Helppo kotitekoinen leipä

Helppo kotitekoinen leipä

Kirjoittanut: Babysits
4 min lukuaika

Kun ajattelemme leipomista lasten kanssa, kuvittelemme usein värikkäitä muffinsinkuorrutteita tai hauskoja täytekakkuja. Mutta miksi emme sen sijaan esittele heille jotain yksinkertaisempaa ja aidompaa (terveellisemmästä puhumattakaan)? Tämä helppo leipäohje on täydellinen ohje aloitteville leipureille, sekä lapsille että aikuisille!

Harva asia on parempi kuin vastaleivotun leivän tuoksu. Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse miettiä epäterveellisiä ainesosia kuten voita ja sokeria! Leipä on tärkeä osa päivittäistä elämää monessa perheessä, ja lapsille opettaminen miten sekoittaa, vaivata ja leipoa on loistava tapa opettaa heille ruuan arvostamista ja minkä vaivan se vaati ennenkuin valmis tuotos on pöydässä.
Leipä voi olla todella yksinkertainen ja helppo tehdä. Meidä resepti soveltuu hyvin aloittelijoille, ja tarvitset vain 4 ainesosaa. Joten, jos itsekin olet aloitteleva leipuri, tämä on hyvä ohje opetella yhdessä lasten kanssa! Myönnettävä on kuitenkin se, että leivän leipominen ei ole nopeaa puuhaa. Se vie aikansa, mutta se on myös loistava tilaisuus opettaa lapsille kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Lasten on odottava taikinan nousua ja leivän jäähtymistä, mutta lopussa he voivat ihastella mitä he ovat saaneet aikaan omilla käsillä!

Resepti:

Kokonaisaika: 4 tuntia, 25 minuuttia

Valmistusaika: 4 tuntia

Paistoaika: 25 minuuttia

Määrä: 2 x 20cm pitkää laipää tai 1 iso pyöreä

Ainekset:

360ml (1.5 kuppia) kädenlämpöistä vettä

2 tl suolaa

2 tl kuivahiivaa

420g (3.25 kuppia) leipäjauhoa + hieman käsiin ja leivinpaperille

Valinnainen: maissijauho leivinpaperille

Ohjeet:

leipäohje

  • Sekoita suola, hiiva ja jauhot yhteen (1, 2) isossa kulhossa. Muodosta reikä seoksen keskelle, ja kaada siihen vesi (3). Sekoita varovaisesti yhteen silikonisella lastalla (4). Taikina voi vaikuttaa hieman kuivalta, mutta jatka vaivaamista kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet yhteen (5,6). Tässä vaiheessa voit antaa pienien käsien osallistua vaivaamiseen! Varmista että kädet ovat pesty kunnolla saippualla ennen vaivaamista. Taikina on hieman tahmea, mutta se on hyvä asia! Muodosta taikinasta niin pyöreä pallo kuin mahdollista.

  • Käytä foliota tai muovikelmua ja peitä kulho (7) ja laita se sivuun pöydälle asettumaan. 2-3 seuraavan tunnin aikana, taikina alkaa kohota. Taikinasta tulee noin tuplasti isompi. Se tarttuu kulhon reunoihin ja siinä on paljon ilmakuplia.

  • Jos lapset ovat liian innokkaita odottamaan, voit suoraan siirtyä kohtaan 4. Jos haluat leivästä maukkaamman, voit antaa taikinan levätä jääkapissa vähintään yön yli. Kun olet antanut taikinan nousta huoneenlämmössä, voit siirtää peitetyn kulhon jääkaappiin jopa 12 tunniksi. Taikina kohoaa vielä enemmän! Lapset ovat ihmeissään isosta muutoksesta ja haluavat ehkä kokeilla sormillansa isoa taikinapalloa!

  • Ripottele hieman jauhoja tasolle jossa aiot leipoa (8). Nosta kylmä taikina ulos kulhosta leivonta-alustalle. Jotkut ilmakuplat häviävät kun aloitat taikinan työskentelemisen. Leikkaa terävällä veitsellä taikina kahteen osaan mikäli haluat kaksi leipää. Kasta kädet jauhoihin ja aloita muodostamaan kaksi pitkää leipää tai yksi iso pöyreä. Laita leivontapellille leivinpaperi ja lisää siihen hieman jauhoja tai maissijauhoja. Maissijauhot antavat hieman potkua makuun, sekä hieman rapeutta leivän kuoreen. Jätä tarpeeksi väliä leipien väliin. Peitä leivät vielä kevyellä keittiöpyyhkeellä ja anna levätä vielä 45 minuuttia.

  • Laita uuni lämpeämään 250°C (475°F) asteeseen. Kun uuni on lämmin, on kohokohdan aika! Käytä terävää veistä ja leikkaa leipään haluamasi kuvio. Leikkaa noin yhden senttimetrin syvyyteen. Voit vaikka koristaa leivän perheen sukunimen alkukirjaimella, tai miksipä ei kauniilla kukkakuviolla. Kysy lapsilta heidän idoita koristeluun, nyt voi olla luova! Jos leivät ovat menettäneet muotonsa levätessään, voit muotoilla ne takaisin muotoonsa jauhoisilla käsillä.

  • Siirrä muotoiltu leipätaikia kevyesti jauhotetulle pellille, ja laita uuniin keskitasolle. Paista leipä 30 minuuttia kunnes kuori on kauniin kullanruskea. Voit kokeilla jos leipä on valmis koputtamalla kevyesti kuorta, jos se kuullostaa ontolta, on leipä valmis otettavaksi ulos uunista.

  • Ota leipä uunista ja anna sen jäähtyä ainakin 5 minuuttia ennenkuin viipaloit ja tarjoat sen. Voit säilyttää leipää peitettynä noin 5 päivää.

tuoreleipä

Voit tarjota lapsillesi tuoretta leipää esimerkiksi näillä päällysteillä:

  • Nutella

  • Pähkinävoita

  • Tomaattia ja juustoa (mini pizza)

  • Kiiviä ja tuorejuustoa

  • Valkosipulivoi

  • Hummus

  • Munavoi ja kurkkua

  • Hilloa

Kokeilitko tätä reseptiä? Katso myös meidän muut terveelliset reseptit, ja muista jakaa tuotoksesi meidän kanssamme Instagramissa @babysitsfi! Nauti!

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi