5 ongelmaa jota voit kohdata lasten kanssa - ja miten selvittää ne

5 ongelmaa jota voit kohdata lasten kanssa - ja miten selvittää ne

Kirjoittanut: Babysits
4 min lukuaika

Sekä vanhemmat että lastenhoitajat voivat joskus joutua vaikeaan tilanteeseen lasten kanssa. Olipa se sitten hankala aihe kuten kiusaaminen tai tavaroiden jakamisen opettelu, tämä artikkeli auttaa sinua löytämään ratkaisun muutamaan eri tilanteeseen. Toivotamme sinulle hauskaa lukemista, ja toivomme että seuraavassa “tilanteessa” muistat tämän jutun ja saat näistä vinkeistä apua.

Aiheena kiusaaminen

Etenkin kun lapset siirtyvät turvallisen kodin ulkopuolelle, kuten päiväkotiin tai kouluun, heitä on vastassa useita, myös epämiellyttäviä aiheita. Yksi niistä on kiusaaminen. Vaikka huoltaja tai lapsenvahti olisi kuinka ymmärtäväinen ja lapsesta huolehtivainen, voi tulla se päivä jolloin lapsi tulee puistosta sanoen “Aada sanoi että Miia on outo, ja sen takia en halua enää leikkiä hänen kanssaan”. Tämä voi tehdä täysin sanattomaksi, ja voi pistää miettimään mitä olet tehnyt väärin. On tärkeä muistaa, että tällaisiin tilanteisiin et pysty vaikuttamaan itse. Lapsi yrittää yksinkertaisesti sopeutua toisiin lapsiin tai normeihin, mikä on normaalia lapsille. On parasta kysyä lapselta miksi toinen lapsi on hänen mielestä outo, ja sitten selittää miten asia on, ja kannustaa lapsi leikkimään Miian kanssa kuitenkin. Ja kaikista tärkein, näytä aina esimerkkiä! Jos lapsi kuulee samanlaisia asioita sinusta, hän ajattelee että se on normaalia ja hyväksyttävää.

Apua, lapseni ei halua jakaa

Toisin kuin yleisesti luullaan, tämä ongelma ei ainoastaan ole ainoiden lasten jotka eivät ole tottuneet jakamaan lelujaan tai muita tavaroita sisarustensa kanssa. Myös sisaruksilla, tai päiväkodissa ja koulussa, jakamisesta voi tulla iso ongelma ja keskustelunaihe. Vastaus tähän ongelmaan on tietenkin että kaikkien lasten tulisi aina jakaa kaiken muiden kanssa. Mutta onko tämä todella realistista? Teemmekö me aikuisetkin niin? Loppujen lopuksi, emme mekään halua jakaa viimeistä palaa lempikakustamme. Tämän takia tulisi punnita missä tilanteissa jakaminen on sopivaa, ja missä ei. Jos lapsi on esimerkiksi saanut syntymäpäivälahjaksi uuden lelun, ehkä ei ole tarpeen ensimmäisenä päivänä jakaa se muiden kanssa. Yksi loistava vinkki joka toimii melkein aina, on käskeä lapsen odottaa hetken aikaa kunnes toinen lapsi ei ole enää niin kiinnostunut siitä tietystä lelusta. Yleensä tämä kestää vain muutaman minuutin, ja ongelma on jo ratkennut itsestään.

Mielikuvituksettomat päivät

Tämä on varmasti tuttua kaikille. Olitpa sitten lapsen kanssa tai ilman, tulee päiviä jolloin olet täysin mielikuvitukseton ja et keksi mitään tekemistä. Me Babysitsillä olemme jo varautuneet siihen! Katso vaikka Yhteisön Voimavaroista hauskaa tekemistä sadepäiville! Sen lisäksi netistä löytyy hakemalla tuhansia aktiviteettejä tylsiin päiviin.

Lapsi alkaa puremaan tai sylkemään

Lapsilla voi tulla kausia, erityisesti kolmen ikävuoden jälkeen, jolloin lapsista voi tulla uhmakkaita, ja voi olla että he alkavat lyömään, puremaan tai sylkemään vanhempia, sisaruksia, kavereita tai lastenhoitajaa.
Tässä tilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena, mutta tehdä ehdottoman selväksi että tällainen ei voi jatkua, ja tämä käytös ei ole hyväksyttävä. Kerro myös että sinua sattuu kun lapsi lyö tai potkii, se auttaa lasta oppimaan seuraukset heidän käytöksestään. Yritä auttaa lasta tunnistamaan tunteensa, ja tarjoa ratkaisua ongelmaan. Johdonmukainen käytös toimii erittäin hyvin. On myös tärkeää näyttää lapselle positiivista reaktiota kun lapsi rauhoittuu. Tämä voi olla joku pieni palkinto tai kauniita sanoja.

Äiti sanoi että saan!

Ei ainoastaan vanhemmat, vaan myös lastenhoitajat kuulevat tämän lauseen (olipa se sitten “äiti”, “isä”, “mummi”, tai kuka tahansa). Varsinkin jos olet melko uusi lastenhoitaja perheessä, etkä vielä ole täysin selvillä perheen säännöistä ja normeista, voi olla että lapset käyttävät tätä keinoa. Monet kasvatuksen asiantuntijat tosin uskovat että ei välttämättä ole huono asia että eri hoitajat antavat eri ohjeet. Periaatteessa lapsille on yleensä melko selvää mitä he saavat tehdä yhden hoitajan kanssa mutta ei toisen, ja he oppivat nopeasti hyväksymään sen. Sen lisäksi eri ohjeet voivat olla hyvää harjoitusta päiväkotiin tai kouluun. Siellä lapsilla on taas uusi hoitaja, opettaja tai päiväkotitäti, jonka sääntöjä heidän on noudettava. Mutta mitä ei saisi tapahtua, on kiistatilanteet eri huoltajien kesken lasten edessä. Kun kaikki noudattavat omia sääntöjään lasten kanssa, kunnioittaen muita huoltajia, eri säännöistä ja tavoista ei ole haittaa.

Kaikkiin vinkkeihin pätee sama perussääntö: yritä muistaa miten itse tunsit vastaavassa tilanteessa, tai miten halusit että tilanne ratkaistaan. Varsinkin jos olet nuori lastenhoitaja ja oma lapsuutesi ei ole kovin kaukana, voit helposti palata tilanteeseen ja ymmärtää miltä lapsesta tuntuu.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi