Miten voin auttaa kiusattua lasta?

Miten voin auttaa kiusattua lasta?

Kirjoittanut: Babysits
4 min lukuaika

Kiusaaminen on, ja tulee aina olemaan vaikea ja herkkä aihe. Tänä päivänä kun jopa pienimmät lapset liikkuvat netissä ja ovat yhteyksissä tuttuihin ja tuntemattomiin netin välityksellä, on vain vaikeampaa havaita ja kontrolloida lasten kiusaamista. Silmien sulkeminen kiusaamiselta, tai kiusaamisen vähättelyllä voi olla pitkään haitallisia vaikutuksia lapsen kehitykselle. Olemme koonneet muutamia varoitusmerkkejä miten tunnistaa kiusaaminen ajoissa, ja vinkkejä miten auttaa kiusattua lasta.

On olemassa monenlaista kiusaamista: se voi olla joko sanallista, tai ei-sanallista. Ei-sanallinen kiusaaminen sisältää väkivaltaa, kuten esimerkiksi potkimista tai lyömistä, ja siksi tämäntyyppistä kiusaamista on ehkä helpompi havaita ulkopuolelta. Lapsella voi olla mustelmia tai haavoja joihin ei ole loogista selitystä. Tästä huolimatta psyykkisellä väkivallalla voi olla pahempia seurauksia pidemmällä aikavälillä. Sanallinen kiusaaminen tapahtuu usein sosiaalisessa mediassa ja muissa verkkoalustoilla, kuten esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissa, Whatsapissa, tai vaikka ihan tavallisten tekstiviestien välityksellä. Mikä on erityisen vaarallista nettikiusaamisen kanssa on se, että kiusaaja usein uskaltaa sanoa asioita joita he eivät ikinä oikeassa elämässä uskaltaisi sanoa, varsinkin kun anonyyminä oleminen on niin helppoa.

Kuka tulee kiusatuksi ja miksi?

Kuka tahansa voi tulla kiusatuksi, ja sen lisäksi kiusaaminen on myös äärimmäisen helppoa piilottaa muilta. Siksi voi joskus kestää todella kauan ennen kuin kukaan huomaa että lasta kiusataan, tai että hänellä ei ole kavereita. Vaikka kuka tahansa voi olla kiusattu, ehkä herkkä, ujo tai huonon itsetunnon omaava lapsi voi olla helpompi kohde kiusaajalle. Kiusatuksi voi myös joutua lapsi joka koetaan hieman erilaiseksi, tai hänellä vaikka on kiinnostus tai harrastus joka eroaa muiden “kavereiden” mielenkiinnosta, ja siksi voi olla vaikea hyväksyä. Jotkut lapset voivat tulla kiusatuksi ulkonäöstänsä tai perheestänsä tai taustasta. Olipa syy kiusaamiseen mikä tahansa, on tärkeä saada lapsi ymmärtämään että syy ei ikinä ole kiusatussa lapsessa. Kiusaaminen ei ole ikinä hyväksyttyä mistään syystä, ja vastuu on aina kiusaajalla, ei kiusatulla.

Miten voi havaita kiusaamista?

Vaikka kiusaamista voi olla vaikea havaita, on muutamia merkkejä jotka voivat paljastaa sen. Kaikki lapset reagoivat tietenkin eri lailla, mutta seuraavat muutokset käyttäytymisessä tulisi saada hälytyskellosi soimaan:
Selittämätön aggressiivisuus: lapsi joka tulee kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti, tulee usein vihaiseksi muita kohtaan, vaikka tällä ei olisi mitään tekemistä kiusaamisen kanssa. Tunteistansa kertomisen sijasta, ne ohjautuvat aggressioihin perheenjäseniin ja kavereihin. Voi myös olla että he altistavat toisia samantyyppiseen kiusaamiseen josta he itse kärsivät.
Eristäytyminen: Lapsi joka tulee kiusatuksi voi tulla epävarmaksi ja pelätä ulos menemistä ja aktiviteetteja muiden ihmisten kanssa. Usein tämä johtuu pelosta tulla uudestaan kiusatuksi kodin ulkopuolella. Tämä taas voi johtaa siihen että lapsi vaikuttaa epäsosiaaliselta ja introvertiltä. Voi myös olla että lapsi ei halua enää lähteä kouluun tai päiväkotiin, jos kiusaaminen tapahtuu siellä.
Äkilliset muutokset käyttäytymisessä: Yhtäkkiä saatat huomata että lapsi käyttäytyy eri tavalla kuin ennen. Arvosanat saattavat heikentyä, lapsi on ärtynyt, tai hänellä on voimakkaita mielialanvaihteluita. Alakuloisuus tai itkuisuus voivat myös olla merkkejä kiusaamisesta.

