Selitä lapselle koronaviruksesta

Selitä lapselle koronaviruksesta

Kirjoittanut: Babysits, 4 min lukuaika

Jaa:

Kuinka selität lapsillesi jotain, joka ei ole sinun hallinnassa? Me Babysitsissä uskomme että tärkeiden asioiden, kuten Coronavirus ja COVID-19 selittäminen voidaan tehdä lapsiystävällisellä tavalla. Jos lapsesi ovat tarpeeksi vanhoja ymmärtämään mitä tapahtuu, he ovat todennäköisesti jo kuulleet viruksesta koulussa tai päiväkodissa. Tämän takia vanhempien kannalta on elintärkeää selittää se heille tavalla, joka saa heidät ymmärtämään vakavuuden ja suojatoimenpiteet pelkäämättä niitä tarpeettomasti. Tässä ovat vinkkimme:

Kysy heiltä kysymyksiä

Ennen kuin puhut lapsien kanssa koronaviruksesta tai sen vaikutuksista, sinun tulisi yrittää selvittää, mitä ja kuinka paljon he ovat jo kuulleet siitä. Erityisesti sosiaalisessa mediassa ja ikäistensä keskuudessa väärien uutisten ja tietojen määrä voi olla melko suuri. Kysy heiltä mitä he ovat jo kuulleet, mitä heidän opettajansa ovat selittäneet heille koulussa, tai mikä heitä mietityttää. Tämä voi olla myös aika, jolloin joudut selittämään heille, mistä koronavirus on peräisin ja mitä tämä tarkoittaa muukalaisvihan ja rasismin suhteen. Monet Aasialaiset ovat kokeneet, että ihmiset tuijottavat tai syyttävät heitä viruksen puhkeamisesta. On tärkeää selittää lapsillesi miksi se on väärin ja että solidaarisuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Painota myös että sinulta voi aina kysyä jos jokin mietityttää!

Selitä mikä virus on

Jotta lapset ymmärtäisivät merkityksen lisääntyneiden hygienia- ja sosiaalisten etätoimenpiteiden suhteen, heidän on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, mikä virus on ja miten se leviää. Kun etsit selitystä internetistä, artikkelit ja videot voivat olla ovat pitkiä ja monimutkaisia, sekä usein täynnä lääketieteellisiä termejä joita etenkin lapsen on vaikea ymmärtää. Tässä on helpompi selitys:

Virus on erittäin pieni ja näkymätön organismi, joka haluaa matkustaa ihmisten välillä ilman kautta. Jotkut näistä pienistä viruksista ovat hyviä eivätkä vahingoita ihmisiä, toiset ovat pahoja ja tekevät ihmisistä sairaita. Koronavirus on yksi niistä viruksista, jotka voivat tehdä ihmisistä sairaita. Yksi viruksen suuri ongelma on, että virus kulkee kehostasi jonkun toisen kehoon, ilman että ketään teistä huomaa. Siksi meidän on oltava erittäin varovaisia ja tehtävä kaikkemme suojellaksemme itseämme ja muita.

Lähde: Maailman terveysjärjestö (WHO)

Vakuuta heille että he ovat turvassa

Kun olet selittänyt mikä virus on ja miten se voi vahingoittaa ihmisiä, on tärkeää vakuuttaa lapsille että heillä ei ole hätää. Selitä heille, että koronavirus on erityisen vaarallinen vanhuksille tai kroonisesti sairaille ihmisille. Tämä auttaa heitä myös ymmärtämään, miksi vierailut isovanhempien luona, harrastukset sekä muut sosiaaliset tapahtumat on ehkä ohitettava ja siirrettävä myöhempään ajankohtaan.

Selitä toimenpiteet

Monet aikuiset, puhumattakaan lapsista, voivat tuntea itsensä voimattomiksi ja uupuneiksi tässä tilanteessa. Saadaksesi voimaa takaisin, on monta keinoa jotka voitte tehdä yhdessä perheen kanssa. Käsien pesu, yskiminen ja aivastaminen kyynärpäähän, sekä kotiin jääminen ovat asioita johon voitte vaikuttaa. Tästä artikkelista löydät hyvät käsienpesuohjeet lapselle. Jos olette karanteenissa, muista myös selittää lapsillesi miksi se on tärkeää ja kuinka se voi estää viruksen leviämistä.

Floridalainen opettaja Amanda Lorenzo, jakoi seuraavan vinkin kuinka näyttää lapsille miten käsienpesu saippualla voi estää viruksen leviämisen käsien kautta. Tarvitset vain vedellä täytetyn kulhon, mustapippuria sekä saippuaa: saippuantaikaa

Tutustukaa uusiin mahdollisuuksiin

Riippumatta siitä kuinka epävarma tai pelottava nykytilanne on, on tärkeää pysyä positiivisena ja käyttää tätä tilaisuutta näyttääksesi lapsillesi nykypäivän digitaalisen ja yhdistetyn maailman vahvuudet. Olipa kyse sitten videopuhelusta isovanhempien kanssa, lasten online-joogakurssilla tai etäopetuksella, on olemassa loputtomia mahdollisuuksia käyttää Internetiä yhteydenpitoon maailmaan.

Säilyttäkää päivittäinen rutiini

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, suosittelemme säilyttämään päivittäisen rutiinin, varsinkin jos olette sisällä karanteenissa. Nouskaa kohtuulliseen aikaan, pukeutukaa aamuisin ja aloittakaa päivänne tavalliseen tapaan. Jos lapsesi ovat kouluikäisiä, heillä on todennäköisesti joitain koulutehtäviä joita on suoritettava. Järjestä heille oma rauhallinen työtila, jossa on kaikki tarvittavat materiaalit, kuten kynät, paperi, oppimateriaalit ja hiljainen ympäristö. Varmista että he ymmärtävät että tämä ei ole lomaa koulusta, vaan ajanjakso jolloin meidän on mukauduttava uusiin oppimisympäristöihin.


Kaiken kaikkiaan on tärkeää ylläpitää tasapaino siitä, että heille tiedotetaan siitä mitä he tarvitsevat tietää, mutta varmistaen samalla etteivät he ole tarpeettomasti peloissaan tai huolestuneita. Tämä on epävarma aika kaikille, mutta uskomme että se on myös mahdollisuus oppia uusia rutiineja, pysyä positiivisina ja kasvaa yhdessä perheenä. Jos tarvitset lisää inspiraatiota siitä miten viettää aikaa kotona, tutustu askarteluideoihin sekä lapsiystävällisiin resepteihin