Miten hoitaa pientä vauvaa tai taaperoa

Miten hoitaa pientä vauvaa tai taaperoa

Kirjoittanut: Babysits, 4 min lukuaika

Jaa:

Kun lapsi osaa kommunikoida tarpeistaan ja haluistaan puheella, lastenhoitajan on helppo ymmärtää häntä. Pienen vauvan tai taaperon hoitaminen eroaa isomman lapsen hoitamisesta koska pieni lapsi ei vielä voi ilmaista tarpeistaan puheella. Siinä missä vauvan äiti tai isä voivat vaistoa mitä vauva haluaa, tämä voi olla vaikeaa varsinkin uudelle lastenhoitajalle. Ennen kuin menet hoitamaan pientä lasta, muista käydä ainakin nämä asiat läpi:

Vaipan vaihto

Lapset oppivat kuiviksi eri aikoihin, mutta yleensä vaippaa käytetään ainakin 2-3 ensimmäistä vuotta. Vaippoja on kertakäyttöisiä ja kestovaippoja, ja joissain vaipoissa on kosteusindikaattori, joka kertoo milloin vaippa on vaihdettava. Vaipanvaihdon tarve vaihtelee, mutta kakkaamisen jälkeen kannattaa vaihtaa vaippa mahdollisimman pian, sillä kakka vaipassa voi ärsyttää herkkää ihoa. Vilkkaalle taaperolle paras vaihtoehto kertakäyttövaipoista on yleensä housuvaippa, kun taas pienelle vauvalle sopii parhaiten teippivaippa. Pyllyn pesuun voi käyttää vesipesua, pyyhettä tai kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä. Kuivaamisen jälkeen voi olla tarpeen laittaa ihoa suojaavaa ja hoitavaa voidetta tai talkkia. Selvitä vanhempien kanssa miten heidän perheessä hoidetaan vaipanvaihto, jotta selviät tilanteesta sujuvasti.

Potalla käyminen

Vaikka lapsi on jo oppinut kuivaksi ja käymään potalla, voi olla että hän ei osaa vielä ilmaista milloin hätä iskee. Vie lapsi potalle aina ruokailun jälkeen, ennen ulkoilua, tai kun epäilet että lapsella on tarve. Varmista että potta on esillä, jotta lapsi itse näkee ja osaa mennä siihen istumaan jos hätä tulee. Älä rankaise lasta jos vahinkoja sattuu, vaan opasta lasta käymään useammin potalla. Jos lapsi ei malta istua potalla, ota mukaan lelu tai lue kirjaa istumisen ajan.

Ruokailu

Alle 1- vuotiaan pääasiallinen ravinnonlähde on maito, joka voi olla joko äidinmaito tai äidinmaidonkorvike. Pienen vauvan maito täytyy lämmittää sopivan lämpöiseksi joko vesihauteessa tai pullonlämmittimessä. Useimmat vauvat aloittavat kiinteiden ruokien maistelun jo 4-6kk iässä. Kiinteiden ruokien maistelu voi tapahtua joko soseilla tai sormiruokailulla, tai molempia tapoja yhdistellen, mutta ei kuitenkaan samalla aterialla. Taaperon ruokailu voi olla joskus hermoja koettelevaa, mutta yritä tehdä ruokailuhetkestä mukava tapahtuma, ja näytä lapselle esimerkkiä syömisessä. Pienellä lapsella voi olla ruokarajoituksia tai allergioita, joten on tärkeää että olet näistä tietoinen. Älä koskaan anna vauvalle tai taaperolle syötävää, josta et ole täysin varma että on heille sopivaa. Ensiapuohjeiden kertaus on myös paikallaan, jotta osaat itsevarmasti toimia jos esimerkiksi ruokapala jää kurkkuun.

Nukkuminen

Pieni lapsi tarvitsee paljon unta, ja riippuen lapsen iästä, lapsi voi nukkua yhdet tai useammat päiväunet. Varaa sekä ennen päiväunia että yöunia hetki rauhoittumista, ja yritä seurata samoja rutiineja aina ennen nukkumaanmenoa. Monet vauvat nukkuvat mielellään päiväunet ulkona vaunuissa tai rattaissa. Jos ulkona on liian kylmä, tai kova helle, vaunuihin nukuttamista voi kokeilla myös sisällä. Pääsääntöisesti lapsen voi antaa nukkua rauhassa unet kunnes herää, mutta varmista vanhemmilta jos he toivovat että unirytmi seuraa tiettyä aikataulua. Anna lapselle mukaan nukkumiseen tuttu pehmolelu tai unirätti, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi myös lastenhoitajan nukuttaessa.

Leikit ja vuorovaikutus

Jo syntymästä lähtien vauvat nauttivat leikkimisestä, mutta leikkiminen on rauhallista ja tapahtuu pienissä annoksissa. Laulut, lorut, ja aikuisen eri ilmeet ovat yleensä mielenkiintoisia. Pieni vauva kiinnostuu ympärillä olevista asioista ja aikuinen voi kertoa hänelle mitä kaikkea ympäristöstä löytyy. Lelut joista lähtee hauskaa ääntä, tai tuntuu pehmeältä käsissä, ovat hyviä stimuloimaan vauvan aisteja. Taaperon kanssa leikkiminen on jo monipuolisempaa, ja taapero voi viihtyä leikkien useita tunteja. Valvo aina pienen lapsen leikkejä, sillä lapsi voi keksiä hetkessä vaikka mitä. Takuuvarmoja viihdyttäviä leikkikaluja kaikenikäisille pienille lapsille ovat pallot, rakennuspalikat, pehmolelut ja kirjat. Varmista aina että leikit ja leikkikalut ovat turvallisia. Vauvat ja taaperot rakastavat laittaa kaiken suuhunsa, joten on tärkeää että leluista ei irtoa pieniä osia jotka voivat jäädä kurkkuun.

Kylvetys tai suihku

Vauvoille ja taaperoille sattuu ja tapahtuu. He leikkivät mullassa ulkona, syövät niin että ruokaa löytyy hiuksissa asti, kakkaavat niin että vaippa pettää...Vaikka lastenhoitovuoroosi ei kuuluisi kylvettämistä, voit joutua tilanteeseen jolloin pieni lapsi on pestävä. Vauvalla on yleensä oma kylpyamme, johon laitetaan kädenlämpöistä vettä (37 astetta). Vettä ei tarvitse olla kuin 10cm, ja yleensä vauvan pesuun riittää pelkkä vesi. Pidä vauvaa tukevasti käsivarsilla ja etene pesemällä ylhäältä alaspäin. Joskus pesuun voi huuhtelu käsienpesualtaassa. Kun vauva on tarpeeksi iso istumaan tai seisomaan, suihku voi olla helpompi vaihtoehto. Lapsi voi istua suihkujakkaralla tai seistä suihkussa. Ota mukaan kylpyleluja, muovimukeja tai kippoja, niin kylpyhetkestä tulee hauska. Kuivaa lapsi suihkun tai kylvyn jälkeen nopeasti ja huolellisesti, ja pue vaatteet päälle ettei lapsi vilustu.

Lasten hoitaminen on aina vastuullinen työ, mutta erityisen vastuullista se on silloin kun kyseessä on pieni lapsi. Pienen lapsen hoitaminen voi kuitenkin olla todella palkitsevaa, ja on ihana nähdä kuinka nopeasti lapsi voi kiintyä hoitajaansa. Lapsi tunnistaa turvallisen ja lämminsydämisen hoitajan, eikä arastele näyttää sitä - hymy tai pienet sormet tarrattuna omaan- mikä voisikaan olla parempi palkinto!