Mitä voit tehdä jos epäilet että lasta kiusataan?

Kiusatun lapsen vanhemman tai muun läheisen ensireaktio on todennäköisesti viha ja suru. Kukaan ei toivo läheisellensä ja rakkaillensa sellaista kärsimystä ja ahdistusta jota kiusaaminen aiheuttaa. Mutta ennen kuin reagoit impulsiivisesti ja sanot jotain harkitsematonta on tärkeä miettiä seuraavia asioita:

  • Puhu lapsen kanssa. Aikuisen kanssa puhuminen on lapselle erittäin tärkeää tässä tilanteessa. Lapsen on tunnettava että aikuinen kuuntelee, jotta hän voi tuntea olonsa turvalliseksi. Älä koskaan tuomitse lasta, vaan tee selväksi että hän ei ole tehnyt mitään väärin. Kuuntele lasta, ja yritä ymmärtää todellinen ongelma ja kaikki pelot johon kiusaaminen liittyy.

  • Älä koskaan rohkaise käyttämään väkivaltaa. "Itsesi puolustaminen" tai vastaava neuvo ei auta lasta, päinvastoin. Väkivallan ratkaiseminen väkivallalla ei ole ratkaisu kiusaamiselle.

  • Jos kyseessä on lievempi muoto kiusaamisesta, voi olla hyvä idea jättää kiusaaminen huomiotta. Se voi ehkä kuullostaa luovuttamiselta, mutta totuus on että välinpitämättömyys on keino jota ei tulisi vähätellä. Lapset jotka kiusaavat saavat usein liian vähän huomiota, ja tuntevat siksi tarvetta provosoida muita lapsia korvaakseen tätä. Jos kiusaaja ei saa kiusaamisesta tätä huomiota, he lopulta antavat periksi. Riskinä on kuitenkin että he etsivät toisen uhrin ja jatkavat samalla tavalla. Tätä keinoa on siksi käytettävä varoen ja valvonnan alla.

  • Jos huomaat että kiusaaminen on vakavempaa, voi olla tarpeellista ottaa kolmas osapuoli mukaan. Riippuen missä kiusaaminen tapahtuu, se voi olla opettaja, valmentaja, tai muu vastuuhenkilö joka voi olla avuksi. Kysy näiltä henkilöiltä jos he ovat huomanneet jotain, ja kerro heille omat epäilyksesi ja huomiosi. Yritä kuitenkin välttää tarpeettoman riitatilanteen, tai perusteettomien syytösten esittämistä, ja ajattele sen sijaan että sinun on aloitettava keskustelu toisen aikuisen kanssa löytääksenne yhdessä ratkaisu ongelmaan.

Valitettavasti ei ole olemassa kultaista ohjetta jota voisi poimia esiin ja saada lapsen kiusaaminen loppumaan . Kaikkein tärkeintä on siksi että olet tietoinen siitä että kiusaaminen on olemassa, ja että se voi tapahtua useassa eri muodoissa, ja että lapset voivat reagoida siihen eri tavoilla. Yritä aina puhua lapselle, ja ennen kaikkea, kuuntele lasta. Kun lapseen luo hyvän keskusteluyhteyden, hän tuntee että hänestä pidetään huolta, ja olonsa turvalliseksi. Tämä toivottavasti johtaa siihen että hän jakaa pelkonsa ja huolensa kanssasi.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi