Torju ilmastonmuutosta

Torju ilmastonmuutosta

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Kansainvälinen Eath Day oli aikaisemmin yksi päivä, jolloin keskityimme hoitamaan planeettaamme ja olemaan erityisen ympäristöystävällisiä. Nykyään, kun sekä tiede että tutkimustulokset osoittavat kuinka käyttäytymisellämme voi olla erittäin haitallisia vaikutuksia, Earth Day on päivittäin mielessämme. Aikuisten lisäksi myös lapsilla on valtava vaikutus tietoisuuteen ja ympäristöystävällisen elämäntapaan. YK:n kehitysohjelma totesi tutkimuksessaan että lähes puoli miljoonaa nuorta ympäri maailmaa on ryhtynyt ilmastonmuutoksen torjumiseen pienten avustusohjelmien sekä kodeissa, kouluissa ja yhteisöissä toteutettavien hankkeiden kautta. Meillä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristön muutokseen jokapäiväisessä elämässämme, mutta jotkut saattavat silti miettiä, mitä juuri he voisivat tehdä tullakseen ekologisemmaksi? Ja mikä tärkeintä, miten siitä voisi tehdä hauskan kokemuksen myös lapsille?

Me Babysitsissä teimme listan yksinkertaisista mutta hauskoista ideoista joilla saat lapsesi innostumaan auttamaan pitämään maapallomme vihreänä!

1. Pyöräile kouluun tai töihin
Sen lisäksi, että polkupyörä ei päästä haitallisia hiilidioksidipäästöjä, se on myös hyväksi terveydelle. Lapset suosivat joskus sisälläoloa elektroniikkalaitteiden äärellä, mutta liikunta tulisi olla päivittäinen ohjelma.

2. Kasvata omat hedelmät ja vihannekset
Oman ruuan kasvattaminen opettaa lapsille elämänkaaresta, sekä miten hoitaa elävää organismia. Opettamalla heille miten kasvattaa jotain siemenestä voi myös auttaa heitä kehittämään hoitosuhteen kasviin, ja vastuullisuutta muista elävistä asioista.

3. Laita vesihana kiinni hampaidenpesun ajaksi
Tämä pieni kikka voi säästää sinulta lähes 12.000 litraa vettä vuodessa!

4. Sammuta valot kun et ole huoneessa
Valojen sammuttaminen voi auttaa säästämään sekä energiaa että rahaa. Voit tehdä siitä hauskan haasteen, joka kerta kun lapsi huomaa valon päällä tyhjässä huoneessa, laitat kolikon säästöpossuun!

5. Poimi roskia
Lähtekää roskakävelylle, ja pyydä lastasi olemaan roskien supersankari. Jokaisesta kerätystä roskasta, he saavat tarran supersankari-viittaansa.

6. Askartelkaa taideteoksia ja leluja ylijäämistä
Anna lasten mielikuvituksen lentää! Mitä he voisivat askarrella ylijäämistä? Katso vinkkejä meidän DIY- artikkeleista.

7. Pitäkää kasvisruokapäivä
Jos koko USA olisi syömättä lihaa tai juustoa yhden päivän viikossa, tulos olisi sama kuin olla ajamatta 91 miljoonaa mailia,tai poistaa 7.6 miljoonaa autoa teiltä, kertoo Earth Day Network. Ota selvää itsellesi, ja kerro lapsille lihansyönnin seuraukset. Ota lapset mukaan suunnittelemaan ja nimeämään uusia kasvisruokia, ja luo kokonainen kasvismenu.

8. Istuta oma puu
Tämä on loistava tilaisuus selittää miksi puut ovat niin tärkeitä meille ihmisille, ja samalla autat lasta ottamaan esiin sisäisen viherpeukalonsa.

9. Kierrätä
Voit askarrella naamion tai viitan jota lapsesi voi pitää kierrättäessä , ja kutsu häntä supersankari-nimellä!

10. Älä käytä muovipusseja
Kestokassien käytön opettelu jo nuoresta iästä on ensimmäinen askel eko-ystävälliseen ajattelutapaan. Hanki kestokassi hauskalla kuvalla, tai vaikka lempilauseella, niin lapsi haluaa aina kantaa sitä mukana, eikä sinun tarvitse muistuttaa!

Muista: Lapset eivät tee niin kuin sanomme, vaan he tekevät niin kuin mekin teemme. Meidän on opetettava heille miten ja miksi on niin tärkeää kunnioittaa maapalloamme. Ympäristötietoinen elämä on edellytys että voimme myös jatkossa elää maapallollamme, ja mitä aikaisemmin lapset tämän oppii, sen parempi. Vaikka itse tuntisitkin itsesi aloittelijaksi tämän ympäristöystävällisyys- asenteen kanteen kanssa, voit silti opettaa lapsille perusteet, ja yhdessä voitte rakentaa siihen enemmän ja enemmän.