Mikä on "rikostaustaote lasten kanssa työskentelyyn"?

Mikä on "rikostaustaote lasten kanssa työskentelyyn"?

Kirjoittanut: Babysits
2 min lukuaika

On ymmärrettävää että vanhemmat haluavat olla varmoja että heidän lapsensa ovat turvallisessa hoidossa palkatessaan lastenhoitajan. Rikostaustaote lasten kanssa työskentelyyn on yksi tapa osoittaa että olet turvallinen ja pätevä lastenhoitaja. Rikostaustaotteen hankkiminen ei ainoastaan auta sinua löytämään töitä, vaan antaa myös mielenrauhan vanhemmille.

Kuka voi hakea rikostaustaotteen lasten kanssa työskentelyyn?

01.08.2021 lähtien kaikki lasten kanssa työskentelevät voivat hakea rikostaustaotteen, ja työnantaja voi halutessaan pyytää sen nähtäväksi myös lyhyessä, alle 3 kuukauden kestävässä työsuhteessa. Yli 3 kuukautta kestävässä työsuhteessa työnantajalla on velvollisuus vaatia työntekijää toimittamaan rikostaustaotteen. Rikostaustaote lasten kanssa työskentelyyn myönnetään pääsääntöisesti vasta siinä vaiheessa, kun työntekijä on päätetty ottaa töihin tai hänet todennäköisesti palkataan lasten kanssa työskentelyyn.

Onko rikostaustaote pakollinen lasten kanssa työskennellessä?

Yksityisen lastenhoitajan ei ole pakollista hankkia rikostaustaotetta, ellei kyseessä ole vakituinen työsuhde jossa työnantaja vaatii sitä. Se on kuitenkin erittäin suositeltavaa, sillä sen lisäksi että se auttaa sinua löytämään lastenhoitotöitä, se antaa vanhemmille mielenrauhan, ja auttaa myös Babysitsiä pysymään turvallisena yhteisönä.

Miten hankin rikostaustaotteen?

Voit tilata rikosrekisteriotteen tai rikostaustaotteen lasten kanssa työskentelyyn Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilta. Tarvitset kirjautumista varten sähköiset verkkopankkitunnukset, mutta pääset tutustumaan lomakkeisiin ilman tunnistautumista.

Mitä rikostaustaote lasten kanssa työskenteleville osoittaa?

Rikostaustaote lasten kanssa työskentelyyn on todistus siitä että henkilö ei ole syyllistynyt rikoksiin, joilla on arvioitu olevan erityistä merkitystä kun henkilö työskentelee lasten kanssa. Nämä rikokset ovat lapsiin kohdistuneet rikokset, seksuaalirikokset, väkivaltarikokset, vapauteen kohdistuvat rikokset sekä huumausainerikokset. Otteessa on myös merkintä jos hakijalla on toisesta EU-maasta kielto työskennellä alaikäisten lasten parissa.

Minkä hintainen rikostaustaote on?

Rikostaustaote lasten kanssa työskenteleville tai lasten kanssa toimivalle vapaaehtoiselle maksaa 12,00€. Rikostaustaote lasten kanssa työskenteleville opiskelijoille on maksuton.

Kuinka kauan rikostaustaotteen saaminen kestää?

Oikeusrekisterilaitoksen mukaan otteiden käsittelyaika on noin seitsemän arkipäivää.

Kuinka kauan rikostaustaote on voimassa?

Rikostaustaote lasten kanssa työskentelyä varten on voimassa 6kk sen antopäivästä alkaen.

Voinko käyttää samaa rikostaustaotetta useammalle työnantajalle?

Rikosrekisteriotteen voimassaoloaikana rikosrekisteriotetta voi käyttää useammalle työnantajalle.


Etsitkö lastenhoitajaa tai perhepäivähoitajaa? Katso lastenhoitajat ja perhepäivähoitajat suosituimmissa kaupungeissa täältä:

Lastenhoitajat Helsingissä

Lastenhoitajat Vantaalla

Lastenhoitajat Turussa

Kaikki lastenhoitajat ja perhepäivähoitajat

Etsitkö lastenhoitajan töitä? Katso sitten mitä on tarjolla täällä:

Lastenhoitajan työt Helsingissä

Kaikki lastenhoitajan ja perhepäivähoitajan työt

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi