös sitä, että eläimiä on kohdeltu mukavammin ja he ovat eläneet parempaa elämää. Investointi luomukalkkunan hankintaan tarkoittaa, että et vain auta ympäristöä, vaan saat myös maukkaamman tuotteen!

Ostokset paikallisesti tarkoittaa myös sitä, että voit kävellä tai pyöräillä määränpäähäsi, jos mahdollista. Ymmärrämme, että shoppailu voi olla raskasta, etkä välttämättä pysty kulkemaan pitkiä matkoja kävellen, joten voit myös järjestää kimppakyydin ystävien, perheen tai naapurien kanssa.

Joulukuusi

Sitten paljon odotettuun joulukuuseen! Joulukuusen pystyttäminen ja koristeleminen on lapsille aina jännittävä tapahtuma lapsille. Mutta, oletko koskaan pysähtynyt ja miettinyt, mikä on kaikista ympäristöystävällisin vaihtoehto joulukuusista? Siinä missä muovin välttämisellä ja luonnonkuusen suosimisella on hyötyjä, on muutama asia joita tulisi huomioda kaikkein kestävimmän päätöksen tekemiseksi.

Muovikuusikeskustelu

Jos perheelläsi jo on muovikuusi, varmista että se on käytössä vähintään 10 vuotta. (Tiede-lehti). Valitettavasti, monet muovikuuset ovat valmistettu PVCstä, joka on vaikea hävittää kunnolla. (Greenpeace Canada). Jos olet ostamassa uuden muovikuusen, punnitse vaihtoehtosi tarkasti ennenkuin päädyt ostamaan tekokuusen, sillä muovin valmistus on varsin haitallista ympäristölle.

plastic christmas tree

Ekologisen joulukuusen löytäminen

Jos haluat mieluummin aidon joulukuusen, sinun on pidettävä mielessä muutamia asioita jotta tämä joulu olisi todella vihreä! Jos aiot kaataa oman puusi, muista tutustua alueesi säädöksiin ja että sinulla on asianmukainen lupa. Varmista lisäksi, että et häiritse luonnoneläimiä prosessin aikana.

Jos päätät ostaa kasvatetun kuusen, varmista että joulukuusen kasvattajalla on FSC-sertifikaatti, mikä takaa sen että kuusi on vastuullisesti kasvatettu. Sen lisäksi on tärkeä tietää jos kasvattaja on käyttänyt torjunta-aineita. Joulukuusiviljelmät johtavat myös luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen monoviljelyn vuoksi.

aito joulukuusi

Tämän takia on tärkeä että teet hieman tutkimustyötä lähistösi kuusiviljelmistä ennen kuin valitset joulukuusesi tänä vuonna. Monella paikkakunnalla jäteasemat kierrättävät joulukuuset joulun jälkeen jäteasemalle jossa ne poltetaan niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Varmista oman paikkakuntasi kierrätysohjeet hävittääksesi joulukuusen oikeaoppisesti.

Ympäristöystävälliset joulukoristeet

Ympäristöystävällinen ei tarkoita sitä että sinun on oltava askartelumestari, se voi olla yksinkertaista ja helppoa. Ensimmäinen asia minkä voit tehdä, on käyttää edellisvuosien koristeita mitä sinulla mahdollisesti jo on! Monet unohtavat kuinka paljon koristeita heillä itseasiassa jo on, ja miltä ne näyttävät. Pengo varastostasi ja katso mitä sinulla jo on.

Kirpputoreilta voit myös löytää kaikenlaisia joulukoristeita. Ostamalla käytettyjä koristeita, et ole ainoastaan ympäristöystävällinen, vaan säästät samalla myös rahaa!
Voit myös käyttää luonnosta löytyviä koristeita, kuten pudonneita lehtiä, havuja ja käpyjä. Laita koristeet kompostiin käytön jälkeen.

jouluaaton illallinen

Jouluvalot luovat ihanaa tunnelmaa kotiin pimeänä vuodenaikana. Käytä LED-valoja, jotka vievät jopa 80% vähemmän sähköä, joten ne kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän.

LED jouluvalot

Koristaaksesi kodin joulutunnelmaan, heittäydy luovaksi! Yritä esimerkiksi tehdä zero waste-viirejä. Kiinnitä naruun kuivattuja sitrushedelmiä tai popkorneja, ja ripusta viiri seinälle, kattoon, tai vaikka joulukuuseen. Viirit ovat sekä hauskoja että ympäristöystävällisiä ja juhlallisia koristeita kotiin!
jouluviirit kuivatetuista hedelmistä

Ympäristöystävällisen joulun ei tarvitse olla kallis tai vaatia sen enempää työtä kuin tavallinen joulu, se vain tarkoittaa laatikon ulkopuolista ajattelua ja kestävämpien valintojen tekemistä.


Etsitkö hauskaa jouluista tekemistä perheellesi tänä vuonne? Katso nämä jouluiset askarteluvinkit, reseptit ja puuhat

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi