Vinkkejä vanhemmille

Sopivan lastenhoitajan löytäminen

 • Julkaise selkeä työnkuvaus – määrittele työtehtävät niin tarkkaan kuin pystyt.
 • Ota yhteyttä niihin lastenhoitajiin, joiden uskot olevan sopivia sinun perheellesi.
 • Sovi soittoaika niiden lastenhoitajien kanssa, joista pidät eniten, jotta opit tuntemaan heidät paremmin.
 • Jos puhelinkeskustelu sujuu odotusten mukaisesti, voisi olla ajankohtaista kutsua lastenhoitaja vierailulle kotiisi, jotta hän tapaa lapsesi. Muista kutsua kotiisi vain niitä ihmisiä, joihin luotat, sillä Babysitsillä me emme tutki tai tarkasta alustallemme rekisteröityviä lastenhoitajia.
 • Otathan huomioon, että lastenhoitaja saattaa tuoda ensimmäisellä tapaamiskerralla jonkun henkilön, kuten vanhempansa, hänen mukanaan oman turvallisuutensa vuoksi.
 • Ennen lopullista valintaa neuvomme kysymään lastenhoitajan suosituksista.
 • Jos haluat, että lastenhoitaja hakee lapsesi päiväkodista tai koulusta, niin ota ensiksi selvää, tarvitseeko sinun erikseen ilmoittaa asiasta päiväkodille tai koululle.
 • Pidäthän mielessä, että lastenhoitajat eivät ole sama asia kuin kotiapulaiset. Älä odota heidän suostuvan asunnon siivoukseen, sillä välin, kun olet poissa.
 • Juuri kuten sinullakin, myös lastenhoitajilla on omat aikataulunsa. Katsokaa yhdessä, milloin heillä on aikaa hoitaa lapsiasi.
 • Muista kultainen sääntö: jos kohtelet lastenhoitajaasi hyvin, niin hän kohtelee sinua myös hyvin.

Lastenhoitajan ensimmäinen päivä

On todennäköistä, että sinä huolehdit lastenhoitajan ensimmäisestä päivästä paljon enemmän kuin lapsesi, joten ota lapsestasi mallia ja muista rentoutua!

Tässä ovat meidän vinkkimme sinulle:

 1. Ole tietoinen siitä, kenen kanssa olet tekemisissä! Varmista, että olet tavannut lastenhoitajan vähintään kerran.
 2. Jätä lastenhoitajalle esimerkiksi lastesi lempipelejä, -välipaloja tai -piirrettyjä, jotta heillä on mahdollisimman paljon mukavaa puuhailtavaa yhdessä.
 3. Varmista, että lastenhoitaja on ajoissa. Muistakaa vaihtaa etukäteen tarpeeksi yhteystietoja, jotta hän voi tarvittaessa ilmoittaa sinulle olevansa myöhässä.
 4. Jätä lista yhteystiedoista (puhelinnumerot, yhteystiedot hätätapauksissa), nukkumaanmenoajoista ja kaikista mahdollisista lääkityksistä lastenhoitajalle ennen kuin lähdet.
 5. Esittele asuntosi ja näytä lastenhoitajalle ne paikat, jossa pidät tavaroita, joita hän saattaa tarvita (esim. vaihtovaatteet, ensiapupakkaus, taskulamppu, välipalat).

Lapsiperheiden tuet

Suomessa lasten hoitamiseen voi saada kunnilta tai valtiolta erilaisia tukia. Kelalta on mahdollista saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, silloin kun palkkaa lastenhoitajan. Jos palkkaat hoitajan ja haluat saada kelalta tukia, hoitaja on ensin hyväksytettävä kunnassa ”yksityisen päivähoidon tuottajaksi”. Vaihtoehtoisesti, jos perhe ei saa kotihoidon tukea tai muita vastaavia tukia, on mahdollista hakea verotuksessa kotitalousvähennystä lastenhoitajalla teettämästä työstä. Pidä kuitenkin mielessä, että erilaisiin tukiin ja vähennyksiin vaikuttavat lisäksi omat tulot, mahdolliset muut tuet ja muut asiat. Kelan lastenhoidon tuen määrän laskurilla voit laskea arvion mahdollisten tukien määrästä. Voit lukea lisää lapsiperheiden tuista Kelan ja kotitalousvähennyksestä Verohallinnon sivuila.

Sopimuksen laatiminen

Rohkaisemme kaikkia vanhempia tapaamaan lastenhoitajat ennen lastenhoitajien ensimmäistä työpäivää ja esittelemään lapset lastenhoitajalle. Lastenhoitajien tulisi sitä vastoin ehdottaa vanhemmille tapaamista jossain julkisella paikalla tai ottaa aikuinen mukaan tapaamiseen (jos he ovat nuorempia kuin 18-vuotiaita). Näiden suositusten tavoitteena on varmistaa molempien osapuolten turvallisuus.

Sinun pitäisi varata tarpeeksi aikaa, jotta varmasti tunnet, että voit luottaa toiseen osapuoleen, vaikka tämä tarkoittaisi useampia tapaamisia ennen ensimmäistä työpäivää. Yksi oiva tapa varmistaa lastenhoitajan luotettavuus on antaa heidän vahtia lapsiasi samaan aikaan, kun olet itse paikalla. Tällä tavalla näet heidän tapansa hoitaa lapsia ja samalla he voivat kysyä sinulta tarvittaessa kysymyksiä. Katso lastenhoitajan koti läpi perusteellisesti, jos päätät viedä lapsesi ensimmäisellä kerralla hoidettavaksi lastenhoitajan luokse.

Babysits tarjoaa yksityisen viestipalvelun helpottaakseen yhteydenpitoa käyttäjien välillä. On välttämätöntä käyttää Babysitsin viestipalvelua siihen asti, kunnes tunnet olosi hyväksi vaihtaa muita yhteystietoja ja siirtyä keskustelemaan muille keskustelualustoille esim. tekstiviestit tai WhatsApp). Pidäthän mielessä, että emme voi auttaa sinua, jos toinen käyttäjä käyttäytyy sopimattomasti jollakin toisella keskustelualustalla, sillä meillä ei silloin ole kirjauksia keskusteluista. Jos käytät muuta keskustelualustaa, teet sen omalla riskillä!

Lastenhoitajien sisäänotto kaavake

Pyydä lastenhoitajia täyttämään tämä kaavake ennen kuin he vahtivat lapsiasi ensimmäistä kertaa. Tämä auttaa varmistamaan, ettei odottamattomia ongelmia ilmene lasten hoitamisen aikana.

Tarkastele sisäänotto kaavaketta

Haluatko lisää vinkkejä?