Sää vs. ilmasto askartelu

Sää vs. ilmasto askartelu

Kirjoittanut: Babysits
4 min lukuaika

Etsitkö lapsille hauskaa tekemistä, joka auttaa heitä myös kehittämään ekologista ajattelutapaansa ja antamaan heille paremman käsityksen ilmastonmuutoksesta? Meillä on täydellinen askarteluvinkki sinulle! Tämä askartelu auttaa ymmärtämään mikä on sään ja ilmaston ero. Seuraa vain näitä yksinkertaisia vaiheita.

Tämä askartelu sopii kaikenikäisille lapsille, ja on myös hauska ja uniikki koriste lastenhuoneeseen. Se sopii myös täydellisesti tehtäväksi yhdessä lastenhoitajan kanssa!

Mitä voit oppia tästä aktiviteetista?

On todella yleistä sekoittaa termit ilmasto ja sää, monet itseasiassa luulevat että niillä on sama tarkoitus. Totuus on, että ne eivät ole sama asia, vaan niillä on täysin eri tarkoitus. Tässä artikkelissa selitämme sään ja ilmaston erot yksinkertaisesti, jotta voit auttaa lastasi tai lasta jota hoidat, paremmin ymmärtämään nämä termit. Sen lisäksi tarjoamme upean askarteluvinkin, joka toimii täydellisenä apuna kun opetat eteenpäin lapselle minkä olet juuri oppinut. Älä missaa tätä!

Ilmastonmuutoksen kaltaisten monimutkaisten käsitteiden ymmärtämiseksi on erittäin tärkeää ymmärtää, mikä ilmasto on.

Ilmaston ja sään erot - selitettynä

Termejä sää ja ilmasto ei tarkoita samaa asiaa, vaan niillä on olennainen ero: niiden ajallinen laajuus, toisin sanoen niiden kesto tai aikaikkuna.

Sää viittaa ilmakehän olosuhteisiin, toisin sanoen lämpötilaan, kosteuteen, sateisiin jne. tiettynä ajankohtana ja tietyssä paikassa. Päivittäisissä keskusteluissamme viittaamme yleensä säähän. Esimerkiksi kun sanomme, että huomenna on aurinkoista, pilvistä tai myrskyistä, tarkoitamme säätä eikä ilmastoa.

Ilmasto, sen sijaan on päivittäisen lämpötilan, sademäärän jne. keskiarvo tietyssä paikassa pitkän ajanjakson, yleensä yli 30 vuoden ajan. Ilmaston käsite antaa meille mahdollisuuden tutkia tietyn alueen säätä vähintään 30 vuoden ajan ja siten ymmärtää, mitkä ovat vuodenajat eri puolilla maailmaa. Näiden pitkän aikavälin analyysien ansiosta voimme huomata erot esimerkiksi päiväntasaajan, trooppisen, aavikon, arojen, subtrooppisten, välimerellisten, merellisten, mannermaisten ja polaaristen ilmasto-olosuhteissa.

Eli kuin puhumme ilmastonmuutoksesta, otamme huomioon tiedot jotka on kerätty useiden vuosien ajan.

Mitä on sää

Ilmastoa on tutkittu perusteellisesti jo muinaisista ajoista lähtien, koska mitä laajempi tietämyksemme ilmastosta on, sitä paremmin voimme ymmärtää säätä ja sitä tarkemmin voimme ennustaa sen. Sään ennustaminen on aina ollut ihmisille erittäin tärkeää, ja on edelleen tähän päivään asti.

Sääkello mittaamaan säätä Teemme meteorologisen kellon, jonka avulla lapsi voi ymmärtää käsitteen säästä tai ilmakehästä ainoastaan katsomalla ikkunasta ja analysoimalla minkälainen sää on tällä hetkellä!

Kelloa varten tarvitset:

*Tulosta molemmat pdf:ät. Yhdessä pdf:ssä on kello ja sen viisarit, ja toisessa on säätä kuvaavat elementit kuten aurinko, pilvet jne.

Tulosta mallipohjat täältä: :

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

  • Sakset
  • Liimaa
  • Paperia
  • Värillisiä tusseja
  • Naru ripustamista varten

Vaihe 1 Aloita värittämällä säätä kuvaavat elementit, eli aurinko, pilvet jne. Väritä myös nuoli, jolla lapsi ilmaisee millainen sää kulloinkin on. Olemme maalanneet sen punaiseksi, mutta voit käyttää suosikkiväriäsi.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Vaihe 2 Nyt on leikkaamisen vuoro! Leikkaaminen on syytä tapahtua aikuisten valvonnassa koko ajan, koska sakset voivat olla vaarallisia. Leikkaa irti säätä, ympyrää ja nuolta kuvaavat elementit!

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Vaihe 3 Nyt kokoamme sääkellon yhteen. Käytä liimapuikkoa, ja liimaa yksi elementti kellon jokaiseen kohtaan.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Vaihe 4 Sitten on aika lisätä nuoli kelloon. Tarvitset tähän suorakulmiomuotoisen paperinpalasen joka ei ole suurempi kuin 3cm, kuten kuvassa näkyvä pala.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Sitten rullaat sen! Tee siitä paperirulla, mitä tiiviimpi sen parempi. Lisää hieman liimaa siihen jotta se säilyttää muotonsa.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Vaihe 5 Tee reikä nuoleen ja toinen kellon keskelle. Aseta rullattu paperi keskelle. Yllätys! Nyt nuoli voi kiertää osoittamaan erityyppisiä säätietoja.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Vaihe 6

Lisää naru niin että lapsesi tai hoitamasi lapset voivat ripustaa upean luomuksen huoneeseensa. Tästä lähtien he eivät koskaan unohda säätä! Ja he pystyvät kuvaamaan sitä kuin pienet asiantuntijat.

sää vs. ilmasto askartelu lapsille

Toivottavasti pidit tästä sääkello-askartelusta! Jos teit oman sääkellon, haluaisimme mielellämme nähdä sen!

Jaa se kanssamme Facebookissa ja Instagramissa at @babysits.

Haluaisitko tehdä lisää ilmastoon ja ympäristöön liittyviä askarteluja lasten kanssa? Katso täältä tiedekokeet ja muut aktiviiteetit ja askarteluvinkit!