10 vinkkiä läksyjen tekoon

10 vinkkiä läksyjen tekoon

Kirjoittanut: Babysits
3 min lukuaika

Kotitehtävien tarkoitus on toistaa tunnilla käytyjen aiheiden ja oppikirjojen sisältöä, niin että ne jäävät muistiin helpommin. Läksyjen teko myös kehittää koululaisten oppimistekniikkaa, ja testaa oppilaan tietämystä. Pitkän koulupäivän jälkeen, harrastusten ja muiden vapaa-ajan menojen välissä läksyjen teko voi tuntua lapsesta (ja vanhemmasta) vastenmieliseltä puuhalta. Kokosimme sinulle parhaat vinkit jotta voit kannustaa lasta läksyjen tekoon, ja olla avuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Opiskeluintoa!

Läksyapu

1. Aseta tietty ajankohta läksyjen tekoon

Joillekin lapsille on luontevaa ryhtyä läksyjen pariin heti koulusta kotiin tullessa, mutta etenkin pitkän koulupäivän jälkeen on hyvä laittaa kirjat hetkeksi sivuun, ja ottaa ensin pieni tauko. Pyrkikää kuitenkin tekemään läksyt aina samaan ajankohtaan, esimerkiksi ennen harrastuksia, tai ennen iltapuuhia. Varaamalla tietyn ajan iltapäivästä tai illasta läksyjentekoon, siitä tulee rutiini, ja läksyt eivät koskaan unohdu.

2. Välipala

Nälkäisenä on vaikea keskittyä, joten varmista että lapsella on saatavilla terveellinen välipala (tai illallinen, riippuen ajankohdasta) ennen kuin on aika tarttua kirjoihin. Vältä mielellään sokerisia tai liian raskaita välipaloja, koska sokeri voi haitata keskittymiskykyä, ja raskaan aterian jälkeen voi alkaa väsyttämään. Kokeile vaikka meidän ihania omenamuffinseja!

3. Lukurauha

Anna lapselle lukurauha, jotta lapsi voi rauhassa keskittyä kotitehtäviinsä. Ympärillä leikkivät sisarukset tai kovaääninen televisio häiritsee lapsen oppimista, kun taas jotkut lapset voivat keskittyä paremmin jos taustalla kuuluu esimerkiksi rauhallista musiikkia. Läksyjen tekoon tulisi varata rauhallinen tila ilman häiriötekijöitä. Kiinnitä huomiota myös siihen, että lapsella on mukava ja ergonominen asento istua ja kirjoittaa. Lukeminen voi joskus olla rentouttavaa esimerkiksi sohvalla tai mukavassa nojatuolissa.

4. Auta lasta etsimään vastaukset

Etsimällä vastaukset itse, lapselle jää tieto paremmin muistiin. Vaikka itse tiedätkin vastauksen, et auta lasta oppimaan, jos kerrot hänelle vastauksen suoraan. Auta häntä sen sijaan ratkaisemaan tehtävä yhdessä, ja anna hänen sitten yrittää itse. Näin lapsi oppii ongelmanratkaisua, joka on erittäin tärkeä taito. Olemalla läsnä ja näyttämällä mielenkiintoa lasten läksyjä kohtaan autat lasta suorittamaan paremmin.

5. Jos et itse tiedä vastausta

Etenkin ylemmillä luokilla vastaan voi tulla monimutkaisiakin kotitehtäviä, johon et itse tiedä vastausta. Älä huoli, voit itsekin oppia jotain uutta! Etsikää vastaukset yhdessä, ja opetat samalla mistä tietoa voi etsiä.

6. Toimi esimerkkinä

Kuten myös muiden hyvien tapojen oppimisessa, toimii keino olla itse hyvänä esimerkkinä. Näytä että olet itsekin innostunut uuden oppimisesta, lue kirjoja, käykää yhdessä museoissa ja keskustelkaa mielenkiintoisista asioista. Lapset eivät tee niin kuin
aikuiset sanovat, lapset tekevät niin kuin aikuiset tekevät.

7. Käykää yhdessä läpi vastaukset

Tarkista lapsen kotitehtävät nähdäksesi kuinka hyvin lapsi suoriutuu niistä, ja käykää mahdolliset virheet läpi yhdessä. Keskustelkaa virheistä, ja varmista että lapsi on ymmärtänyt asiat oikein.

8. Selvitä miten lapsi oppii parhaiten

Jos huomaat että lapsella on ongelmia jonkin tietyn aiheen oppimisessa, selvitä millä tavalla lapsi oppii helpoiten, ja käytä näitä tekniikoita asioiden kertaamiseen. Eri opiskelutekniikoita voivat olla esimerkiksi kuvakortit, videot, tai äänikirjojen kuuntelu. Muistisäännöt lorujen tai laulujen muodossa ovat myös tehokkaita keinoja saamaan lapsi muistamaan.

9. Hanki tarvittaessa läksyapua

Etenkin jos lapsi tarvitsee paljon tukea ja lisäopetusta, tai ennen tärkeitä kokeita, voi olla hyvä idea palkata tukihenkilö joka auttaa lasta läksyjen kanssa kotona koulun jälkeen. Babysitsistä voit löytää lastenhoitajan joka mielellään tulee auttamaan kotitehtävien kanssa muutamana tuntina viikossa. Monet koulut tarjoavat myös läksykerhoja varsinaisen koulupäivän jälkeen.

10. Pidä odotukset korkeana- mutta realistisena

Korkeat odotukset eivät ole lapselle haitallisia, jos asetat ne oikealla tavalla. Kannustamalla lasta hyviin tuloksiin koulussa, osoitat että välität ja olet kiinnostunut tämän koulunkäynnistä. Tämä rohkaisee lasta yrittämään parhaansa. Muista kuitenkin olla armollinen lapselle, ja että epäonnistumiset ja inhimilliset virheet ovat osa menestystä.

Toivottavasti nämä vinkkimme auttavat sinua auttamaan lasta kotitehtävien kanssa. Tärkeintä on ylläpitää tunne, että oppiminen on kivaa, sillä se jatkuu läpi koko elämän.

Liity lastenhoitajayhteisöön!

Rekisteröidy ilmaiseksi