Lastenhoitaja, nanny tai perhepäivähoitaja - mikä on teidän perheelle sopivin hoitomuoto?

Lastenhoitaja, nanny tai perhepäivähoitaja - mikä on teidän perheelle sopivin hoitomuoto?

Kirjoittanut: Babysits, 4 min lukuaika

Jaa:

On todennäköistä että vanhemmat jossain vaiheessa elämää tarvitsevat lisäapua perheen ja työelämän yhdistämisessä. Lastenhoito eri muodoissa ei ainoastaan ole helpotus vanhemmille, vaan on myös hyödyllistä ja hauskaa lapselle joka luo muistoja ja kokemuksia toisten aikuisten seurassa. Aina perheellä ei ole lastenhoitoapua saatavilla omassa tukipiirissä, ja silloin on turvauduttava ulkopuoliseen lastenhoitoapuun. Mitä vaihtoehtoja, tai pikemminkin täydentäviä hoitomuotoja perinteiselle päiväkodille on olemassa? Kerromme tässä muutamista tavallisimmista lastenhoidon vaihtoehdoista, jotta voit pohtia mikä ratkaisu olisi paras juuri teidän perheelle.

Lastenhoitaja

Voit palkata lastenhoitajan sekä kertaluontoisesti että pitempiaikaisesti. Lastenhoitaja auttaa lasten kanssa esimerkiksi iltapäivisin ja iltaisin, tai viikonloppuisin kun vanhemmilla on menoja. Usein aikataulu on melko joustava, ja perhe sopii työtunneista ja työtehtävistä yhdessä lastenhoitajan kanssa. Lapsenvahti voi tulla perheen kotiin hoitamaan lasta, tai jos kyseessä on lyhyempi hoitovuoro, esimerkiksi puistoon.

Lastenhoitajan palkkaaminen sopii hyvin jos haluat olla joustava. Ehkä et tiedä tarkalleen kuinka paljon ja kuinka usein tarvitset apua. Voit myös palkata lastenhoitajan kotiin satunnaiseen tarpeeseen.

Nanny

Nanny eroaa lastenhoitajasta siinä, että yleensä nanny on palkattu pidemmäksi aikaa auttamaan perhettä, usein säännöllisesti ja useampana päivänä viikossa. Nanny auttaa yleensä myös muissa kevyissä kodinhoitotöissä, kuten ruuanlaitossa ja siivoamisessa. Usein nannyn työ on viedä ja hakea lapset koulusta tai päivähoidosta, sekä hoitaa lapsia iltaisin ja viikonloppuisin kun vanhemmat ovat kiireisiä. Nanny voi myös hoitaa nuorempia lapsia perheen kotona päivisin muun päivähoidon sijaan. Voi olla että perhe palkkaa nannyn myös mukaan esimerkiksi lomamatkoille.

Nanny sopii sinulle joka tiedät että tulet tarvitsemaan aika paljon säännöllistä apua viikossa. Voit luoda viikko- tai kuukausiaikataulun johon sekä sinä että nanny sitoudutte pidemmäksi aikaa. Sinulle on tärkeää että henkilö jonka palkkaat on valmis lupaamaan että hän pysyy perheessänne pitkän ajan.

Au pair

Au pair on ulkomainen lastenhoitaja joka auttaa lapsiasi tutustumaan uuteen kulttuuriin tai toiseen kieleen. Au pair on nuori henkilö toisesta maasta, joka asuu perheen kodissa ja auttaa lastenhoidossa sekä kevyissä kodinhoitotehtävissä. Tarkoituksena on että au pair saa kansainvälistä kokemusta ja voi oppia suomen kieltä ja kulttuuria. Jos haluat palkata au pairin toisesta maasta sinun on noudatettava tiettyjä ohjeita. Au pairin on oltava 18-30 vuotias, hän saa enintään työskennellä 25 tuntia viikossa, ja perheen on tarjottava hänelle ylläpito ja asuminen. Maahanmuuttoviraston sivuilta voit lukea enemmän tietoa au pairin palkkaamisesta.

Vanhemmat- auttavat- vanhempia

Vanhemmat-auttavat- vanhempia, on niin kuin nimi kertoo, äitejä tai isejä jotka hoitavat omien lastensa lisäksi myös muiden lapsia. Kyseessä ei siis ole koulutettuja lastenhoitajia, vaan vanhempia jotka työskentelevät joko osa-aikaisesti tai kokoaikaisesti hoitamalla lapsia. Usein kyseessä on vanhempi joka hoitaa lapsensa kotona, ja ottaa vastaan yhden tai useamman lapsen hoitoon, päiväkodin tai koulun ohella.

Vanhemmat- auttavat- vanhempia on hoitomuoto jossa voit olla varma että henkilö joka hoitaa lapsesi on tottunut lapsiin. Lapset saavat seurustella ja leikkiä toistensa kanssa, mikä on hyväksi heidän kehitykselle ja sosiaalisiin taitoihin.

Varamummo tai varavaari

Varamummo tai varavaari on hieman vanhempi lapsenvahti jolla on arvokasta elämänkokemusta ja mahdollisesti myös kokemusta omista lapsista tai lapsenlapsista. Usein vara-isovanhempi on jo eläkkeellä oleva vanhempi henkilö joka rakastaa lapsia. Vanhempi lastenhoitaja on usein lämmin ja turvallinen hoitaja lapselle.

Vara-isovanhempi ei ainoastaan toimi lapsenvahtina, vaan voi monesti myös olla lisätukena esimerkiksi tuoreelle äidille tai isälle. Varamummo on vähän kuin nanny, ja sopii hyvin perheelle joka haluaa säännöllistä helpotusta arkeen.

Perhepäivähoitaja tai ryhmäpäiväkoti

Perhepäivähoitaja on henkilö joka hoitaa pientä lapsiryhmää omassa kodissaan, tai muussa siihen tarkoitetussa tilassa. Perhepäivähoitaja voi työskennellä joko kunnan palveluksessa tai yksityisenä ammatinharjoittajana. Yksityinen perhepäivähoitaja työskentelee yleensä omassa kodissaan joka on tehty sopivaksi lastenhoidolle. Ryhmäperhepäivähoidossa kaksi tai kolme ryhmäperhehoitajaa vastaa lasten hoidosta ja kasvatuksesta ja hoitopaikkana on kunnan osoittama ryhmäperhepäiväkoti.

Perhepäivähoito sopii erityisesti pienille lapsille, tai täydentävänä hoitomuotona päiväkodin tai koulun ohelle. Lapset oppivat vuorovaikutusta seurustellessa ja leikkiessä muiden lasten kanssa, ja koska hoitajilla on vain muutama lapsi hoidettavana, kaikille riittää huomiota.

Toivottavasti nämä eri hoitomuotojen esittelyt antavat apua valitsemaan juuri teidän perheelle sopivin vaihtoehto. Perheiden tarpeet ovat erilasia, ja joillekin täydellinen lastenhoitaja tai perhepäivähoitaja voi olla toiselle perheelle täysin epäsopiva. On luonnollista käyttää paljon aikaa ja tutkia eri vaihtoehtoja, ennenkuin päätös hoitomuodosta on tehty. Jos sinulla on lastenhoitaja haussa, onnea etsintään!