10 pahinta virhettä joita lastenhoitaja voi tehdä

10 pahinta virhettä joita lastenhoitaja voi tehdä

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Jaa:

Lastenhoitotyö on palkitseva ja mukava tapa ansaita lisätuloja ja samalla pitää hauskaa lasten kanssa. Työ lasten parissa on kuitenkin vastuullista eikä aina suju mutkattomasti. Listasimme 10 yleistä virhettä joita välttämällä teet lastenhoitotyöstä askeleen helpompaa!

1. Älä saavu työvuoroosi myöhässä

Varaa riittävästi aikaa saapua sovittuun lastenhoitopaikkaan, ja varmista että olet täysin valmistautunut kuin työvuorosi alkaa. Sovi vanhempien kanssa ajoissa kaikista tehtävistäsi, jotta olet valmis ottamaan ohjat kun työvuorosi alkaa.

2. Rajoita oman puhelimesi käyttöä

Hoitaessa lapsia ei ole oikea aika juoruilla henkilökohtaisia asioita puhelimessa eikä selata nettiä. Muista että saat palkkaa työajasta, joten jätä henkilökohtaisten asioiden hoito vapaa-ajallesi. Selvitä etukäteen, jos perhe odottaa sinun hoitavan muita kodinhoitotehtäviä kun lapset nukkuu.

3. Kuvien otto

Vaikka haluaisit jakaa kaikille kuvan rakentamastanne palikkatornista Instagramissa tai Facebookissa, muista että sinulla täytyy olla vanhempien lupa julkaista kuvia heidän kodista ja lapsista. Jotkut vanhemmat voivat haluta että lastenhoitaja ottaa kuvia lapsista ja lähetät heille kuulumisia hoitovuoron aikana, mutta muista, että ilman lupaa et saa ottaa kuvia.

4. Älä työskentele sairaana

On harmittavaa joutua perumaan lastenhoitovuoro, mutta jos tunnet itsesi kipeäksi on parempi jättää hoitovuoro väliin. Kipeänä on hankala pysyä energisten lasten perässä, ja vaarana on myös tartuttaa lapset.Hyvä lastenhoitaja ilmoittaa sairastumisesta mahdollisimman pian, jotta vanhemmat voivat järjestää korvaavan lastenhoidon.

5. Huomio kielenkäyttösi

Lapset oppivat nopeammin kuin uskotkaan, ja varsinkin rumat sanat tarttuvat helposti lapsen sanavarastoon. Hyvä lapsenvahti toimii esimerkkinä ja esikuvana lapselle, joten älä kiroile lasten kuullen.

6. Älä juoruile perheen asioista

Lastenhoitajana voit nähdä ja kuulla kaikenlaista. Kunnioita perhettä ja pidä perheen yksityiset asiat perheen sisällä. Olet osa perheen arkielämää ja perheen tulisi voida luottaa sinuun.

7. Kunnioita perheen yksityisyyttä

Älä kurkkaa kaappeihin uteliaisuuttasi. Vaikka se voi tuntua sinusta pieneltä asialta, mutta jos perhe huomaa että olet luvatta tutkinut perheen tavaroita, he voivat menettää luottamuksensa sinuun. Selvitä mitkä alueet perheen kodista on käytössäsi, niin vältytte väärinkäsityksiltä.

8. Älä käytä alkoholia tai tupakoi

Voi olla houkuttelevaa ottaa lasi viiniä lasten nukkumaanmenon jälkeen, mutta muista että olet edelleen työvuorossa ja vastuussa lapsesta. Lapsi voi herätä kesken unen, ja sinun on silloin hoidettava lapsi. On myös suositeltavaa olla polttamatta lastenhoitovuoron aikana, sillä se näyttää huonoa esimerkkiä lapsille, ja usein tupakkatauko on hankala järjestää.

9. Vanhempien asettamien sääntöjen rikkominen

On tärkeää käydä läpi etukäteen mitkä asiat ovat sallittuja lapsille. Jos vanhemmat ovat kieltäneet esimerkiksi jäätelön syönnin tai videoiden katsomisen, lastenhoitajan on myös noudattava näitä sääntöjä.

10. Älä jätä lapsia yksin

Älä ikinä jätä lapsia ilman valvontaa edes hetkeksi. Lapset voivat olla arvaamattomia, ja vahinkoja voi sattua yllättävän nopeasti. Lastenhoitajan työ on vastuullista ja lapset tarvitsevat lastenhoitajan täyden huomion jotta ikäviltä tapauksilta voidaan välttyä.