Mikä on lastenhoitajan tuntipalkka Suomessa vuonna 2021?

Mikä on lastenhoitajan tuntipalkka Suomessa vuonna 2021?

Kirjoittanut: Babysits, 6 min lukuaika

Kuinka paljon maksat lastenhoitajalle tuntipalkkaa, ja kuinka paljon tuntipalkkaa voit pyytää lastenhoidosta vuonna 2021? Katso hinnat lastenhoitopalveluista omalla alueellasi, sekä miten voit määrittää omat lastenhoitokulut ja -hinnat.

Kaikki on melkein valmista, olet löytänyt luotettavan lastenhoitajan joka tulee pian ensimmäistä kertaa hoitamaan lapsia. Sinun tarvitsee vain päättää tuntihinta lastenhoidosta, kuinka paljon aiot tarjota lastenhoitajalle? Mitkä ovat keskimääräiset lastenhoitohinnat Suomessa? Miten määrität sopivan palkan lastenhoidosta? Älä panikoi, olemme luoneet tämä perusteellisen ja yksinkertaisen oppaan auttamaan sinua!

Mikä on lastenhoidon keskimääräinen tuntihinta Suomessa?

Kuinka paljon minun tulisi maksaa lastenhoitajalle?

Mikä on lastenhoidon keskimääräinen tuntihinta maailmalla?

Mikä on lastenhoidon keskimääräinen tuntihinta Suomessa?

Keskimääräinen tuntihinta lastenhoidosta Suomessa vuonna 2021 on 8,81€ , joka perustuu tuhansien lastenhoitajien tietoihin. Lapsenvahdin tuntihinta on laskenut noin 4% vuodesta 2020 lähtien, jolloin lastenhoitajille on maksettu keskimäärin 9,18€ tunnissa. Lastenhoitajan palkka vaihtelee kuitenkin riippuen missäpäin Suomea sijaitset. Tutkimme lastenhoitajien palkkaa eri kaupungeissa Suomessa! Lastenhoitopalvelujen hinnat Espoossa olivat korkeimmat, täällä vanhemmat voisivat odottaa maksavansa 9,24€ tunnissa. Kiinnostaako sinua tietää kuinka paljon tunti lastenhoidosta keskimäärin maksaa alueellasi? Katso tarkempia tietoja alla olevasta kuvasta!

Paikkakuntakohtaiset lastenhoitajan tuntipalkat

Pidä mielessä että nämä ovat ainoastaan keskimääräiset lastenhoitajan tuntipalkat. Useat tekijät kuten lasten määrä, lisätehtävät, sekä kokemuksen määrä vaikuttavat myös lastenhoitajan palkkaan. Haluatko oppia lisää miten nämä tekijät voivat vaikuttaa lastenhoitajan palkkaan? Lue alla lisää miten määrittää kuinka paljon tulisi maksaa lastenhoitajalle!

Kuinka paljon minun tulisi maksaa lastenhoitajalle?

Keskimäärin lastenhoitajat pyytävät 8,81€ tunnissa lastenhoidosta. Kuten mainitsimme aikaisemmin, tämä voi kuitenkin vaihdella riippuen lastenhoitajasta sekä tilanteesta. Tekijät kuten lastenhoitajan taidot ja kokemus, hoidettavien lasten määrä, sekä muut tehtävät jotka lastenhoitaja mahdollisesti joutuu tekemään vaikuttavat siihen, että tuntipalkka on joko matalampi tai korkeampi kuin keskimääräinen lastenhoitopalkka.

Minimipalkka

Määritettäessä kuinka paljon lastenhoitajalle on sopiva maksaa, on tärkeää ottaa huomioon lastenhoitajan kokemus, työtehtehtävän vaativuus sekä mahdolliset lisätehtävät. Nämä tekijät voivat nostaa tai laskea keskimääräistä tuntihintaa.

Tietämys ja kokemus

Vanhempana päätät itse mikäli valitset lastenhoitajan jolla on enemmän kokemusta, tai lastenhoitajan joka rakastaa lapsia mutta jolla ei ole vielä kokemusta lastenhoidosta. Tietämys ja kokemus eivät aina ole sidoksissa ikään. Esimerkiksi joissain tapauksissa 21-vuotiaalla voi olla yhtä paljon kokemusta lastenhoidosta kuin 16-vuotiaalla. Loppujen lopuksi, palkan suuruus riippuu siitä kuinka paljon vanhemmat ovat valmiita maksamaan. Vanhempana voit palkata lastenhoitajan jolla on vähemmän kokemusta, ja maksaa hänelle pienempää tuntipalkkaa. Tai, voit maksaa enemmän tuntipalkkaa lastenhoitajalle jolla on enemmän kokemusta, sekä esimerkiksi lastenhoitoalan koulutus tai muu hyödyllinen taito, kuten ensiaputodistus.

Mitkä ovat lastenhoitajan tehtävät ja vastuu?

Sen lisäksi että lastenhoitaja varmistaa että lapsilla on hauskaa ja tulevat hyvin hoidetuiksi, hänellä voi olla muita tehtäviä suoritettavana. Vanhemmat ja lastenhoitaja sopivat mitkä nämä tehtävät tai velvollisuudet voivat olla. Lisätehtävät voivat nostaa lastenhoitajan tuntipalkkaa merkittävästi.

