4 Hauskinta leikkiä ulkona

4 Hauskinta leikkiä ulkona

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Onko ulkona hyvä sää? Miksi et sitten veisi lapsia ulos leikkimään? Lapset kyllästyvät helposti jos viettävät koko päivän sisällä. Hyvä sää tarkoittaa erinomaista mahdollisuutta viedä lapset ulos haukkaamaan raitista ilmaa. Pihalla avoin tila antaa lapsille mahdollisuuden leikkiä ja pelata aktiivisemmin, ja sitä kautta pitää heidät onnellisina, terveinä ja mikä tärkeintä: viihdytettyinä! Toinen erinomainen etu jonka pihaleikit tarjoavat, on se, että lapset saavat ulkona mahdollisuuden purkaa energiaansa. Lapset voivat viettää pihalla helposti tuntikausia kyllästymättä ilman leluja, ja sinustakin saattaisi olla hauskaa liittyä mukaan lasten leikkeihin. Listasimme alle muutamia esimerkkejä pihaleikeistä, joita voitte yhdessä leikkiä ulkona.

Possu keskellä (piggy in the middle)

Possu keskellä on hauska pallopeli usealle lapselle (tarvitset vähintään 3 pelaajaa). Pelissä käytetään yhtä palloa ja yksi pelaajista on ”possu”. Ennen pelin alkua muut pelaajat muodostavat ympyrän “possun” ympärille. Tarkoituksena on heittää pallo toiselle pelaajalle ilman, että ”possu” saa pallon haltuunsa siinä välissä. Toisin sanoen pelaajat heittävät palloa toisilleen ja ”possu” yrittää keskeyttää heiton. Jos ”possu” onnistuu kaappaamaan pallon, niin siitä pelaajasta, joka heitti pallon, tulee uusi ”possu”.

Pelistä voi tehdä hauskemman ja haasteellisemman lisäämällä palloja tai ”possuja”, mutta silloin myös pelaajia on oltava enemmän.

Tarvitset:

  • Pallon

Ruutuhyppely

Ruutuhyppely on hauska peli, jota voi pelata jalkakäytävällä tai muulla asfaltilla. Tarvitset värikkäitä liituja, jotta lapset voivat piirtää niillä maahan kuvion, joka muodostuu noin kymmenestä neliöstä. Viimeinen neliö on tyypillisesti kotipesä. Kun kuvio on valmis, heitä pieni kivi yhdelle neliöistä. Pelin tarkoituksena on loikkia kuvion läpi jalkoja vuorottelemalla niin, että yhdessä neliössä on vain yksi jalka kerrallaan. Pelaajan on tarkoitus mennä kuvio loppuun saakka ja poimia matkalla kivi. Jalkojen täytyy pysyä linjojen sisäpuolella, ja jos ne koskettavat linjoja, tai jos pelaaja menettää tasapainonsa niin hänen vuoronsa on ohi. Jos pelaaja onnistuu läpäisemään kuvion, seuraavalla kierroksella hän saa heittää kiven valitsemalleen uudelle neliölle ja hakea kiven uudelleen.

Tarkoituksena on, että ensimmäinen pelaaja heittää ja hakee kiven jokaiselta neliöltä. Jos menetät vuorosi, voit jatkaa myöhemmin siitä mihin jäit.

Lapset voivat myös taiteilla värittämällä kuvioon erilaisia värejä, muotoja tai piirtämällä sinne kuvia!

Tarvitset:

  • Pihaliituja
  • Pienen kiven

Hyppynaru

Tätä peliä pelataan useamman pelaajan kesken. Kaksi pelaajista pyörittää hyppynarua päistä (samaan suuntaan!) ja kolmas pelaaja hyppää narun yli. Lapset voivat myös pelata keskenään. Jos pelaajia on enemmän kuin neljä, vuoroja voi vaihtaa esimerkiksi silloin, kun hyppivä pelaaja osuu naruun. Hyppynarun kanssa hyppiminen on erinomaista aerobista liikuntaa!

Tarvitset:

  • Hyppynarun

Jalkapallo pullon kanssa

Jalkapalloon pullojen kanssa tarvitaan ainakin kolme pelaajaa ja pelaamiseen soveltuva kenttä. Jokainen pelaaja täyttää muovipullon vedellä ja asettaa sen ilman korkkia minne tahansa kentälle. Pelaajat kerääntyvät keskelle kenttää ja muodostavat ympyrän pallon ympärille niin, että jokainen pelaaja on vähintään 10 askeleen päässä pallosta. Signaalin jälkeen pelaajat yrittävät saada pallon hallintaan. Kun pelaajalla on pallo hallinnassa, hänen on yritettävä saada muiden pelaajien pullot kumoon pallolla. Pelin voittaa se pelaaja, jolla on eniten vettä jäljellä pullossa pelin päätyttyä. Aseta kymmenen minuutin ajastin puhelimeen. Peli päättyy kun aika loppuu ja silloin on aika katsoa, kenellä on eniten vettä jäljellä pullossa!

Tarvitset:

  • Yhden pullon per henkilö
  • Vettä
  • Pallon

Näiden ehdotusten lisäksi on olemassa myös paljon muita erilaisia ja hauskoja ulkoleikkejä. Muista suojata lapset auringolta aurinkovoiteella ja hatuilla, ja pitää heidät nesteytettyinä!