Puhu ilmastonmuutoksesta

Puhu ilmastonmuutoksesta

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Kyseleekö lapsesi joskus “miksi lajittelemme roskat?”, tai “miksi jotkut ihmiset eivät syö lihaa?”, tai kenties “miksi kesäkuussa sataa lunta?”. Näihin kysymyksiin on olemassa sekä yksinkertaiset, että kattavammat vastaukset, riippuen siitä, mihin haluat keskustelun johtavan. Oikeilla voimavaroilla voit opettaa lapsesi tekemään parempia valintoja maapallon hyvinvointia ajatellen.

Miksi puhua ilmastosta lapsen kanssa?

Miksi on tärkeää tietää mitä tarkoittaa olla vihreä, ja mikä ilmastonmuutos on? Nämä ovat todella suosittuja ja tärkeitä puheenaiheita ympäri maailman, ja lapsesi tulee väistämättä törmäämään niihin tulevaisuudessa. On tärkeää että he osaavat navigoida keskusteluissa oikeilla faktoilla. Keskustelemalla mitä maapallolla tapahtuu, ja mitkä vaikutukset sillä on, helpottaa lasta ymmärtämään miksi on tärkeää olla ympäristöaktiivinen ja vaikuttaa jo nyt. Toivottavasti se johtaa siihen, että lapselle kehittyy henkilökohtainen vastuu hoitaa ympäristöämme. Vanhemmilla on tärkeä tehtävä opettaa lapselle eko-ystävällinen elämäntapa, jotta he voivat arvostaa mitä heillä on ympärillänsä. Antamalla oikeaa tietoa maapallon tilanteesta, lapsista kasvaa pieniä eturivin sotilaita taistelemaan maapallon saastuttamista vastaan.

Miten puhua ilmastonmuutoksesta lapsen kanssa?

  • Ruokapöydässä
    Ruokapöytä on yksi helppo paikka aloittaa keskustelu ilmastonmuutoksesta. Ehkä päivittäisten kuulumisten jälkeen on hetki aikaa kysellä lapsilta mitä he tietävät ympäristöstä. Silloin on hyvä hetki kysellä mistä he nauttivat ulkona olemisesta, ja mitä he jäisivät kaipaamaan jos sitä ei enää olisi.

  • Kävelyllä
    Lähtekää lasten kanssa kävelylle, ja keskustelkaa mitä te näette; sekä positiiviset että negatiiviset asiat. Pyydä heitä kertomaan mikä kuuluu luontoon ja mikä ei. Opeta lapselle miksi on niin tärkeää pitää ympäristö puhtaana roskista, meret ilman öljyä, metsän katoamisesta sekä hiilidioksidipäästöistä. Kerro miten nämä vaikuttavat metsän ja meren eläimiin.

  • Käytä esimerkkejä
    Lapselle puhuminen on yleensä helpompaa kun voi konkreettisesti näyttää miten asiat vaikuttavat ympäristöön. Kysymykset kuten “istuisitko mieluummin puhtaalla rannalla, vai rannalla joka on täynnä roskia?”, voivat saada lapsella aikaan ajatusten tulvan miltä äiti Maa tulisi näyttää. Se voi auttaa kunnioittamaan elämää tällä planeetalla.

Anna lasten osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

On olemassa monta asiaa joita voit keksiä tehdäksesi ympäristön huolehtimisesta hauskaa. Voit vaikka keksiä lapsellesi supersankari-nimen, joka auttaa heitä tuntemaan itsensä tärkeäksi ja voimakkaaksi auttamalla maapalloa. Voit antaa pisteitä jokaisesta ympäristöystävällisestä teosta jota he suorittavat. Kunhan itse osallistut ympäristötekoihin positiivisella ja innostuneella asenteella, lapset ottavat esimerkkiä sinusta. Jos haluat lisää ideoita, kurkkaa meidän toista artikkelia jossa listasimme 10 hauskaa ideaa maapallon suojelemiseksi.