Kotityöt

Joskus vanhemmat haluavat että lastenhoitaja myös hoitaa kotityötehtäviä kuten esimerkiksi imuroimista, ruuanlaittoa ja/tai kodin siistimistä lastenhoidon aikana. Jos lastenhoitaja on avoin myös kotityölle, he voivat sopia näistä tehtävistä. Kotityöstä lastenhoitaja saattaa pyytää korkeampaa tuntipalkkaa. Nämä ovat tietenkin lisätehtäviä jotka suoritetaan päätehtävän, eli lastenhoidon, ohella.

Tuutorointi tai läksyapua

Onko lastenhoitaja ehkä hyvä matematiikassa tai historiassa? Jos hoidettava lapsi tarvitsee apua kotitehtävissä, lastenhoitaja voi lastenhoitotehtävien ohella myös auttaa lapsen kotitehtävien kanssa.

Vieminen ja hakeminen

Vanhempana voit myös järjestää niin että lastenhoitaja vie tai hakee lapset jonnekin. Lastenhoitaja voi esimerkiksi hakea lapset koulusta ja viedä heidät jalkapalloharjoituksiin. Kaikki lastenhoitajat eivät ole niin joustavia, ja tämän takia lastenhoitaja voi pyytää hieman enemmän palkkaa tästä.

Lemmikkien hoito

Lähes joka kolmannessa Suomalaisessa kodissa asuu lemmikki (lähde: Tilastokeskus). Joten on melko suuri todennäköisyys että lastenhoitaja törmää lemmikkieläimiin! Lemmikin hoito on lisätehtävä josta lastenhoitaja voi olla vastuussa. Siihen voi kuulua koiran ulkoiluttamista, kissanhiekkalaatikon tyhjentämistä, turkin harjausta, tai lemmikin hoitamista ja ruokkimista.

Lastenhoitoajat

Lastenhoidon tuntihinta voi vaihdella riippuen vuorokauden ajankohdasta. Monet vanhemmat maksavat hieman enemmän lastenhoitajalle joka hoitaa lapsia päivällä, kuin lastenhoitajalle joka työskentelee vain illalla. Tämä johtuu yleensä yksinkertaisesti siitä, että lapset nukkuvat illalla ja lastenhoitajan on vain oltava paikalla siinä tapauksessa että lapsi herää. Toisaalta, lastenhoitajille jotka jäävät yön yli, maksetaan yleensä hieman keskimääräistä enemmän.

Useampi lapsi

Täytyykö lastenhoitaja vahtia useampaa lasta? Tämä voi nostaa lastenhoitajan tuntipalkkaa. Tämä liittyy selkeästi lisävastuuseen ja lisätyöhön joka useamman lapsen vahtiminen vaatii.

Lasten ikä

Ovatko lapset vielä pieniä ja vaativat paljon vahtimista ja hoitoa? Silloin lastenhoitajan tuntipalkka on yleensä korkeampi kuin silloin kuin lapset ovat jo hieman vanhempia eivätkä tarvitse yhtä paljon vahtimista. Tämä johtuu työmäärän ja vastuun merkittävästä erosta. Isommat lapset osaavat jo tehdä tiettyjä asioita itsenäisesti, kuten esimerkiksi käyttää vessaa.

Mikä on keskimääräinen lastenhoitajan tuntipalkka maailmalla?

Jotkut lastenhoitajat haluavat tehdä lastenhoitotöitä ulkomailla! Tämä voi olla esimerkiksi lisätyö opiskelun ohella, au pairina, tai jopa päätyö toisessa maassa. On olemassa myös vanhempia jotka etsivät lastenhoitoapua ulkomailla, esimerkiksi kun he matkustavat tai muuttavat toiseen maahan.
Onneksi voit helposti käyttää Babysits profiiliasi löytääksesi lastenhoitotöitä ja lastenhoitajia 38 eri maassa! Etsitpä sitten lastenhoitajaa tai lastenhoitajan työtä ulkomailla, tai olet vain kiinnostunut keskimääräisistä lastenhoidon tuntihinnoista muissa maissa (perustuen niihin 38 eri maihin joissa Babysits on aktiivisena), löydät ne täältä. Vertailessamme lastenhoidon tuntihintoja eri maissa, näemme että Suomessa lastenhoitajien keskipalkka on Eurooppalaisittain keskitasoa. Vähiten palkkaa Euroopan sisällä pyytävät Virolaiset lastenhoitajat jotka pyytävät noin 5.73€ tunnista, ja heti perässä Portugalilaiset lastenhoitajat jotka pyytävät noin 5.86€ tunnissa. Missä maissa on sitten kalleimmat lastenhoidon tuntihinnat? Maailmanlaajuisesti, top 3 maata ovat Sveitsi, Tanska ja Australia. Australiassa lastenhoitaja veloittaa keskimäärin 11.93€ tunnissa, kun taas Tanskassa 13.01€ tunnissa. Korkein tuntipalkka on Sveitsiläisillä lastenhoitajilla jotka tienaavat keskimäärin 15.89€. Pidä mielessä että nämä maailmanlaajuiset vaihtelut keskimääräisissä tuntipalkoissa johtuvat osittain elinkustannuksien ja tulojen eroista maiden välillä. Vaikka lastenhoitajat Sveitsissä tienaavat eniten, keskimääräiset tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat myös korkeampia kuin joissain muissa vertailussa olevissa maissa.

Nyt kun tiedät mitä lapsenvahdille tulisi maksaa, oletko valmis löytämään lapsenvahdin lapsillesi? Katso täältä parhaimmat lastenhoitajat paikkakunnittain!

Lastenhoitaja Helsinki

Lastenhoitaja Oulu

Lastenhoitaja Turku

Kaikki lastenhoitajat