Lastenhoitajan palkka

Lastenhoitajan palkka

Kirjoittanut: Babysits, 3 min lukuaika

Kuinka paljon lastenhoitajalle tulisi maksaa lasten hoidosta? Sekä vanhemmat että lastenhoitajat miettivät mikä on reilu korvaus tästä tärkeästä työstä. Babysits selvitti mikä on keskimääräinen tuntikorvaus lastenhoidosta eri puolella Suomea.

Olet vihdoinkin löytänyt lapsellesi täydellisen lastenhoitajan joka huolehtii lapsestasi kun sinulla on muuta menoa, tai olet kenties saanut unelmiesi työpaikan perheen lastenhoitajana. Kaikkein kalleimmasta hyvin huolehtiminen on tietenkin korvaamatonta, mutta lastenhoitaja odottaa ihan tavallista tuntipalkkaa työstään. Mutta kuinka paljon lastenhoitajalle on sopivaa maksaa? Selvitimme asiaa!

Lastenhoitajan keskimääräinen palkka

Lastenhoitajan palkka määritellään usein saman tehtävän keskimääräisestä palkasta. Suomessa kotiin kutsuttava lapsenvahti Babysitsin kautta tienaa keskimäärin 8-9€ tunnissa, mutta kuten palkkataso muutenkin, palkka vaihtelee alueittain. Keskimääräinen tuntipalkka antaa hyvän lähtökohdan palkan määrittelemiseksi, mutta on myös muita asioita joita on otettava huomioon.

Kuvasta näet keskimääräisen tuntipalkan alueittain Suomen isoimmissa kaupungeissa.

lastenhoitajanpalkka

Hoidettavien lasten ikä ja määrä

Keskimääräisen palkan lisäksi on ottaa muutama toinen asia huomioon. Jos hoidettavana on ainoastaan yksi lapsi, on luonnollisesti sopivaa maksaa pienempää palkkaa kuin useammista lapsista huolehtiminen. Monet lähteet suosittelevat maksamaan 2€ lisää tunnista, jokaisesta lapsesta lisää. Tämän lisäksi myös lasten iät on otettava huomioon. Tiedät varmaan että 2- vuotias taapero vaatii huomattavasti enemmän huomiota kuin 10- vuotias koululainen. Loppujen lopuksi, vanhemmat kyllä tuntevat parhaiten kuinka vaativa oma lapsensa on.

Lastenhoitajan kokemus ja koulutus

Monet lastenhoitajat ovat käyneet jonkin lastenhoitokurssin, esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton kautta. Koska nämä lastenhoitajat ovat käyttäneet sekä aikaa että rahaa asianmukaiseen koulutukseen, on perusteltua että heille maksetaan enemmän palkkaa. Koulutetuilla lastenhoitajilla on usein myös enemmän kokemusta työskentelystä monessa eri perheissä. Lastenhoitajan ikä on myös palkkaan vaikuttava asia. 16-vuotias opiskelija odottaa varmasti eri palkkaa kuin 30-vuotias jo omillaan toimeentuleva lastenhoitaja.

Lapsiperheiden palveluseteli

Kun lastenhoitajan palkkaaminen käy mielessä, mutta budjetti ei anna periksi, on hyvä tietää että monet kunnat tarjoavat ennaltaehkäisevää apua lapsiperheen arkeen muun muassa palvelusetelin muodossa. Palvelusetelillä on mahdollista ostaa lastenhoitopalveluja tai muuta apua kotitöihin haastavissa elämäntilanteissa. Jokainen perhe on oikeutettu hakemaan lapsiperheiden palveluseteliä kun tuntuu että arjessa ei selviä omin voimin. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus, ero, tai uupumus. Ota asia puheeksi neuvolassa, joka ohjaa eteenpäin tuen hakemisessa.

Tässä vielä muutama vinkki palkanmaksuun liittyen:

Kaikille:

  • Sopikaa palkasta etukäteen. Tämä ehkäisee turhia kiusallisia ja epäselviä tilanteita lastenhoitajan ja perheen välillä.

Vanhemmille:

  • Ajattele itseäsi lastenhoitajan paikalla. Mihin palkkaan olisit itse tyytyväinen hänen tilanteessa?
  • Noudata aina sovittuja maksuehtoja. Jos olette sopineet palkanmaksusta käteisellä, ole aina valmistautunut sopivalla määrällä käteistä lastenhoito tapaamisen jälkeen.

Lapsenvahdeille:

  • Kunnioita perheen taloudellista tilannetta. Kaikilla perheillä ei ole samoja tuloja, eikä kaikki pysty maksamaan yhtä paljon palkkaa.
  • Kehtaa muistuttaa tarvittaessa. Kiireisenä tai esimerkiksi myöhään illalla lastenhoitokeikan jälkeen voi olla että vanhempi unohtaa maksaa palkan. Sinulla on oikeus saada palkkasi, joten älä ujostele muistuttaa siitä, ystävällisesti ja kohteliaasti tietenkin!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat määrittelemään oman lastenvahdin palkan määrää, sekä välttämään kiusallisia tilanteita lastenhoitokeikkojen lopussa.