10 parasta kotikonstia lapsen flunssaan hoitoon
Etsi lastenvahti- tai lastenvahtityö tai pysy ajan tasalla uusimpien lastenhoitovinkkien kanssa!
Aloita tänään ilmaiseksi.
AloitaEtenkin talvikautena tuntuu siltä että lapset jatkuvasti ovat flunssakierteessä. On normaalia että lapsi sairastaa jopa 6-8 flunssaa vuodessa. Tavallinen flunssa lapsilla on yleensä lieväoireinen ja paranee usein itsestään reilussa viikossa, yskä voi kuitenkin jatkua pidempään. Flunssan oireisiin kuuluu kurkkukipu, nuha, tukkoinen nenä, yskä, ja joskus lievä kuume. Mutta miten helpottaa lapsen oloa kotikonstein? Keräsimme tähän 10 parasta ja hyväksi todettua kotikonstia jolla voi lieventää lapsen flunssa oireita ja nopeuttaa paranemista.
Höyryhengitys
Höyryhengitys auttaa aukaisemaan hengitystiet, irrottaa lapsen keuhkoissa olevaa limaa, ja tekee näin hengittämisestä helpompaa ja auttaa erityisesti limaiseen yskään. Pienen lapsen kanssa turvallisin tapa höyryhengitykseen on mennä kylpyhuoneeseen, laskea kuumaa vettä hanasta ja oleskella hetki höyryisessä kylpyhuoneessa rauhallisesti hengittäen. On myös saatavilla erityisesti höyryhengitykseen tarkoitettuja höyryhengityslaitteita. Höyryhengitys onnistuu myös kattilan ja pyyhkeen avulla, mutta silloin on oltava erityisen varovainen kuuman veden kanssa. Veteen voi myös lisätä eteerisiä öljyjä kuten rosmariinia tai eukalyptusta, joilla on todettu vaikutus lieventämään tukkoisuutta.
Hunaja yskään
Hunaja voi helpottaa lapsen yskää, sillä sillä on paljon antibakteerisia, tulehdusta lievittäviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Hunajaa annetaan 1-2 tl ennen nukkumaanmenoa joko sellaisenaan tai sekoitettuna esimerkiksi veteen tai (kofeiinittomaan) teehen. Alle 1-vuotiaille lapsille ei saa antaa hunajaa, sillä se voi sisältää Clostridium botulinum- bakteerin itiöitä, jotka voivat sairastuttaa alle 1-vuotiaan lapsen.
Nukkuma-asennon korottaminen
Lapsen tukkoisuus ja yskä pahenevat yleensä makuuasennossa. Kohota lapsen sängynpäätyä tai laita tyynyjä pään ja selän alle niin että lapsi on puoli-istuvassa asennossa. Muista että vauvan sänkyyn ei suositella ylimääräisiä tyynyjä tai korokkeita tukehtumisvaaran takia, silloin on hyvä laittaa pieni koroke patjan alle.
Pilkottu sipuli makuuhuoneeseen
Sipuli sisältää paljon luontaisia antihistamiineja jotka vähentävät hengitysteiden tulehduksia. Lapselle voi kuitenkin olla vaikeaa saada syötettyä sipulia, mutta myös raa`asta sipulista erittyvät eteeriset öljyt ovat oiva apu sekä yskään että tukkoisuuteen.
Pilko sipuli pieniksi paloiksi ja laita esimerkiksi avoimeen astiaan tai sukkaan lapsen sängyn viereen.
Kuuma kylpy
Kuuman kylvyn teho perustuu höyryhengityksen tavoin höyryjen limaa irroittavaan tehoon. Lämpimällä kylvyllä on myös lihaksia rentouttava vaikutus, ja voi auttaa lasta rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa. Jos lapsella on korkea kuume, haalea kylpy voi taas auttaa laskemaan lapsen lämpöä. Älä koskaan jätä lasta kylpyyn ilman valvontaa!
Suolavedellä kurlaaminen
Suolavesi desinfioi suuta ja nielua, joten se auttaa kurkkukipuun ja erityisesti kuivaan yskään. Tämä luontaiskeino toimii vanhemmilla lapsilla, jotka pystyvät kurlaamaan liuosta kurkussaan nielemättä sitä. Suolavesiliuos valmistuu helposti sekoittamalla noin teelusikallinen suolaa vesilasiin. Neuvo lasta kurlaamaan suolavettä kurkussa, ja sitten sylkemään liuoksen ulos. Suolavedellä voi kurlata useamman kerran päivässä kunnes oireet lievittyvät.
Riittävä juominen
Kipeä lapsi tarvitsee normaalia enemmän nestettä, joten varmista että lapsella on kokoajan juotavaa kuten vettä, mehua tai teetä saatavilla. Erityisesti huoneenlämpöiset tai lämpimät juomat ovat hyviä helpottamaan oireita kuten kurkkukipua, vilunväristyksiä ja väsymystä. Nesteytys auttaa tukkoisuuteen, sillä mitä enemmän lapsi juo, sitä juoksevampaa hengitysteiden lima on. Riittävä nesteytys ehkäisee myös nestehukkaa.
C-vitamiinipitoiset ruuat
Flunssaisen lapsen kannattaa suosia C-vitamiinipitoisia ruokia, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja edesauttavat parantumista. Runsaasti C-vitamiinia sisältävät esimerkiksi parsakaali,ruusukaali, paprika, sitrushedelmät, mango, ananas, ruusunmarja, tyrni ja mustaherukka.
Lepo
Kipeä lapsi tarvitsee mahdollisimman paljon lepoa, ja liikaa rasitusta on vältettävä. Anna lapselle mahdollisuus ottaa rauhallisesti lukemalla kirjoja, katsoa elokuvia, kuunnella musiikkia, piirtämällä jne. Läheisyys, silittäminen ja hellittely ovat myös tärkeitä lapsen ollessa kipeä. Jos lapsi jaksaa leikkiä, se on hyvä merkki, eikä sitä tarvitse estää.
Flunssajuoma
Yhdistä superaineet sitruuna, inkivääri ja hunaja, ja tee niistä lapselle flunssajuoma joka auttaa immuunipuolustusta taistelemaan virusta vastaan, ja kohentaa oloa välittömästi.
Milloin lapsen kanssa lääkäriin?
Monet vanhemmat miettivät milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin kun lapsi sairastaa. Lapsen ollessa kipeä tärkeintä on seurata lapsen yleisvointia. Jos lapsi on kohtuuttoman väsähtänyt ja voimaton, on aina syytä ottaa yhteyttä lääkäriin hoitotarpeen arviointia varten. Muita syitä ottaa yhteyttä lääkäriin lapsen sairastaessa on mm.:
- Lapsella on korkea kuume
- Lapsen kuume kestää yli viisi vuorokautta
- Kuume laskee, mutta nousee uudestaan
- Flunssa ei parane kahdessa viikossa
- Lapsi on kivulias eikä saa nukuttua öisin
- Lapsella on hengitysvaikeuksia tai hengitys vinkuu
- Silmät rähmivät
- Kuumeisella lapsella on korvakipua, virtsavaivoja, päänsärkyä tai vatsavaivoja
- Lapselle ilmestyy selittämättömiä mustelmia
Huom. Alle 3kk. lapsi tulisi aina viedä lääkäriin jos kuume nousee yli 38 asteen!